Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
30. ledna 2017 16:03
Čas čtení 0:00
Martin M.

Kdo stojí za nacistickým pozdravem, svastikou a myšlenkami Třetí říše? Spolek Thule měl na Německo v období druhé světové války mnohem větší vliv, než bys čekal

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Ne všechno je tak, jak se na první pohled může zdát.

Spolek Thule (Thule-Gesellschaft), původně také Studijní skupina zabývající se německým starověkem, byl německý okultistický spolek, který založil Baron Rudolf von Sebottendorff v Mnichově roku 1918. Zajímal se o runové symboly, svastiku a původ árijské rasy, ale spolek se také angažoval v politice, a to podporou národně socialistické německé dělnické strany (NSDAP). Po vzestupu nacistů se z ní díky Adolfu Hitlerovi stala Nacistická strana a mnoho členů spolku Thule se později stalo důležitými osobami či nacistickými veliteli. Přesto již od založení ve spolku působilo mnoho prominentních osob od podnikatelů, šlechticů a dalších vlivných lidí.

Znak spolku Thule

Kdo stojí za nacistickým pozdravem, svastikou a myšlenkami Třetí říše? Spolek Thule měl na Německo v období druhé světové války mnohem větší vliv, než bys čekal
Zdroj: Bibliotecapleyades

Znak spolku Thule sestával z německé dýky a svastiky se zahnutými okraji ve tvaru kruhu. Zakladatel Sebottendorff později prohlásil, že původním účelem spolku Thule byla podpora jeho vlastních okultních teorií, nicméně Germanenorden, tajný spolek známý jako Teutonský řád, na něj tlačil, aby se důsledně zapojoval do politiky, přičemž propagoval nacionalistické a antisemitské názory. Zda to tak opravdu bylo, těžko říct, ale dokud byli nacisté u moci, Sebottendorff prostě antisemitismus nemohl popřít.

Primárním zájmem spolku Thule však bylo zkoumání původu Árijské rasy. Název spolku „Thule“ přitom reprezentoval konkrétní kus země, respektive zemi, která se podle řecko-římských geografů nacházela na tom nejzažším severu. Společnost žijící v této daleké zemi dostala pojmenování “Ultima Thule“ (z latiny přeloženo jako Nejvzdálenější sever). Zmínil se o ní také římský básník Virgil ve své epické básni Aeneid, čímž měl na mysli zemi daleko na severu, jinak obecně známou jako Skandinávii. Nacističtí mystikové však umístili hlavní město společnosti Ultima Thule až někde v okolí Grónska či Islandu, tedy mnohem severněji.

Členové spolku Thule věřili v teorii duté Země, respektive jádro či velká část zemského plášti ani neexistuje a uvnitř lze nalézt život. Kromě mnoha cílů toužil spolek Thule dokázat, že Árijská rasa pochází ze ztraceného kontinentu, respektive Atlantidy. Témata ohledně Antroposofie, tedy esoterické nauce o mystické podstatě člověka, byly také běžnou součástí spolku Thule, přičemž to dokazovalo i motto “Cesta je ve vás.“ Mezi základní vlastnosti členy patřila seberealizace a nadřazenost lidské osoby.

Kdo stojí za nacistickým pozdravem, svastikou a myšlenkami Třetí říše? Spolek Thule měl na Německo v období druhé světové války mnohem větší vliv, než bys čekal
Zdroj: Hiduth


Zájemců o názory a myšlenky spolku bylo v Mnichově zhruba 250 lidí a celkově více než 1500 lidí v Bavorsku. Setkání často probíhala ve stále existujícím luxusním hotelu Vier Jahreszeiten (Čtyři sezóny). Následovníci spolku Thule však neměli příliš zájem o okultní teorie, mnohem více je totiž zajímaly rasistické myšlenky a boj proti Židům a komunistům. Dokonce až tak, že plánovali únos tehdejšího ministra Kurta Eisnera, který se řadil k socialistům.

Po nástupu nacistů k moci však Rudolf von Sebottendorff spolek Thule opustil a nikdy se nepřidal k NSDAP či Nacistické straně. Četné množství členů spolku se, jak již bylo zmíněno, později stalo v nacistickém Německu velmi prominentních včetně Dietricha Eckarta, který dělal Hitlerovi mentora v oblasti komunikace s veřejností. Přestože se tvrdilo, že Hitler byl přímým členem spolku Thule, neexistují pro to žádné důkazy. Kromě toho sám Hitler neměl příliš velký zájem a čas o esoterické záležitosti a mnohé organizace a uzavřené společnosti po nástupu k moci potlačil. Když se Sebottendorff vrátil do Německa a publikoval knihu o spolku Thule, Bevor Hitler kam (dříve než přišel Hitler), byl okamžitě zadržen a kniha zakázána.

Kdo stojí za nacistickým pozdravem, svastikou a myšlenkami Třetí říše? Spolek Thule měl na Německo v období druhé světové války mnohem větší vliv, než bys čekal
Zdroj: Quora


Nevyvratitelným faktem je, že mnohé myšlenky spolku Thule a jejich členů zformovaly Třetí říši do podoby, jakou známe. Kromě toho se s těmito okultními myšlenkami ztotožnil Heinrich Himmler, který měl obrovský zájem o mysticismus. V případě použití svastiky jako symbolu Nacistické strany to byl právě Friedrich Krohn, člen NSDAP a také spolku Thule. Na rozdíl od jeho návrhu však Hitler tento symbol obrátil naopak. Také pozdrav “Sieg heil“ (sláva a vítězství), byl původně pozdravem spolku Thule. Právě pro tak obrovský vliv se spolek stal terčem mnoha konspiračních teorií, pokud jde o nacistické Německo. Teorie například zahrnují vývoj kosmických lodí a tajných zbraní. Jelikož členové spolku pomohli Hitlerovi k moci a jeho řečnickým schopnostem, někteří se domnívají, že mu dali jakousi magickou sílu, která je připisována jeho pozdějším úspěchům.

Domů
Sdílet
Diskuse