Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
18. prosince 2016 11:10
Čas čtení 0:00
Matúš Moravčík

Za rok vyrobí více baterií než celý svět v roce 2013. Tesla Gigafactory a 7 zajímavostí o továrně z budoucnosti

TECH
Uložit Uložené

Další velké dílo známého vizionáře.

Jak už jistě mnozí vědí, fabrika Gigafactory je důsledkem situace, ve které nedokázal ani jeden ze současných výrobců lithium-iontových baterií na světě pokrýt poptávku automobilky Tesla. Sériová výroba dostupného elektromobilu Model 3, která by měla odstartovat někdy v druhé polovině roku 2017, vyžaduje nejen kvůli více než slušnému množství předběžných objednávek nemalé výrobní kapacity, přičemž někteří analytici očekávají, že poptávka po uvedení prvních kusů na spotřebitelský trh ještě znatelně poroste. Aby tedy Tesla toho svého ambiciózního cíle – vyrábět do roku 2020 přes 500 tisíc vozů ročně – někdy dosáhla, byla nezbytná výstavba vlastní továrny. A aby si náhodou automobilka nezkazila zelený image, veškerou energii na činnost chtějí získávat prostřednictvím obnovitelných zdrojů.

Tesla Gigafactory, nacházející se na poušti v americké Nevadě, oficiálně otevřeli a zároveň zpřístupnili očím vybraných žurnalistů koncem července, přičemž práce na dokončení, kde zapojili přes 1 000 dělníků, stále pokračují. Vlastní produkci akumulátorů spustí koncem tohoto roku. Podle tech webu BGR potrvá ještě několik let, než bude fabrika moci fungovat na 100 procent. Pak vyrobí více lithium-iontových baterií, než se vyrobilo v celosvětovém měřítku během celého roku 2013. A protože je ve své podstatně výjimečná hned v několika směrech, těch zajímavostí existuje podstatně více. Co všechno víme o dalším Elonově díle?

Továrna za miliardy dolarů

Odhaduje se, že po dokončení výstavby, která začala před více než dvěma lety, dosáhne celková investice částku přes 5 miliard amerických dolarů, což ani zdaleka není málo. Finance pocházejí od automobilky, jejího blízkého partnera – japonské společnosti Panasonic a také od několika individuálních investorů. Tesla navíc sama přiznala, že náklady včetně nákladů na provoz zřejmě předčí původní očekávání. Není se ale ani čemu divit. Průmyslová infrastruktura dostane k dispozici vlastní větrné turbíny, celou její střechu pokryjí solárními panely a do celého výrobního i recyklačního procesu zapojí kromě živých pracovníků i pokročilé roboty se schopností neustálého zdokonalování se. A to není všechno.

Za rok vyrobí více baterií než celý svět v roce 2013. Tesla Gigafactory a 7 zajímavostí o továrně z budoucnosti
Zdroj: Tesla

Bude obrovská

Nové výrobní kapacity společnosti Tesla zaberou po dokončení plochu velkou přes 1,2 kilometru čtverečního, což z nich udělá fabriku s největším půdorysem, kde hodlají zaměstnat asi 6 000 lidí. Momentálně se ale rozprostírá na přibližně o polovinu menší ploše. A jak píše web Business Insider, celkovou rozlohu pozemku moderní automobilky můžeme přirovnat ke kombinované rozloze tří Central Parků z New Yorku. Pokud bychom se však měli bavit v konkrétních číslech, tak mluvíme až o téměř 13 kilometrech čtverečních.

Za rok vyrobí více baterií než celý svět v roce 2013. Tesla Gigafactory a 7 zajímavostí o továrně z budoucnosti
Zdroj: evobsession.com

Zvládne zemětřesení

Obrovská stavba Gigafactory je navržena tak, aby ji nesrovnaly se zemí ani silnější otřesy půdy. Ochranu před zemětřeseními zajistí vzájemná kombinace čtyř různých konstrukcí se čtyřmi samostatnými základy, které Teslu vyšly podle dostupných informací na slušných 16 milionů dolarů. Elon Musk jednoduše nechtěl a ani si nemůže dovolit riskovat vznik jakéhokoliv poškození infrastruktury, které by v konečném důsledku mohlo prodloužit termíny dodání předběžně objednaných elektromobilů. Podobná situace má tedy nemalý potenciál poškodit jméno progresivní společnosti, ale i výrazně převýšit náklady, které vynaložili na integraci spolehlivé ochrany před případnými otřesy. Stejně tak stojí za zmínku, že dalších pár milionů stála sofistikovaná ochrana proti požáru.

Za rok vyrobí více baterií než celý svět v roce 2013. Tesla Gigafactory a 7 zajímavostí o továrně z budoucnosti
Zdroj: Tesla

Rychlejší než samopal

Musk během oznamování obchodních výsledků dokonce prozradil, že od zlomového okamžiku, kdy zapojí do procesu výroby celý potenciál Gigafactory, začnou lithium-iontové baterie chrlit z produkční linky „rychleji než vycházejí náboje ze samopalu“. Uvedené přirovnání samozřejmě musíme brát s nadhledem, což však na druhou stranu hned neznamená, že na něm není alespoň špetka pravdy. Jelikož jejich nesnadný cíl přinášet na trh 500 000 kusů elektromobilů ročně vyžaduje výrobní kapacity nevídaných rozměrů, nezbývalo jim nic jiného, než promítnout přísné požadavky této ambiciózní vize do fyzické podoby. Z Gigafactory se proto po dokončení výstavby stane největší továrna na světě, která je zaměřena na tento specifický typ produktů.

Ovlivní ceny baterií

Jak již bylo na začátku zmíněno, provoz plné kapacity Gigafactory poskytne kapacity na výrobu takového množství zdrojů energie, že ročně vyprodukují více baterií, než se podařilo celému světu v průběhu roku 2013. Všechny fáze výrobního procesu budou navíc probíhat na jednom jediném místě, čili nemusí řešit komplikovanou logistiku rozpracovaného produktu z jedné fabriky do druhé. Něco takového pochopitelně výrazně zredukuje současné výrobní náklady, což zároveň znamená, že poklesnou i koncové ceny. O jaký rozdíl však konkrétně půjde? Mnohá renomovaná média hovoří až o 30 procentech. Bez toho by tak nízká cenovka elektromobilu Tesla Model 3 nemohla být realitou.

Jeden elektromobil Tesla obsahuje několik tisícovek takovýchto malých akumulátorů

Za rok vyrobí více baterií než celý svět v roce 2013. Tesla Gigafactory a 7 zajímavostí o továrně z budoucnosti
Zdroj: www.flickr.com

Využije zelenou energii

V době, kdy zastaralé spalování fosilních paliv pomalu, ale jistě ztrácí svou důležitost, zřejmě asi nikoho nepřekvapí, že tuto fabriku z budoucnosti požene pouze čistě zelená energie nabytá prostřednictvím vlastních prostředků. V okolí Gigafactory uvedou do provozu několik velkých větrných turbín a díky počasí, jaké na tomto slunném místě po většinu roku převládá, dokáže logicky skvěle využít i solární panely. S těmi pokryjí plochu na střeše průmyslové infrastruktury, kam se jich vzhledem k déle známým rozměrům vejde opravdu hodně.

Za rok vyrobí více baterií než celý svět v roce 2013. Tesla Gigafactory a 7 zajímavostí o továrně z budoucnosti
Zdroj: Tesla

A zvládne i recyklaci

Tak velký objem výroby baterií vyžaduje z environmentálního úhlu pohledu i spolehlivé kapacity pro recyklaci po ukončení používání. Lithium-iontové zdroje energie, které pohánějí nejen elektromobily Tesla (notebooky, smartphony a jiné), postupem času ztrácejí své původní vlastnosti, což ovlivní maximální dojezd na jedno nabití, takže je dříve či později potřebná výměna za čerstvě vyrobený kus. Záměna baterií po sobě ale zanechá nebezpečný odpad a ten automobilka i rovnou zlikviduje, aby nezatěžovala naše křehké životní prostředí. A to přímo na místě, kde baterie předtím vyrobila, čili ve fabrice Gigafactory. Recyklací navíc získají kovy (hliník, lithium, nikl), které jim poslouží ke snížení nákladů, protože se v procesu výroby opětovně použijí jako vstupní materiál.

Domů
Sdílet
Diskuse