Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
25. září 2016 18:11
Čas čtení 0:00
Tamara S.

Osm sňatků, sedm manželů, šperky za miliony a slon pro Michaela Jacksona. I takový byl život Elizabeth Taylor

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

„Spala jsem jen s muži, za které jsem byla vdaná. Kolik žen může o sobě něco takového říct?“

Kariéra od deseti let, osm sňatků, sedm manželů, čtyři děti, desítky úspěšných filmů, téměř padesát hlavních postav, dva Oscary, pětadvacet let trvající přátelství s Michaelem Jacksonem a patnáctiminutové zpoždění na vlastní, extrémně rychlý pohřeb v zájmu vyhnutí se mediálnímu cirkusu. I takto by se dal v číslech shrnout bouřlivý, ale naplno prožitý život hollywoodské ženy Elizabeth Taylor, která zažila extrémní slávu, turbulentní vztahy, nefalšovaný obdiv, radost, deprese i nejedno zklamání, a to vše se sarkasmem sobě vlastním, díky kterému ji nazývali „drsnou perlou Hollywoodu“.

Elizabeth Rosemond Taylor se narodila Američanům pocházejícím z Kansasu a žijícím v Londýně 27. února 1932 a získala tak dvojí státní příslušnost. Její otec, obchodník s uměním a matka, bývalá divadelní herečka se věnovali provozování vlastní galerie, zatímco malá Liz a její o tři roky starší bratr navštěvovali ty nejlepší školy a pohybovali se ve vybrané společnosti tvořené prominentními přáteli svých rodičů. V roce 1939 se rodina Taylorových z obavy z blížící se války vrátila do států, kde si v Los Angeles otevřela novou galerii a Elizabeth se tam pod dohledem své matky začala naplno věnovat herectví. „Dokonalé štěstí může člověk zažít jen tehdy, když poznal největší bolest,“ vyjádřila se herečka k chvílím stráveným ve studiích, kde i přes vážné zdravotní problémy a touhu polevit zatnula zuby a plnila nikdy nenaplněné herecké ambice své mámy, která jí v tu dobu řekla : „Máš odpovědnost, Elizabeth. Ne vůči rodině, ale vůči této zemi a vlastně celému světu.“ Mladá Elizabeth tak přijala svou odpovědnost a po smlouvě s Universal Pictures uzavřela novou s MGM a její kariéra se naplno rozběhla.

15letá Elizabeth s rodiči, 1947

Osm sňatků, sedm manželů, šperky za miliony a slon pro Michaela Jacksona. I takový byl život Elizabeth Taylor
Zdroj: en.wikipedia.org

Roky s MGM Studios byly pro vycházející hvězdu filmového průmyslu prospěšné, ale Liz na ně vzpomínala jako na drezuru. „Neměla jsem žádné dětství, žádné dospívání. Všechny aspekty mého života řídilo studio. Byla jsem povinna dodržovat přísný režim, nosit strojek na zuby, studovat, natáčet a večery trávit v tanečních a pěveckých třídách nebo cvičením scén na následující dny.“ Sedmiletá smlouva s týdenním platem 750 dolarů však byla pro teenagerku výhodná, a tak se podřizovala režimu, který se po ní chtěl. MGM jí zajistilo vydání knihy Nibbles and Me, výrobu omalovánek a papírových panenek s jejím vzezřením a prostřednictvím focení a rozhovorů se jí postaralo o image dokonalé hollywoodské herečky, která se stala vzorem pro mladé dívky.

Havraní vlasy, ženská postava a nezvykle modré oči začaly poutat pozornost opačného pohlaví a Elizabeth měla ve věku sedmnácti let za sebou již dvoje zrušené zásnuby a několik vztahů rozebíraných na stránkách bulvárních deníků, k čemuž se vyjádřila slovy: „Pokud bych byla taková, jak mě vylíčili, nenáviděla bych se.“ Tak či onak, o rok později už vstupovala do svého prvního manželství. Jejím vyvoleným se stal dědic hotelové sítě Conrad Hilton Junior a jejich svatba organizovaná MGM byla výbornou reklamou pro Elizabethin následující film se svatební tematikou - Nevěstin otec, který se jak jinak dočkal celosvětového úspěchu.
 
Devět měsíců po uzavření manželství však následoval skandální rozvod doprovázený několik měsíců trvajícím majetkovým vyrovnáváním, přičemž ve hře byly především luxusní svatební dary. Liz si uvědomila, že do manželství vstoupila unáhleně a těžko se vyrovnávala s extrémním zájmem médií o tento extravagantní svazek s filmovou hvězdou na jedné straně a dědicem a bouřlivákem na druhé. „Elizabeth nebyla připravena na manželství s bohatým frackem, který jednal po svém a něco takového přece nebylo ve scénáři,“ nechal se slyšet jeden z přátel prominentního páru. Jak později uvedla herečka, Conrad ji ignoroval už během líbánek a svou pozornost zaměřil na jiné dívky.

Elizabeth a Conrad Hilton Jr.

Liz však prvním sňatkem spustila ve svém životě hotový svatební maraton otevírající ústa dokořán i těm největším extremistům a o rok později se již vdávala podruhé. Troufalá herečka se rozhodla, že zažitý stereotyp prolomí a o devatenáct let staršího herce Michaela Wildinga požádala o ruku. Ten se rozvedl a v únoru v roce 1952 si dvacetiletou hvězdu filmového plátna vzal za ženu. Do tří let se jim narodili dva synové, Michael a Christopher, ale ani společní potomci neudrželi vztah obdivované herečky a méně výrazného herce naživu. Po pěti společných letech následoval rozvod a za týden další manželství.

 S druhým manželem, kterého požádala o ruku a s jejich syny

Ano, další manželství se uzavíralo jen týden po skončení toho předchozího, takže je jisté, že za jeho koncem stál další muž. Tím byl o čtyřiadvacet let starší hollywoodský producent Mike Todd, po jehož boku měla Elizabeth prožívat nejkrásnější okamžiky svého života. Z osudové lásky se ještě v témže roce narodila holčička, ale třetí císařský řez a vážné komplikace při porodu, které matku s dcerou téměř připravily o život, se postaraly o hereččina posledního biologického potomka. Ještě větší rána osudu však přišla 22. března 1958, kdy Mike letěl svým soukromým letadlem Lucky Liz na předávání cen do New Yorku. Stroj se však během letu dostal do silné bouře a ta se mu stala osudnou. V letadle se měla v té době nacházet i samotná herečka, ale chřipka jí zachránila život. Po Mikově smrti se Elizabeth psychicky zhroutila a propadla myšlenkám na sebevraždu, z nichž ji dostala až role v Kočce na rozpálené plechové střeše a nový muž.

Elizabeth s Mikem a detmi, 1957

Osm sňatků, sedm manželů, šperky za miliony a slon pro Michaela Jacksona. I takový byl život Elizabeth Taylor
Zdroj: en.wikipedia.org/Toni Frissell

Eddie Fisher byl Mikeovým blízkým přítelem a svědkem na svatbě s Liz a jeho tehdejší manželka, herečka Debbie Reynolds zase jejich družičkou. Vyrovnávání se se ztrátou blízké osoby však dopadlo jinak než všichni čekali a dva roky po tragické události a Elizabethině konvertování k judaismu zazněly svatební zvony. Ty měly na svědomí přeměnu truchlící vdovy na odsouzeníhodnou rozvracečku rodiny, která někomu ukradla otce a komusi zas manžela. „Přece nebudu spát sama,“ okomentovala filmová hvězda tehdejší situaci.

Na první fotografii se nachází Mike, Elizabeth a Eddie a na druhé Elizabeth, Eddie a Debbie Reynolds

Během natáčení Kleopatry do jejího života vstoupil další muž a novému vztahu nedokázaly zabránit ani Eddieho žárlivé výstupy. „Na začátku to byl chtíč, ale pak jsem ji poznal a byla to láska,“ řekl herec Richard Burton, který se stal hereččiným pátým manželem. Následovaly skandální rozvody na obou stranách rozpitvané na titulkách a po odsouzení Vatikánem svatba v Kanadě. Pár celebrit byl kvůli přehnaně luxusnímu životnímu stylu a více bouřlivým scénám na veřejnosti pronásledován jako vhodný bulvární materiál na každém kroku a po rozvodu v roce 1974 a opětovné svatbě o rok později ještě více.
 
Šílená láska zpečetěna adoptovanou Marií a zrcadlená ve filmu Kdo se bojí Virginie Woolfové? po dalším roce znovu skončila rozvodem a jejich jedenáctiletý vztah se tak změnil na čistě pracovní. „Buď se milovali nebo se mlátili,“ popsali jejich společné roky přátelé. Richard byl alkoholik s homosexuálními i heterosexuálními vztahy, trpěl nespavostí a od osmi let byl kuřákem, který během jednoho dne vykouřil až pět krabiček. Elizabeth během jejich vztahu přežila horký románek s íránským velvyslancem, což se tak trochu vylučovalo s jejím prohlášením: „Spala jsem jen s muži, za které jsem byla vdaná. Kolik žen může o sobě něco takového říct?“

Richard Burton, s kterým zažila dvě svatby a dva rozvody

V roce druhého rozvodu s Burtonem následovala další svatba, tentokrát se senátorem Johnem Warnerem. Během manželství s ním bojovala s nadváhou a závislostí na alkoholu a vcítila se do role oddané manželky podporující politickou kariéru svého partnera. „Byla to taková nuda. I proto jsem tolik přibrala,“ řekla a po šesti letech nudy se rozvedla.

S politikem Johnem Warnerem

Tvrdila, že čím byla starší, tím měla lepší vkus. V roce 1991 se vdávala poosmé a jejím vyvoleným se stal o dvacet let mladší konstruktér Larry Fortensky, se kterým se poznala na odvykací kúře. Sňatek se uskutečnil na ranči Michaela Jacksona a o pět let později následoval rozvod doprovázený snahou o obohacení se na straně vypočítavého manžela.

Elizabeth s posledním manželem Larrym

Obdivovaná herečka s bouřlivým životem překonala až 40 operací a zemřela 23. března 2011 na zástavu srdce obklopená svými čtyřmi dětmi v Los Angeles. „Vím, že svět byl lepší, protože zde žila naše maminka,“ řekl její syn. „Babička se nestarala o to, co si o ní mysleli. Dělala to, co považovala za správné. Obdivoval jsem na ní její nebojácnost a odvahu,“ a takto si zavzpomínal její vnuk.

Elizabeth si děti brávala i na natáčení a ty na ni vzpomínají jako na milující mámu

Další zajímavosti, o kterých si možná nevěděl:

  • Elizabeth byla blízkou přítelkyní Michaela Jacksona. Podle jejich známých byli jako děti, dívali se spolu na Disney pohádky, házeli po sobě jídlem, povídali si a radost si dělali bizarními dárky. Ona mu v Asii koupila slona Gypsyho a on ji zahrnoval drahými šperky a daroval jí apartmán na ranči Neverland, který nechal vymalovat v barvě jejích očí - na fialovo. „Michael je nejnormálnější člověk, jakého znám,“ řekla o svém příteli Elizabeth a on na svou spřízněnou duši také nešetřil chválou: „Lidé se zajímají, co je mezi námi. Co je za tím? Co se děje? Záleží na věku? Já ji miluju. Dost si podobáme, měli jsme stejné dětství. Ten vztah je o duchu a o duši. Je to jedna z nejkrásnějších osob na světě. Zbožňuji ji.“
  • Kromě Michaela byla Elizabeth blízkou přítelkyní Jamese Deana, kterému darovala kocoura.
  • Herci Mongomerymu Cliftovi během dopravní nehody zachránila život a po jeho smrti založila nadaci zaměřenou na výzkum srdečních onemocnění.
  • Její vášní nebyli jen muži, ale i šperky. Vlastnila několik jedinečných kousků, například Krupp Diamond, hruškovitý diamant Taylor-Burton, perlu La Peregrine nebo náhrdelník Tádž Mahal. Se svými mazlíčky vydraženými za 116 milionů dolarů se ráda koupala a dokázala o nich celé hodiny vyprávět.
  • Byla výbornou obchodnicí, její parfémy jí vynesly miliony dolarů, které darovala charitě.
  • Zaníceně se angažovala v boji proti AIDS. „Moje rodina a lidé nemocní na AIDS jsou můj život. Vždy je budu podporovat, i kdybych už neměla z čeho,“ řekla. Na tuto nemoc zemřel její blízký přítel, herec Rock Hudson, její tajemník a dokonce se jí nakazila i bývalá manželka jejího syna. „Mám dvě vnoučata mladší deseti let, kterým umírá máma.“ V roce 1985 se stala spoluzakladatelkou amfAR a založila The Elizabeth Taylor AIDS Foundation.
Domů
Sdílet
Diskuse