Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
11. září 2016 13:15
Čas čtení 0:00
Jakub S.

Žádný jiný herec nebyl při natáčení blíže ke smrti tolikrát jako on. Legenda akčních filmů Jackie Chan a jeho fascinující život

FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Místy velmi překvapující příběh herce, který se stal průkopníkem v akčním žánru a nesmazatelně se zapsal do dějin kinematografie.

Po tom, co jsme vám před několika dny (s velkou radostí) přinesli informaci o avizované zlaté sošce pro akčního poloboha Jackie Chana, si dnes na počest listopadového udílení Oscara za celoživotní dílo řekneme více o hercově kariéře, jeho životě a cestě za slávou a uznáním. I když má Chanovo jméno ve světě filmu svoje neotřesitelné místo, získat ho bylo nejen ohromně náročné, ale v Jackieho případě i doslova fyzicky devastující. Říká se, že žádný jiný herec nepřechodil tolik bolesti a zranění jako malý muž z Hong Kongu. Je možné i to, že žádný jiný herec nebyl při natáčení blíže smrti tolikrát jako on. Určitě si pamatujete na nechvalně známý incident pádu ze stromu, kdy museli doktoři Chanovi na operačním sále vyplnit díru v lebce umělým implantátem. Příběh akčního hrdiny z Asie nabízí mnoho fascinujících kapitol, spoustu z nich jste možná ještě ani neslyšeli. Pohodlně se usaďte a sami posuďte překvapující velikost sahající za hranice nálepky „akční hvězda“.

Žádný jiný herec nebyl při natáčení blíže ke smrti tolikrát jako on. Legenda akčních filmů Jackie Chan a jeho fascinující život
Zdroj: forbes.com

Chan Kong-san bylo jméno, které rodiče Charles a Lee-lee Chan dali svému synu narozenému 7. dubna 1954. Znamená „narozený v Hongkongu“, i když oba dva rodiče pracovali na francouzském velvyslanectví a na zaplacení doktora při porodu císařským řezem si museli půjčit peníze od přátel. Otec  byl kuchařem a matka uklízečkou, takže malý Kong-san v raném věku nepoznal hojnost ani pohodlí. Byl to Jackieho otec Charles, který ho jako malého chlapce začal učit kung-fu. Věřil, že toto bojové umění pomůže synovi formovat jeho charakter a naučit se trpělivosti a odvaze. Když měl chlapec teprve 7 let, jeho otec získal pozici šéfkuchaře, kvůli které musel odjet do Austrálie a svého syna se rozhodl poslat do Čínské divadelní akademie, kde Kong-san strávil následujících 10 let svého života.

Akademie byla místem, kde se naučil nejen hereckému řemeslu, ale i bojovým uměním, akrobacii a zpěvu. Zdá se, že jen málo lidí (když přihlédneme k hercově současné slávě) ví o tom, že Jackie Chan je mimo jiné i zpěvák. Dodnes vydal 11 sólových albumů, na dalších spolupracoval a k některým svým filmům nazpíval i titulní píseň. Tento aspekt hercovi kariéry není možná až tak překvapující, když se uvědomíme, že akademie své žáky připravovala primárně na účinkování v Pekingské opeře. Opera v Číně se přitom vyznačovala přímým využíváním akrobacie a bojových umění. Ví se i to, že žáci byli fyzicky trestáni za přestupky proti pravidlům, takže Jackieho dětství bylo vedeno k železné disciplíně. Za zmínku stojí fakt, že herec své pěvecké schopnosti předvedl naživo na závěrečném ceremoniálu olympiády v Pekingu v roce 2008.

 

Žádný jiný herec nebyl při natáčení blíže ke smrti tolikrát jako on. Legenda akčních filmů Jackie Chan a jeho fascinující život
Zdroj: wonderslist.com

Jackie akademii úspěšně vystudoval ve věku 17 let, ale naneštěstí opera mezitím přišla v Číně o většinu své popularity a mladý herec si musel hledat práci jinde. Problémem bylo, že chlapci nebyli během 10 let studia vedeni k získání větších než základních schopností ve čtení a psaní, takže se po škole ocitli v situaci, kdy se jejich možnosti obživy skládaly z volby mezi základní manuální prací v továrnách anebo kaskadérstvím. Štěstím v neštěstí pro Chana bylo to, že v Hongkongu se ročně již v té době točilo skutečně velké množství filmů a poptávka po mladých a fyzicky zdatných kaskadérech byla neutuchající. To čerstvě vystudovanému Chanovi umožnilo nejen si vydělat, ale hlavně odstartovat jeho dnes již ikonickou kariéru. O mladém nadšenci se v krátké době začalo mluvit hlavně pro jeho nebojácnost a ochotu pouštět se i do nejšílenějších kousků. Život mu však neměl v plánu vystlat cestu na výsluní červeným kobercem. Filmová produkce v Hongkongu utrpěla velké ztráty a krize, která vznikla, donutila Jackieho odejít k rodičům do Austrálie. Bylo to právě v Austrálii, kde vzniklo jméno Jackie Chan. Chanův tehdejší kolega jménem Jack měl problémy s vyslovením jména Kong-san a rozhodl se tedy herce oslovovat „malý Jack“, jméno, které rychle nabylo jednoslovného tvaru Jackie.

Žádný jiný herec nebyl při natáčení blíže ke smrti tolikrát jako on. Legenda akčních filmů Jackie Chan a jeho fascinující život
Zdroj: socialanxietysupport.com

Herec tvrdí, že čas strávený v Austrálii byl pro něj velmi náročný, hlavně kvůli stereotypní manuální práci, do které musel každý den chodit. Vykoupení přišlo v podobě telegramu od člověka jménem Willie Chan. Ten se ho rozhodl pozvat na natáčení nového filmu renomovaného režiséra Lo Wei a za tuto neočekávanou nabídku nevděčí ničemu jinému než svým kaskadérským snahám, které udělaly na Willieho velký dojem. Jackie měl teprve zjistit, jakého přítele má ve svém nečekaném zachránci, ten se totiž s hercem velmi sblížil a stal se jeho nejbližším přítelem a manažerem. Chan trvá na tom, že za svůj úspěch vděčí právě jemu.

Žádný jiný herec nebyl při natáčení blíže ke smrti tolikrát jako on. Legenda akčních filmů Jackie Chan a jeho fascinující život
Zdroj: cbc.ca

New Fist of Fury, film, kvůli kterému se Jackie vrátil do Hongkongu, stejně jako následující filmy, nebyl velmi úspěšný. Snaha vytvořit z Chana vážnou akční postavu, podobnou jako Bruce Lee (mimochodem, Chan byl kaskadérem rovnou ve dvou Leeho filmech) byla odsouzena k neúspěchu, ale když Jackie dostal prostor na přispívání vlastními nápady, započala se úplně jiná kapitola. Dějiny filmu si ji budou pamatovat jako dobu, kdy vznikl úplně nový filmový žánr - Jackie Chan do filmů s tematikou bojových umění přinesl humor. Filmy jako Snake in Eagle's shadow, Drunken Master či Fearless Hyena se staly velkými hity a v horizontu několika let se herec těšil velké popularitě v celé Asii. Úspěch v Hollywoodu na Jackieho čekal ještě více než 10 let, nicméně prorazit se mu nakonec podařilo i tam a to hlavně díky filmovým sériím Křižovatka smrti a Šanghajští rytíři, které jsou i v našich končinách notoricky známé a oblíbené. Sám herec se však netají tím, že Křižovatku smrti rád nemá a říká, že nerozumí americkému smyslu pro humor a nedokáže ani odhadnout jaký film bude v USA úspěšný. Jestli je pravda, že americkému humoru vůbec nerozumí, potom třeba podotknout, že to zahrál nadmíru dobře.

Jackie Chan se proslavil i tím, že nepoužívá dvojníka a všechny bojové scény a kaskadérské kousky točí sám, a to i ve vysokém věku (v dubnu měl 62 let!), i když otevřeně přiznává, že po šedesátce už jednoduše není schopný provádět to, co za mlada. Na druhou stranu, herec si v posledních letech vybírá spíše dramatičtější role. Pouští se do brázdění neprobádaných vod, protože (jak sám říká) ho už unavuje jednotvárnost jeho rolí v západní kinematografii. Navzdory tomu však během celé kariéry odmítá hrát záporáky.

Žádný jiný herec nebyl při natáčení blíže ke smrti tolikrát jako on. Legenda akčních filmů Jackie Chan a jeho fascinující život
Zdroj: wonderslist.com

Jak jsme již vzpomínali na začátku, Jackie Chan si prošel i obrovským množstvím zranění přímo na natáčení. Samozřejmě, případy, kdy se herec více či méně poranil během natáčení jejich aktuálního projektu nejsou ojedinělé, nicméně Chan je velmi specifická kapitola. Pro frekventovanost a závažnost úrazů na filmovém placu měl asijský herec velké problémy vůbec najít pojišťovnu, která by ho při natáčení amerických filmů byla ochotná finančně zastřešit při případném dalším zranění. Při bližším pohledu na seznam jeho „zářezů“ se není ani čemu divit: Nejhorším úrazem byl pád při natáčení snímku Armour of God. Jackie při relativně rutinním skoku na strom dopadl na větev, která odmítla spolupracovat a za hlasitého prasknutí se spolu s hercem zřítila na zem. Výška z jaké Chan spadl údajně nebyla nijak extrémní, ale přistání na hlavu mělo za následek frakturu lebky a silné krvácení z uší (herec údajně dodnes na jedno ucho téměř neslyší). Už výše jsme vzpomínali, že trhlinu v lebce museli Jackiemu zaplnit implantátem. 

Následky se projevují dodnes, například při produkci Police Story 2 byla na herce hozena stolička a nešťastný zásah následovalo silné krvácení z uší. Známá je i tříštivá zlomenina nohy, způsobená nevydařeným točením scény srážky dvou vozidel při natáčení Hard to Die. Ze spárů smrti dokázal asijský herec uniknout i při nechvalném pádu z věže ve filmu The Super Fighter. Známou scénu točili na dvakrát, ale protože byl Chan nespokojený s výsledkem, naléhal na další pokus. Instalace lana však selhala a následný náraz na zem odnesla hlava, na kterou Chan dopadl. Lékaři mluvili o malém zázraku, protože si Jackie téměř zlomil vaz.

Malý muž z Hongkongu, dnes již velká postava světové kinematografie, dostane v listopadu čestného Oscara za celoživotní dílo a přínos kinematografii a nám nezbývá nic než zatleskat a pogratulovat nejen Jackiemu, ale i Akademii, která ukázala, že nejen psychologická dramata s Maryl Streep, ale i akční hrdinové si můžou vysloužit respekt kritiků a zanechat trvalý odkaz. A muži, který redefinoval hranice akčního žánru a svým komediálním, občas téměř groteskním projevem rozesmál kinosály po celém světě a zároveň svojí odvahou a zručností nepřestával vyrážet dech ve fyzických akčních scénách, rozhodně podobné uznání patří.

Na závěr ještě pár zajímavých faktů o Jackie Chanovi:

  • V roce 1975 natočil „film pro dospělé“. Nesl název All In The Family.
  • Má strach z jehel a mluvení na veřejnosti.
  • Drží oficiální rekord v počtu klapek u jedné scény. Podle Guinessovy knihy rekordů mělo jít o úvodní scénu filmu Dragon Lord a šlo o 2 900 pokusů!
  • Po vypovězení smlouvy při natáčení Fearless Hynena Part II byl údajně vydírán Triádami. Film se nakonec dotočil s dvojníky a Chan se neúspěšně pokoušel zastavit jeho vydání.
  • Jeho bývalý učitel Yu Jim-Yuen prozradil, že Jackie nikdy mezi vrstevníky nepatřil k nejlepším ani v kung-fu ani v hraní, ale byl údajně odvážnější, a to mu na začátku kariéry pomohlo dostat se do podvědomí.
  • Je držitelem rekordu za největší počet pracovních pozicí při produkci jednoho filmu. Guinessova kniha rekordů uvádí, že u filmu Zodiac působil jako režisér, scénárista, herec, výkonný producent, producent, kameraman, choreograf kaskadérů, kaskadér, osvětlovač, skladatel, zpěvák titulní skladby, manažer, komparzista, art director a dokonce i jako kuchař. Dohromady tedy 15 pozicí!
  • Natočil již více než 150 filmů.
Domů
Sdílet
Diskuse