Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
20. ledna 2017 13:17
Čas čtení 0:00
Tomáš Macho Matúš Moravčík

Co nám Apple představí v roce 2017 a dokáže tato společnost přinést ještě něco opravdu inovativního?

TECH IPHONE
Uložit Uložené

Nadcházející měsíce rozhodnou o osudu slavného jablíčka z Kalifornie.

Časy, kdy produkty s logem americké společnosti Apple představovaly vrchol inovací a průmyslového designu jsou podle všeho už dávno za námi. Gigant, který poslední dekády formoval IT průmysl, momentálně přechází do období stagnace, protože prostor pro revoluční nápady podle odborníků pomalu, ale jistě ztrácí své původní rozměry. Tento fakt zároveň vyvrací mnohé spekulace, podle nichž má současnou situaci kalifornského výrobce na svědomí odchod vizionáře či spoluzakladatele Steva Jobse a příchod pomálu nadaného Tima Cooka. Tvrzení, že inovační možnosti na mobilním trhu docházejí, navíc potvrzuje i čínský smartphone Mi MIX. Týká se to však pouze technologické výbavy, kde v podstatě nepřibylo nic převratného, ​​jen pár moderních náhrad za zastaralá technologická řešení. Na mysli máme například takzvanou piezoelektrickou akustickou technologii místo běžného sluchátka či ultrazvukovou alternativu za zažitý světelný senzor pro automatické vypínání a zapínání displeje. Bez jejich integrace by bylo dosažení doslova dechberoucího poměru 91,3 procent mezi konstrukcí a displejem totiž zřejmě nemožné. Zda půjde podobnou cestou i jablíčko, je zatím otázkou, ale vypadá to tak, že jiná možnost mu nezbývá. S obrovskou pravděpodobností ji letos zvolí i Samsung a celou řadu dalších renomovaných značek z celého světa, které se již nemohou dočkat, kdy nám ukážou svá velká esa.

Co nám Apple představí v roce 2017 a dokáže tato společnost přinést ještě něco opravdu inovativního?
Zdroj: Xiaomi

Budoucnost tohoto průkopníka je podle ještě čerstvých slov známého investora a miliardáře ze Silicon Valley nejistá. V rozhovoru s glosátorkou Maureen Dowd ze známého amerického média The New York Times si Peter Thiel, spoluzakladatel internetového platebního systému PayPal, servítky rozhodně nedával. Nebavíme se zde samozřejmě o krachu nebo  jiném, podobně katastrofickém scénáři, ale o neustále menším množství příležitostí, které spotřebitelský trh společnosti Apple nabízí. Peter měl na mysli nejistý mobilní segment a neustále užší prostor pro inovace, což může mít negativní vliv na obchodní výsledky každého výrobce, který se v něm angažuje. Vedle odvážného vyjádření, že věk giganta je u konce, nicméně podotkl i to, že společnost díky několika důležitým faktorům určitě nevstoupí do trvalého období stagnace, během kterého by jim příštích 10 let padaly zisky a tvrdě vybudované postavení na trhu. Také je zvědavý, co přinese další verze iPhonu a tedy zda jsou v Applu stále schopni přijít s dostatečně efektivním trumfem, který by byl schopen současnou situaci otočit o 180 stupňů. Představit technologii, která by dokázala ještě v roce 2017 dostatečně podlomit kolena nebude snadné - větší a relativně zbytečný výkon včetně duálního fotoaparátu určitě nevykouzlí stejný "wow" efekt jako například legendární Retina displej nebo dnes již zcela běžná funkcionalita multitouch. Nějaké ty možnosti však přece jen existují.

Co nám Apple představí v roce 2017 a dokáže tato společnost přinést ještě něco opravdu inovativního?
Zdroj: www.youtube.com

iPhone 8 jako poslední naděje?

Každému je snad jasné, že největší očekávání jsou letos právě od příští generace iOS smartphonu, která spatří světlo světa někdy během září. Ano, bavíme se tu o iPhone 8. Jelikož je trh s mobilními telefony pro Apple ze strategických důvodů enormně podstatný, výrobce spotřební elektroniky musí začít brát ohled na neustále nebezpečnější konkurenci s operačním systémem Android, aby tak dokázal získat alespoň nějaký inovační náskok. Loňský model iPhone 7 zklamal i loajální fanoušky kalifornského jablíčka, takže běžná evoluce zde stačit rozhodně nebude. Téměř všichni očekávají něco, při čem by mi spadla čelist až na zem, a nejen odstranění plastových pásků ze zadní strany hliníkové konstrukce nebo 3,5 milimetrového portu na připojování audio příslušenství. O čem je tedy řeč?

Co nám Apple představí v roce 2017 a dokáže tato společnost přinést ještě něco opravdu inovativního?
Zdroj: imagazin.hu

iPhone letos oslavil 10. narozeniny, ale už dlouho nedokázal zaujmout něčím opravdu revolučním, proto je pro Apple ideální příležitost vdechnout do své pověsti slavného inovátora trošku života. Aby se mu však něco takového podařilo, osmička musí disponovat nejen modernějším provedením těla, ale i bezdrátovým nabíjením nebo něčím, co v běžné hardwarové výbavě dnešních smartphonů jen tak nevidíme, ačkoli trh již mnoho prostoru pro něco opravdu zajímavého nenabízí. Samozřejmě, platí to pouze v případě, že nepočítáme s brzkým příchodem skládacích a rozkládacích smartphonů. Díky posledním únikem navíc víme, že konstrukce iPhone 8 s největší pravděpodobností přece jen projde několika většími změnami. Po internetu kolovaly zvěsti, že Apple nahradí zažitý LCD displej za pokročilejší AMOLED, přičemž jeho boční hrany dostanou funkční zaoblení ve stylu Galaxy S7 edge. Unibody tělo z hliníku zase vymění za kdysi už párkrát použitou kombinace kovu a odolného skla. Nevylučuje se ale ani pouze sklo, respektive dražší, ovšem odolnější keramika, což by dalo novince pořádný šmrnc a zároveň i nemalou konkurenční výhodu, nebo výrazně tenčí rámečky kolem displeje včetně úplné eliminace ikonického domovského tlačítka. Rovněž lze očekávat rozšíření bezdrátové funkcionality o nabíjení bez nutnosti připojit do smartphonu jakýkoliv kabel, což bude letos mezi high-end Android zařízeními považovány za běžnou součást hardwarové výbavy. A nejnověji se začaly šířit pomluvy související s novým způsobem zabezpečení prostřednictvím takzvaného laser senzoru, který by měl posloužit na skenování tváře a následnou autorizaci nebo odmítnutí žádosti uživatele dostat se do operačního systému.

Co nám Apple představí v roce 2017 a dokáže tato společnost přinést ještě něco opravdu inovativního?
Zdroj: www.technobuffalo.com

Je třeba ještě poznamenat, že vývoj produktů, hlavně iPhonu, se po změně vedení Applu předpovídá opravdu jen velmi těžko. Přesvědčila nás o tom i loňská generace, od které byla očekávání podstatně větší, než to, co výrobce nakonec představil. Napadají nás dva pádné důvody, proč tak vůbec udělal. Buď si specialitky odložili na oslavu kulatého výročí svého strategického produktu nebo pouze prodloužili jeho inovační cyklus ze dvou na tři roky, přičemž ten druhý může logicky souviset i s kontroverzním tvrzením Petra Thiela.

Tablety pro profesionály

Jelikož zájem o tablety neustále klesá, výrobci včetně Applu hledají způsob, kterým by uměli alespoň trošku nastartovat poptávku. Mezi opravdu lákavými letošními inovacemi bychom si uměli představit tenoučké rámečky kolem zobrazovacího panelu nebo rozšíření použitelnosti v profesionální sféře, což mají za úkol iPady z modelové řady Pro, kde je však příležitostí ke zlepšení stále dost. Platí to pro hardwarovou, ale i softwarovou oblast, ve které se dá například rozšířit využitelnost stylusu Apple Pencil do několika oblastí operačního systému zařízení.

Doporučeno
Vybíjí se ti v zimě iPhone rychleji? Díky těmto tipům vydrží déle nabitý Vybíjí se ti v zimě iPhone rychleji? Díky těmto tipům vydrží déle nabitý 11. prosince 2023 12:00

Jakých novinek se letos od Applu tedy dočkáme? Web MacRumors připomíná tři nezvyklé iOS tablety, kde nechybí jak 9,7 palcový iPad Pro, tak ani 12,9 palcový model. Třetí, zcela nový Pro model by měl zase disponovat úhlopříčkou kolem 10 palců, edge-to-edge displejem a slabšími specifikacemi ze střední třídy. Zřejmě kvůli nižší cenovce, aby neměl ten nejdražší z nich zcela zbytečnou interní konkurenci. Podle tvrzení prominentního analytika se jménem Ming-Chi Kuo nebo tchajwanského dodavatele kalifornského giganta můžeme očekávat přesně 10,5 palcovou velikost. Pár slov ale padlo i o 7,9 palcovém iPadu Pro, kterým by mělo Apple nahradit iPad mini. Důkazů je ale málo, čili v tomto případě existuje téměř zanedbatelná pravděpodobnost, že se něco takového během nadcházejících měsíců opravdu stane. Oficiální představení dalších generací proběhne v březnu nebo dubnu a nevylučuje se dokonce ani září, které by mohlo přinést očekávaný mid-range kousek.

Co nám Apple představí v roce 2017 a dokáže tato společnost přinést ještě něco opravdu inovativního?
Zdroj: www.todaysiphone.com
Co nám Apple představí v roce 2017 a dokáže tato společnost přinést ještě něco opravdu inovativního?
Zdroj: media.idownloadblog.com

iCar a odchod specialistů

Přestože se revoluce jako takové v mobilních zařízeních jen tak lehce nedočkáme, stále je v nabídce dostatek děr na trhu, které se doslova prosí o vdechnutí nového života. Jednou z nich jsou elektrické vozy, odvětví, které má i přes existující Tesla a další výrobce stále prostor na zdokonalování. Problémem je, že pokud se má takový převrat udát pod záštitou Applu, bude nutná přítomnost velkých mozků, kteří pomalu ale jistě migrují k jiným zaměstnavatelům. Pouze před pár dny oznámil Chris Lattner, zakladatel progresivního programovacího jazyku Swift, že ještě tento měsíc plánuje opustit Apple a začít pracovat jako viceprezident pro programování autonomního řízení vozidel Tesla. Vyjádřil se, že i nadále bude součástí vývojářské komunity, avšak podle něj jsou ve hře mnohem kvalifikovanější zaměstnanci, přičemž předpověděl Swiftu doslova neuvěřitelnou budoucnost.

V lednu 2016 opustil společnost také jeden z vysoce postavených Steve Zadevsky. Kromě toho, že byl dlouholetým inženýrem iPhonu a iPodu, poslední dva roky v zaměstnání dohlížel na utajený vývoj potenciálního elektrického iAUTO - projekt Titan. Jeho odchod údajně iniciovaly osobní důvody a tedy nikoliv diskomfort na pracovišti. To jsou však již minimálně dvě osoby, které mohly výrazně urychlit příchod elektrického auta od Applu. Otázkou je, zda se ho vůbec někdy dočkáme, totiž i když se původně povídalo již o roku 20192020, v říjnu 2016 se objevily zprávy o blížícím se ukončení vývoje takzvaného Titanu.

Co nám Apple představí v roce 2017 a dokáže tato společnost přinést ještě něco opravdu inovativního?
Zdroj: Franco Grassi

Nezvyklé generace počítačů

Vzhledem k tomu, že kalifornský výrobce si vybudoval během působení obrovské jméno, trvalo by dlouho, než by i bez uvedení inovativních produktů přišel o svou prestiž a popularitu, která určitě není jen dočasná. Přesto víme, že vývoj revolučního 4K televizoru byl už dávno ukončen, jeho Cinema displej se již nevyrábí, nadějná hračka pro profesionály Mac Pro neobdržel update od roku 2013, Mac Mini zase od 2014 a začíná se pochybovat i o budoucnosti Macbooku Air.

Doporučeno
Týden jsme testovali nový iPhone 15. Vyplatí se za něj vysolit 30 tisíc, nebo to je škoda peněz? Týden jsme testovali nový iPhone 15. Vyplatí se za něj vysolit 30 tisíc, nebo to je škoda peněz? 3. října 2023 15:00

K tomu všemu si připočítejte nejnovější Macbook Pro, který je spíše zklamáním než nástrojem pro profesionály a to hned z několika důvodů. Skutečně je zářičem dotykový panel tím největším lákadlem pro profesionální zákazníky nebo se společnost zaměřila spíše na sílu Instagramu a upřednostnila design před vším ostatním? Pouze 2 USB-C porty na Macbooku Pro za 43 232 KČ hovoří za vše až na několik problémů, kterým musel čelit. Jako příklad uvádíme mizernou výdrž baterie (tento problém se již naštěstí vyřešil softwarovou aktualizací) nebo také problémy s grafickou kartou u 15palcového modelu. Naštěstí, uznávaný analytik Ming-Chi Kuo předpověděl, že ještě letos přijde drobná aktualizace klasického Macbooku a Macbooku Pro v podobě nejnovější generace procesorů od Intelu, Klaby Lake a větší pamětí RAM pro 15palcový model (až 32GB).

Co nám Apple představí v roce 2017 a dokáže tato společnost přinést ještě něco opravdu inovativního?
Zdroj: Apple

Virtuální a rozšírená realita je blízko

Aby se společnost Apple mohla vyhnout trvalé stagnaci, musí myslet mimo jiné i na nové obchodní příležitosti, kde existuje potenciál prorazit. A jednou z takových oblastí trhu je byznys s virtuální nebo rozšířenou realitou, který během následujících let zažije díky přechodu do hlavního spotřebitelského proudu výrazný boom. Proto asi ani nikoho nepřekvapí, že již poměrně dlouhou dobu kolují drby související s prý připravovaným VR headsetem či AR brýlemi, kam vloží své úsilí i známá německá společnost Carl Zeiss. Ať už mluvíme o jednom nebo druhém, v obou případech se bude výrobce snažit zapojit do funkcionality iOS smartphone, čímž v konečném důsledku pomůže především klesajícímu prodeji. V této lukrativní oblasti trhu se navíc začíná pomaličku angažovat i několik konkurenčních společností, takže Applu hodně času na představení svého prvního VR, respektive AR produktu nezbývá. V úvahu zde připadá zářijová mediální akce, kde spatří světlo světa iPhone 8.

Co nám Apple představí v roce 2017 a dokáže tato společnost přinést ještě něco opravdu inovativního?
Zdroj: uploadvr.com

Uvidíme i něco neočekávaného?

Rádi bychom řekli, že nás čeká velké utajené překvapení, ale s největší pravděpodobností se odhalení produktu zahaleného velkými otazníky nedočkáme. A tady je krátké vysvětlení, proč - "První věc, kterou Tim Cook udělal je, že změnil dynamicky se měnící společnost na nudnou firmu". Tato odvážná slova zazněla z úst Boba Burrougha, bývalého inženýra společnosti Apple, který během své 10 leté kariéry pracoval jako po boku Jobse, tak i Cooka. Tyto změny, které údajně nejsou vidět z externího prostředí, mohou tak mimo jiné způsobit, že budoucnost společnosti bude víceméně předvídatelná. Podle Burrougha se kdysi vsadily do popředí projekty a organizace šla stranou. Divoký západ se však po příchodu Cooka změnil na organizovaný řád, který je bohužel až příliš konzervativní nebo jinak také "nudný". Myslíte si, že nás Apple dříve či později ještě dokáže vůbec něčím překvapit?

Průměrné hodnocení čtenářů
Tvé hodnocení
Jaké hodnocení bys dal ty?
Zobrazit výsledky
Skrýt výsledky
0/10
Domů
Sdílet
Diskuse