Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
16. ledna 2017 0:31
Čas čtení 0:40
Matúš Majer

Dnešek je nejdepresivnějším dnem roku. Takzvané Modré pondělí je plné zklamání, nechuti a smutku

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Dle některých nejdepresivnější den roku, dle jiných i za posledních 12 let.

Dnes, 16. ledna, je ten nejdepresivnější den tohoto roku (pro severní polokouli). Takzvané Modré pondělí (Blue Monday, modré jako slzy, pláč, chlad) bývá vždy druhé, třetí nebo čtvrté lednové pondělí podle kalendáře. To, proč právě pondělí, je snad jasné – nechuť jít do práce či školy. Období je však zvoleno podle několika faktorů. Vzpomeňme například počasí, krátké dny či otrávenost po delším svátkovém období. Své do ohně však přilévají například i již vzdaná novoroční předsevzetí, které si množství lidí dalo. V tomto časovém úseku prý mnoho lidí prožívá pocit potřeby udělat něco velkého, jen neví co a jak.

Letos je však podle jeho „objevitelů“ tím absolutně nejhorším, na lidi má mít vliv i smrt celebrit či politické problémy jako Brexit nebo inaugurace Trumpa. Modré pondělí zavedl v roce 2005 Dr. Cliff Arnall z Cardiffské univerzity, určil ho na základě statistických údajů a průzkumu, který sám vedl. Teoreticky však zajištěn není, ale jako věc na pousmání (nebo že by rozesmutnění?) slouží dobře. Tak snad ty budeš mít svůj den úspěšný!

Dnešek je nejdepresivnějším dnem roku. Takzvané Modré pondělí je plné zklamání, nechuti a smutku
Zdroj: pixabay.com
Domů
Sdílet
Diskuse