Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
4. září 2016 1:28
Čas čtení 0:00
Ivan J.

Odmítá se postavit během hymny a nosí ponožky zesměšňující policisty. Americký rebel protestuje a zastává se menšin

SPORT
Uložit Uložené

Sport v USA se momentálně točí jen kolem jedné věci.

Státní hymna je jeden ze symbolů státu a pro množství sportovců v USA znamená hodně, pokud si ji mohou zazpívat na předzápasových ceremoniálech. Toto tvrzení však v této chvíli neplatí pro hvězdného quarterbacka Colina Kaepernicka. Ten již několik dní o sobě dává vědět tím, že odmítá vzdát hold americké zástavě. Hráč San Francisca svým rozhodnutím sedět během hymny na protest vyvolal zuřivou debatu. Jejím cílem je upozornit na nepříjemnou situaci lidí černé pleti v Americe. Sezení místo stání neupřednostnil však poprvé. Udělal to tak už v několik jdoucích zápasech po sobě. A protože jeho protest se vyostřuje, postupně vyzývá i ostatní hráče, aby se k němu přidali. A pár z nich to už i stihlo. Jedním z nich je i spoluhráč Eric Reid. Spolu s ním sice nestojí při hymně, ale místo toho stojí za tím čemu věří, jak tvrdí.

Svůj protest ukončí, až nastane spravedlnost

Kromě všeobecných problémů týkajících se rasové nerovnosti se mu nelíbí ani policejní brutalita proti menšinám. V rámci protestu se na trénincích mužstva objevoval s netradičními ponožkami. Na jejich potisku byla prasata v policejní uniformě. Co tím chtěl naznačit, je asi každému jasné. O tom, že jeho protest je namířen právě proti policistům, svědčí i fakt, že hymnou, kterou prezentovalo 240 námořníků a mariňáků, nepohrdl.

Tvrdí, že ponožky nosí již delší dobu.

Odmítá se postavit během hymny a nosí ponožky zesměšňující policisty. Americký rebel protestuje a zastává se menšin
Zdroj: snopes

Pokud by si však někdo myslel, že hráči se bezprostředně po provalení jeho počínání dostane uznání, hluboce by se mýlil. Dav mu to během hry nedaruje a pokaždé, když se dostane k míči, odmění ho hlasitým bučením. Ke kritice se přidal i republikánský kandidát na prezidenta Donald Trump, který tento bojkot považuje za něco hrozného a hráči odkazuje, že pokud se mu tady nelíbí, měl by se odstěhovat do jiné země. Fotbalista má však po pár dnech medializování celé kauzy i své podporovatele. Dokonce po posledním zápase musel u jedné z tribun zůstat až 15 minut, protože velké množství fanoušků mu vyjadřovalo podporu a žádali od něj autogram. Odpověď na to, jak dlouho bude jeho protest ještě trvat, nám prozradí až nejbližší dny.

Domů
Sdílet
Diskuse