Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
19. listopadu 2016 v 11:03
Čas čtení 0:00
johnnybravo

Neuvěřitelné fotografie zachycují překvapený kmen Yanomamů, když nad nimi přeletělo letadlo. Izolovaný kmen si zatím žije v bezpečí

ZAJÍMAVOSTI AMAZON
Uložit Uložené

Mnozí se ještě s vnějším světem nikdy nesetkali.

Na naší planetě dodnes žijí lidé, kteří netuší, co se děje v jiných koutech světa, protože se nikdy nesetkali s nikým kromě členů jejich kmene. I kmen Yanomamů žijící hluboko v amazonském pralese na území Brazílie by se dal částečně zařadit do této kategorie. Mezi hustým porostem žije podle odhadů více než 22 tisíc lidí rozdělených do několika částí a odborníci předpokládají, že minimálně tři části z nich se ještě nikdy nesetkaly s nikým a ničím z vnějšího světa. Yanomamové žijí ve svých vesnicích, z nichž jednu uvidíš i na fotografii níže, a v posledních letech je trápí zejména deforestace Amazonského pralesa způsobující, že se jim zmenšuje jejich přirozené místo na život a v médiích se již dříve objevily i incidenty, kdy Yanomamové zajali nelegální dělníky pracující na kácení stromů.
 
Poslední fotografie překvapených členů kmene se podařilo zachytit z letadla přelétávajícího přes Amazon a pořízené obrázky stojí za všechny drobné. Yanomamové se podpírají holemi či jen tak postávají a nevěřícně zvedají hlavy k obloze, kde vidí cosi, co sami neumějí identifikovat. Přístřešky kolem otevřeného prostoru pro ně tvoří místo, kde mohou během noci složit hlavu a jejich relativní uzavřenost zajišťuje i bezpečnost. Budoucnost těchto vzácných lidí na naší planetě je v současnosti dost nejistá, protože organizace snažící se o jejich ochranu mohou jen těžko bojovat proti bohatě financovaným organizacím ničícím jejich přirozené prostředí a pokud se situace nezmění, kmen Yanomamů může být za pár let zcela zničen. Doufejme, že se to však nestane, protože přesně tyto fotografie jsou důkazem toho, že naše planeta a lidský vývoj jsou fascinující a nenahraditelné.

Doporučeno
Čtyřdenní pracovní týden mi umožňuje věnovat se mému koníčku, říká mladý hobby kulturista Čtyřdenní pracovní týden mi umožňuje věnovat se mému koníčku, říká mladý hobby kulturista 29. listopadu 2023 v 10:00




Domů
Sdílet
Diskuse