Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
19. listopadu 2016 11:03
Čas čtení 0:00
johnnybravo

Neuvěřitelné fotografie zachycují překvapený kmen Yanomamů, když nad nimi přeletělo letadlo. Izolovaný kmen si zatím žije v bezpečí

ZAJÍMAVOSTI AMAZON
Uložit Uložené

Mnozí se ještě s vnějším světem nikdy nesetkali.

Na naší planetě dodnes žijí lidé, kteří netuší, co se děje v jiných koutech světa, protože se nikdy nesetkali s nikým kromě členů jejich kmene. I kmen Yanomamů žijící hluboko v amazonském pralese na území Brazílie by se dal částečně zařadit do této kategorie. Mezi hustým porostem žije podle odhadů více než 22 tisíc lidí rozdělených do několika částí a odborníci předpokládají, že minimálně tři části z nich se ještě nikdy nesetkaly s nikým a ničím z vnějšího světa. Yanomamové žijí ve svých vesnicích, z nichž jednu uvidíš i na fotografii níže, a v posledních letech je trápí zejména deforestace Amazonského pralesa způsobující, že se jim zmenšuje jejich přirozené místo na život a v médiích se již dříve objevily i incidenty, kdy Yanomamové zajali nelegální dělníky pracující na kácení stromů.
 
Poslední fotografie překvapených členů kmene se podařilo zachytit z letadla přelétávajícího přes Amazon a pořízené obrázky stojí za všechny drobné. Yanomamové se podpírají holemi či jen tak postávají a nevěřícně zvedají hlavy k obloze, kde vidí cosi, co sami neumějí identifikovat. Přístřešky kolem otevřeného prostoru pro ně tvoří místo, kde mohou během noci složit hlavu a jejich relativní uzavřenost zajišťuje i bezpečnost. Budoucnost těchto vzácných lidí na naší planetě je v současnosti dost nejistá, protože organizace snažící se o jejich ochranu mohou jen těžko bojovat proti bohatě financovaným organizacím ničícím jejich přirozené prostředí a pokud se situace nezmění, kmen Yanomamů může být za pár let zcela zničen. Doufejme, že se to však nestane, protože přesně tyto fotografie jsou důkazem toho, že naše planeta a lidský vývoj jsou fascinující a nenahraditelné.

Doporučeno
Čtyřdenní pracovní týden mi umožňuje věnovat se mému koníčku, říká mladý hobby kulturista Čtyřdenní pracovní týden mi umožňuje věnovat se mému koníčku, říká mladý hobby kulturista 29. listopadu 2023 10:00




Domů
Sdílet
Diskuse