Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
8. února 2017 v 21:44
Čas čtení 0:00
johnnybravo

Čína bojuje se smogem stavbou vertikálního lesa. Budovy pokryté stromy a květinami budou vytvářet kyslík a zároveň pohlcovat oxid uhličitý

ZAJÍMAVOSTI ČÍNA
Uložit Uložené

Návrh opět pochází od italského architekta Stefana Boeriho.

Čínské město Nanking se již brzy stane prvním místem v této zemi, kde vyroste fascinující projekt takzvaného vertikálního lesa. V praxi jde o dvě výškové obytné budovy, jejichž fasáda bude obsahovat tisíce stromků, stromů a dalších rostlin schopných produkovat kyslík a absorbovat oxid uhličitý. O design těchto budov se postaral známý italský architekt Stefano Boeri a po dokončení v roce 2018 by měly obsahovat asi 3600 různých rostlin, přičemž dohromady pokryjí plochu o rozloze až 6000 metrů čtverečních. Čína se již řadu let trápí s neutuchajícím smogem, a tak je každé podobné řešení vítáno. Rostliny přitom zvládnou absorbovat až 25 tun oxidu uhličitého každý rok a zároveň budou místní obyvatele zásobovat 60 kilogramy kyslíku denně.
 
Stefano Boeri ani zdaleka nepatří mezi nováčky v této oblasti a budova s ​​názvem Nanjing Towers nebude jeho prvním pokusem o vytvoření vertikálního lesa. Jeho návrhy se zhmotnily například v italském Miláně a po Nankingu budou v blízké budoucnosti následovat i další čínské města, pro které je boj se smogem a znečištěním ovzduší na prvním místě.

Doporučeno
Vlaky tu jezdí skrz budovy, auta tankují na střechách. Čunking je největší město světa, o kterém jsi možná neslyšel*a Vlaky tu jezdí skrz budovy, auta tankují na střechách. Čunking je největší město světa, o kterém jsi možná neslyšel*a 1. května 2024 v 8:30




Domů
Sdílet
Diskuse