Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
28. února 2017 20:38
Čas čtení 0:00
Dominik Vetrák

10 důvodů, proč se Oscary 2017 staly nejhoršími za dlouhá desetiletí. Popletení nejlepšího filmu bylo třešničkou na dortu

FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Tolik chyb, nejasností a nespokojenosti, jak už dávno ne.

Letošní Oscary máme definitivně za sebou, i když se o nich možná ještě pár dní psát bude. Může za to mega trapas na samotném konci předávání cen, k tomu se ale dostaneme ještě později. Dnes se podíváme na hned 10 aspektů večera, kvůli kterým považujeme 89. ročník za katastrofu.

1. In Memoriam
Já osobně jsem si poplakal, k některým hercům jsem měl dost blízký vztah a vidět jejich tváře pohromadě mě dojalo. Na konci videa jsem si však kladl otázku: Kde je Bud Spencer, Dan Ireland, Bowie a další? Kromě něj ve videu chyběli i Robert Vaughn, Doris Roberts a další, včetně Billa Paxtona. Ten nás opustil několik hodin před zahájením galavečera, a tak se organizátoři zmohli jen na shout out v podání Jennifer Aniston. Třešničkou na dortu bylo prohlášení živé producentky za mrtvou.

Na obrázku vidíte Jan Chapman, dlouholetou filmovou producentku, která se v březnu může těšit na 67. narozeniny. No aspoň, že uhodli jméno producentky, která 21. října 2016 zemřela ve věku 60 let.

2. Suicide Squad
Jsem názoru, že ať je film jakkoli slabý, nemělo by to ovlivnit náš pohled na jeho zdařilé části. V případě Suicide Squad můžeme hovořit o kostýmech a maskách, stejně tak jako o provokativní a milované Margot Robbie či skvělém Willu Smithovi, ale nic oscarového zde nebylo. Bohužel, kategorie make-up a účesy byla chudá na počet nominovaných. Kromě Suicide Squad o první místo bojovali A Man Called Ove a Star Trek Beyond, který to podle všech měl vyhrát. Make-up pro Suicide Squad byl kvalitní a na komiksové postavy se dívalo dobře, chválu si zaslouží zejména Killer Croc, ale... Beyond je úplně někde jinde, nemluvě o originalitě, kvantitě a zejména kvalitě make-upu. Jaké rozhodnutí vedlo Akademii k tomuto vítězství, nikdo nechápe.

10 důvodů, proč se Oscary 2017 staly nejhoršími za dlouhá desetiletí. Popletení nejlepšího filmu bylo třešničkou na dortu
Zdroj: 9GAG

3. Taneční a pěvecká čísla

Trochu zbytečné, možná nudné a naprosto nedostačující. La La Land mohli skutečně odzpívat a odtancovat na playback (kéž by živě, ale toho by asi schopni nebyli) Gosling s Emmou a mohli jim za to dát pár milionů, protože Legend se mi zdál nezáživný. Rozhodně bychom si bez těchto kreací Oscary užili stejně.


4. Slabý úvod

Timberlake a jeho Can’t Stop the Feeling versus geniální opening Fallona na Glóbech? Zde není třeba slov, už začátek Oscarů dával najevo, jakým stylem se show ponese a že si z toho nikdo na zadek nesedne.


5. Celková úroveň programu

Hlavní „vtip“ s náhodnými turisty v Dolby Theatre moc nevyšel. Každému došlo, kam že to vlastně jedou a drtivá většina z nich už do sálu vkročila s mobily v ruce. Fotili se ostošest, zbrzdili celý program a bůhvíjak nevypadalo, ani když se jeden či dva z nich o filmy absolutně nezajímali a cítili se tam vrcholně špatně. Trochu mě zklamal i Denzel Washington. Ten se od snoubenců klidil pryč co nejrychleji a vypadal trošku povýšeně. Návštěvníci na oscarový zážitek nikdy nezapomenou, ale zda to bylo vhodné, to už je na jinou debatu.

Nad hladinu průměru se nevyšvihla ani vystoupení a celkový doprovodný program. Jediný, kdo to zvedal nahoru, byl Jimmy Kimmel, přestože šel na jistotu. U podobných vtipů jsme se více zasmáli přímo v jeho show, stále mě však párkrát slušně pobavil, a hlavně si to sám užíval. Navíc obstojně hasil požár ve finále a měl skvělý úvodní projev, kdy se zaměřil na starší hvězdy Hollywoodu. V konečném důsledku byl o dost lepší, než s čím se loni vytasil Chris Rock.

6. Oscar Snubs

Aneb nešťastná rozhodnutí o vítězích. Na začátek chceme upřesnit, že se nezamýšlíme nad nikým, kdo už nebyl přímo nominován, protože bychom tady v tom případě byli do rána. Zaměříme se tedy na výherce a poražené, jejichž jména zazněla přímo na Oscarech. Připomínáme také, že jde o nadmíru subjektivní položku v našich 10 důvodech, proč se nám letošní Oscary nelíbily (i to neplatí o všech, některým z redakce se letošní Oscary líbily více než ty minulé). Začali jsme už se Suicide Squad, které vyčnívá snad nejvíce, ale široká veřejnost nebyla spokojena s několika výherci Akademie. Mnozí by zlatou sošku za nejlepší režii nejraději viděli v rukou Denise Villeneuva, no a samotný nejlepší film... tam prostě měl vyhrát La La Land, případně Arrival. Trochu jsme se tomu věnovali v recenzi pro Moonlight, takže zamiřte tam. Navzdory jeho nezpochybnitelným kvalitám nedokážeme pochopit, jak mohl přebít geniálně napsaný, zahraný, natočený a ozvučený La La Land.
 
Mnozí jsou nešťastní i z prohry Natalie Portman za Jackie, ale s Emmou Stone měly prakticky stejné šance. Na druhé straně, mnozí včetně nás nechápou, jak mohl Mahershala Ali získat Oscara díky 30 předneseným větám a pár minutám screentimu v Moonlightu, když mu konkuroval Bridges z Hell or High Water či Michael Shannon z Nocturnal Animals. Mnozí Oscara přáli i Naomie Harris za její roli zfetované matky v Moonlight. Možná by přednesla lepší řeč než Viola Davis, která to jemně přehnala, a navíc i protáhla. Velká škoda, protože mohla být autorkou jedné z nejlepších oscarových řečí, bohužel, neuhlídala si ani čas ani osobní problémy. Nechápejte nás špatně, ale poslední roky posloucháme z úst herců a tvůrců černé pleti dokola totéž a začíná to ztrácet význam, který je pro Hollywood skutečně důležitý.

 

7. Politika
A právě proto bude naším dalším bodem politika, respektive politické řeči. Stejně jako u témat oscars so white a černoši, kteří se z ghetta dostali k Oscarům, i tady se to už přehnalo. Antitrumpovská kampaň byla od jeho zvolení prezidentem Spojených států citelná snad na každé filmové či seriálové akci. Vzhledem k prázdným slibům mnoha známých herců o tom, že se v případě jeho vítězství odstěhují do Kanady, působí následně některá vystoupení a vyjádření mírně pokrytecky. Bojovat proti tomu, v co Trump věří a prosazuje, je rozhodně důležité, ale rozebírat to při každé příležitosti, je už únavné, o to víc, když to Kimmel a spol. řešili hned několikrát během večera, nemluvě o dalších tvůrcích. Problém by ani nebyl v tom, že jsme o tom tolikrát slyšeli, zklamaní jsme spíše z toho, že si autoři podobných výroků své řeči nepřipravili lépe, a tak jsme poslouchali opakovaně totéž. Oscary nabídly potenciál vyjádřit názor na události posledních měsíců v mnohem větším potenciálu. Nepochybně jde o velmi citlivé téma, ale organizátoři se raději měli dohodnout na jednom vtipu a jednom krásném vyjádření/děkovné řeči, která by řekla vše potřebné, aniž by se všichni museli opakovat ještě sedmkrát.

8. Málo humoru od předavačů cen

Uznáváme, jdeme už dost do detailů, ale show takového ranku by měla vypadat trochu jinak. Kate McKinnon máme rádi, ale spojení s Jasonem Batesmanem možná nebylo vhodné. Také nechápeme, co na pódiu dělala dvojice Dakota Johnson a Jamie Dornan. Jediná dvojice, kterou si dnes pamatuji, je Ben Affleck a Matt Damon. Působili lidsky, maximálně přirozeně a jako jediní byli asi i skutečně vtipní. Nesnažili se totiž rozesmát publikum, ale popichovali se jako kamarádi, což jsme asi ocenili nejvíce. Třešničkou na dortu byla závěrečná dvojice Faye Dunaway a Warren Beatty. Ti měli ohlásit nejlepší film, a přestože se obálka Warrenovi nezdála, přičemž svým chováním žádal štáb a kohokoliv, kdo k němu promlouval přes mikrofon o pomoc, Faye se s tím nepárala a jednoduše ohlásila vítěze, aniž by si přečetla, co v té obálce stálo. Rozhodně to není chyba této dvojice, ale mohli to vyřešit i jinak.

PS: Ještěže se ukázala Alicia Vikander, nádherná Amy Adams a naše zlatíčko Hailee Steinfeld.

9. Headshot
Bonusový bod, neboť se nejedná o nijak vážný, zato vtipný moment. Zatímco Seth Rogen se při vystupování z DeLoreanu praštil hlavou o dveře sám, Auli'i Cravalho už nemohla za to, že jí při pěveckém vystoupení skladby z animáku Moana někdo z „tanečníků“ bouchl tyčkou opěrné plachty mini lodě po hlavě. Snad nejúsměvnější moment během pěveckých vystoupení celého večera.
 

10. Finále

Kde se stala chyba? Jak se něco takového mohlo stát a kdo je za to zodpovědný? V této chvíli již známe pár odpovědí na některé z otázek. V první řadě, dvojice Beatty-Dunaway za to nemůže. Prezentující totiž dostali nesprávnou obálku, a tedy duplikát vítězky v kategorii nejlepší herečka ve vedlejší roli. Beatty byl po otevření obálky značně zmatený a vůbec se mu nedivíme. Tolik napětí a stresu, jaké musel v té chvíli zažít, si nedokážeme ani představit. Pomoc hledal v kolegyni, která se neunavovala zjišťovat, zda je vše v pořádku, respektive ani přečíst text celý a jednoduše prohlásila název filmu, ve kterém Emma Stone hrála – La La Land.

Embed from Getty Images


Chyba tedy nastala při předávání obálek. Za faux pas může asistent Brian Cullinan. Ten se během předávání obálek věnoval Twitteru, kde publikoval fotku Emmy Stone, kterou evidentně po provalení skandálu smazal. Místo obálky s vítězem pro nejlepší film tak Warrenovi podal do rukou náhradní obálku pro vítězku v kategorii nejlepší herečka ve vedlejší roli. Celé to padlo na jednom jediném člověku. Také se vám to nezdá pravděpodobné? Mnozí spekulují, že šlo o plánovanou sabotáž ve snaze získání pozornosti (jakoby jí Oscary neměly málo). Možná v posledních letech klesala čísla sledovanosti, možná těch důvodů bylo více, v každém případě, já osobně si myslím, že je to nesmysl a skutečně došlo k několika chybám, které zapříčinily, že štáb La La Landu téměř pukl vzteky. Bůhví, co se od chvíle vyhlášení chyby až dosud honí hlavou producenta La La Landu Jordana Horowitze. On a jeho kolegové museli přerušit děkovnou řeč a vlastnoručně předat Oscara, který jim podle nás právem patřil, kolegům z Moonlightu. Něco takového by nechtěl zažít asi nikdo z nás. Touto cestou bychom jim chtěli pogratulovat za to, jak se zachovali, a že se z toho nesnaží vyvodit důsledky (alespoň prozatím). Měli srdce, a přestože jim organizátoři zcela zničili nejen den, ale i jejich velký sen, zvládli to na výbornou.

Co se vám naopak na letošních Oscarech líbilo nejvíce?

Domů
Sdílet
Diskuse