Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
17. ledna 2017 20:54
Čas čtení 0:00
Tamara S.

Herečku Ritu Hayworth zneužíval otec, většina jejích manželů ji týrala a štěstí nenašla ani u prince, před kterým musela utéct

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

„Štěstí ve hře, smůla v lásce“ platilo v jejím životě přímo ukázkově. Celosvětová sláva a obdiv byly v silném kontrastu s pěti rozvody a domácím násilím.

Dnes si představíme jednu z nejkrásnějších a nejrespektovanějších hereček starého Hollywoodu, jejíž osobní život měl na míle daleko od toho pracovního v mnoha směrech připomínajícího pohádku, a to i přesto, že z talentované Rity Hayworth se po dvou nevydařených manželstvích stala skutečná princezna. Sexuální zneužívání vlastním otcem a pět sňatků se stejným počtem rozvodů zanechalo na křehké krásce hluboké stopy, ale smutek byste v její tváři hledali marně. Věčně usměvavá a podle zpovědí příbuzných a kolegů i pozitivně naladěná Rita se narodila jako Margarita Carmen Cansino 17. října 1918 v Brooklynu v New Yorku. Jejími rodiči byli Eduardo Cansino pocházející z Castilleja de la Cuesta nedaleko španělské Sevilly a Volga Hayworth, která se sice narodila ve Spojených státech, ale její původ byl irsko-anglický. Oba byli uznávanými tanečníky a oba měli o životě své dcery odlišné představy.

Herečku Ritu Hayworth zneužíval otec, většina jejích manželů ji týrala a štěstí nenašla ani u prince, před kterým musela utéct
Zdroj: en.wikipedia.org/Ned Scott

Eduardo se po svém otci, celosvětově proslulém tanečníkovi bolera, profesionálně věnoval flamencu a z Margarity si také plánoval vychovat tanečnici, zatímco Volga vystupovala na Broadwayi v rámci tanečně-divadelních představení Ziegfeld Follies a z dcery toužila mít herečku. „Od doby, kdy jsem se postavila na vlastní nohy jsem dostávala taneční lekce. Nelíbilo se mi to, ale neměla jsem odvahu to říct svému otci, a tak jsem nacvičovala, nacvičovala a nacvičovala. O tom bylo mé dětství,“ zavzpomínala herečka, jejíž osobní tragédii načal už v útlém věku právě její cílevědomý otec Eduardo. Ten se z mladé dívky rozhodl vytěžit maximum, ale pokud by zůstalo pouze u výdělků inkasovaných díky talentované dceři, to by se ještě dalo překousnout. V biografii jedné z nejúspěšnějších hereček Hollywoodu se však můžeme dočíst, že Rita se nevyhnula tvrdým fyzickým trestům a dokonce ani sexuálnímu zneužívání, což její psychiku poznamenalo opravdu ošklivým způsobem. Stala se otcovou taneční partnerkou a jeho doteky prý nezůstaly bez úmyslu.

Hodiny tance absolvovala pod dohledem svého strýce v komplexu Carnegie Hall na Manhattanu, ve věku šesti let zažila své první veřejné vystoupení, o dva roky později už účinkovala v krátkometrážním filmu La Fiesta od Warner Bros a jak devítiletá se stěhovala s rodiči a dvěma mladšími bratry do Hollywoodu, aby se jejich kariéra naplno rozběhla. Eduardo věřil, že tancem prorazí v rozvíjejícím se filmovém průmyslu a ve městě plném skvělých příležitostí si založil taneční studio. To během hospodářské krize známé jako Great Depression navzdory jeho vysoké návštěvnosti (i) známými osobnostmi zkrachovalo, a tak se svou dvanáctiletou dcerou vytvořil taneční duo vystupující v rámci formace The Dancing Cansinos. Kalifornské zákony však neumožňovaly příliš mladé Ritě vystupovat v barech a v nočních klubech, jak to její otec původně zamýšlel, a proto se místem jejich působení stala Tijuana v Mexiku, kde nízký věk nikdo neřešil.

S otcem a tanečním partnerem Eduardem. Ritu v Mexiku představoval jako svoji manželku a podle toho se i choval. Zneužívání měl potvrdit Ritin druhý manžel, kterému se k incestnímu vztahu přiznala

Zřejmě vás nepřekvapí, že pracující Rita neměla čas na studium a z důvodu plné zaneprázdněnosti dvaceti vystoupeními do týdne její vzdělání skončilo devátým ročníkem na Alexander Hamilton High School v Los Angeles. Její taneční kreace s otcem se těšily mimořádné oblibě a všimli si jich i filmaři, kteří mladičkou Margaritu pozvali na kamerové zkoušky a nabídli jí smlouvu na dobu určitou. Během šestiměsíčního kontraktu s Fox Film Corporation si zkrátila jméno na Rita Cansino a vyzkoušela si menší filmové role bez nějakého většího úspěchu. V roce 1937 přešla na dlouhých sedm let ke společnosti Columbia Pictures a v jejím životě se událo několik zásadních změn. Z tmavovlásky se stala atraktivnější a přitažlivější zrzka, příjmení Cansino si změnila na Hayworth po matce a ve svých osmnácti letech se poprvé vdala.

Rita na začátku své herecké kariéry a její viditelná změna v jejím průběhu, roky 1935 a 1942

Svatba se konala v Las Vegas a jejím manželem se stal podnikatel Edward Judson, který se rozhodl talent a krásu své mladičké manželky zúročit. O dvaadvacet let starší muž ji protlačil na stránky novin a časopisů a zajistil jí opravdové filmové role. Z Rity se díky snímkům jako Only Angels Have Wings, Susan and God, Strawberry Blonde nebo Tales of Manhattan stala nejžádanější herečka Hollywoodu a nemalou popularitu jí vynesly i fotografie v magazínech, za které si vysloužila označení sexsymbol. Díky těmto fotografiím se stala nejoblíbenější ženou zobrazovanou na plakátech ve válečném období. V překladu si její fotografii bral každý americký voják s sebou a v případě potřeby ji vytáhl. Manželský svazek Rity a Edwarda se však nelíbil jejímu otci, který ke své dceři rovněž neměl nejzdravější vztah a její láska k jinému muži ho rozzuřila tak, až s ní přerušil všechny kontakty. Rita se po rozvodu ocitla bez peněz, protože velkou část z nich předávala svému manželovi/manažerovi a útočiště v podobě střechy nad hlavou našla u svého kamaráda, choreografa Hermese.

Rita s prvním manželem Edwardem Judsonem. Věkový rozdíl mezi nimi byl 22 let

Už o rok později se pětadvacetiletá "The Great American Love Goddess" jak ji říkali, hrnula do dalšího manželství a jejím vyvoleným se stal herec a režisér Orson Welles. Jejich svatba překvapila snad každého, protože si na ni zamilovaný páreček odskočil během přestávky v Orsonově show a Rita se jí účastnila v bílé halence a béžovém kostýmu. Přední herečka Columbia Pictures s týdenním platem 6 000 dolarů se v roce 1944 stala mámou jejich společné dcery Rebeccy a objevila se ve filmech jako Cover Girl a Gilda, který z ní učinil kulturní ikonu. Spolu se svým manželem si zahrála v populární Dámě ze Šanghaje, kde Orson obsadil i režisérskou židli. Dvojice šokovala i podruhé, když se Rita na podnět svého manžela nechala ostříhat a odbarvit na blond bez souhlasu vedení svých chlebodárců a také když se ukázalo, že spolupráce manželům neprospívá a ještě během natáčení Dámy byl podán návrh na rozvod. „Po celou dobu našeho manželství nejevil zájem zřídit domov, protože nechtěl odpovědnost. Pan Welles mi řekl, že jeho prioritou nebylo manželství, protože je to v rozporu s jeho svobodným způsobem života,“ takto zněl důvod rozpadu pětiletého vztahu režiséra a herečky.

 7. září 1943 - svatba Rity a Orsona. Vdávala se v béžovém kostýmu během přestávky v natáčení. Společnost jim dělá svědek Joseph Cotten

Herečku Ritu Hayworth zneužíval otec, většina jejích manželů ji týrala a štěstí nenašla ani u prince, před kterým musela utéct
Zdroj: en.wikipedia.org

Rita jako krátkovlasá blondýnka se svým druhým manželem Orsonem 

Rozvod proběhl v prosinci roku 1948 a už v květnu 1949 zazněly svatební zvony potřetí. Dalším manželem Rity se stal muž, který křehkou herečku doslova zválcoval. Princ Aly Khan byl uznávaným politikem, zástupcem Pákistánu v OSN, milovníkem krásných žen a tak trochu despotou. Rozdílná víra a rozdílné zvyklosti se ukázaly hned v začátcích jejich manželství, když Rita na základě jeho požadavku oznámila přestávku nebo lépe řečeno konec své brilantní herecké kariéry, přestěhovala se do Francie a přivedla na svět jejich společnou dceru, princeznu Yasmin Aga Khan.

Paříž, 1949 - práce na svatebních šatech budoucí princezny Rity Hayworth a manželský pár - princ Aly a Rita

V roce 1951 byl princ viděn v nočním klubu, jak tančí s herečkou Joan Fontaine, což vedlo k obviněním z nevěry a Ritinu odjezdu spojenému s žádostí o rozvod. Takové chování manželky bylo pro prince nepřípustné a dvojice mezi sebou začala vést boj o dceru. Aly vyhrožoval únosem a Rita se skrývala. V rozvodových papírech zmiňovala extrémní krutost a týrání a princ nabídl milion dolarů za to, aby si svoji dceru mohl vzít s sebou a vychovávat ji jako muslimku. „Ani za nic na světě se nevzdám a neodejmu své dceři život v Americe, v naší vzácné svobodě. Respektuji muslimskou víru i všechny ostatní víry, ale je mým upřímným přáním, aby vyrůstala jako normální americké dívka v křesťanském světě a jsem připravena to Yasmin dát stůj co stůj.“ Soud nakonec vyhověl Ritě a dceru svěřil do její výchovy.

Rita se svými dvěma dcerami Rebeccou Welles a Yasmin Aga Khan

Několik měsíců po rozvodu následovalo další manželství hollywoodské princezny, tentokrát s argentinským zpěvákem Dickem Haymesem. Ten byl v době jejich seznámení ženatý, zadlužený a láskou zaslepená Rita ho vyhrabávala z problémů. Investovala do něj svůj čas a peníze, bojovala s jeho bývalými manželkami žádajícími od něj nemalé výživné - jedna na sebe a druhá na jejich tři nezletilé děti, které nakonec zafinancovala Rita a kromě sponzorství mu pomáhala oživit umírající pěveckou kariéru, aby se nakonec dočkala veřejné potupy. Jak se ukázalo, Dick byl považován za ilegálního přistěhovalce a manželství s Hayworth ho zachránilo před deportací do Argentiny. No a abychom byli kompletní, do této šílené situace si zamícháme i násilí. V nočním klubu Cocoanut Grove v Los Angeles uštědřil „vděčný“ Dick své starostlivé manželce facku, a právě tento incident stál za koncem jejich dvouletého, zcela zbytečného manželství. Zbytečného pro Ritu, pochopitelně.

24. září 1953 - Rita se svým čtvrtým manželem v Sands Hotel v Las Vegas během obřadu a rodinná "idylka" s Dickem a dcerami

Dobrodružství zvané manželství však pokračovalo i nadále, ale s tříletou přestávkou. Rita se vrátila ke Columbia Pictures a znovu se věnovala tomu, co měla nejraději. V roce 1958 se však znovu vdala, ale ani svazek s producentem Jamesem Hillem jí nevyšel a po třech letech psychického týrání se s ním rozvedla. „Viděl ve mně zdroj peněz a nechtěl, aby vyschl,“ vyjádřila se Rita, která měla v zájmu opustit filmový svět, zatímco James jí to za žádných okolností nechtěl dovolit. Scény, kdy on křičel a ona plakala, byly na denním pořádku a několikrát se odehrály i před nechtěným publikem.

Pátý manžel James Hill a šťastná Rita na začátku jejich manželství, Londýn 1958

„Jako dítě si pamatuji, že měla problémy s alkoholem. Bylo to velmi zřetelné, ale nemohla jsem nic udělat. Byla jsem dítě, a tak jsem mohla jen stát a sledovat ji. Bylo to však velmi těžké... vidět svou mámu, jak si prochází emocionálním trápením a pak se chová takovým způsobem. Její stav se zhoršoval, až skončila v nemocnici,“ řekla Yasmin, která při své mámě - kritiky uznávané a celosvětově obdivované herečce stála i během jejích nejhorších chvil. Rita se po posledním rozvodu v roce 1961 stáhla do ústraní a navzdory pohádkové kariéře se trápila. V roce 1965 byla za svou roli ve filmu Cirkusový svět nominována na Zlatý Glóbus a zařadila se mezi 100 největších filmových hvězd. Filmy se snažila vyměnit za divadlo, ale jednoho dne si uvědomila, že si nedokáže zapamatovat text. Hayworth trpěla Alzheimerovou chorobou, kterou jí lékaři diagnostikovali až v roce 1980, tedy v časech, kdy již byla svěřena do péče své dcery Yasmin. Princezna nezapomněla, jak o ni matka před několika lety bojovala u soudů a z lásky k ní se jí to rozhodla oplatit. Rita Hayworth upadla do bdělého kómatu trvajícího tři měsíce a v roce 1987 jako 68letá zemřela. Její dcera Yasmin založila nadaci na boj s touto zákeřnou chorobou a v průběhu několika let se jí podařilo vysbírat desítky milionů dolarů.

S kolegyní Claudií Cardinale při natáčení filmu Cirkusový svět

Domů
Sdílet
Diskuse