Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
12. března 2017 14:42
Čas čtení 0:00
Viktor Kniš

TOP10: Výběr nejlepších českých a slovenských hudebních producentů rapového žánru

HUDBA RAP
Uložit Uložené

Rap na Slovensku a v Česku často dosahuje světové kvality i díky producentům, a tak jsme se rozhodli připravit si pro vás žebříček těch nejlepších.

Snad už nikdo nepochybuje o tom, že se rap v Česku a na Slovensku za posledních pár let rozšířil do většiny domácností a také vaši rodiče by už dokázali vyjmenovat pár jeho představitelů. Ti starší fanoušci mají možnost s tímto hudebním žánrem růst už přes 15 let, a tak argumenty o tom, že rap poslouchají výhradně děti není absolutně na místě. Zároveň musíme většinu interpretů pochválit, protože jejich tvorba mnohdy dosahuje skutečně vysoké kvality a jedním kamenem úrazu je bohužel jazyk, kterému nikdo mimo našich dvou malých zemí nerozumí. I za těmi nejlepšími skladbami však vždy stojí hudební producent, o kterých se budeme bavit dnes.
 
Poměrně dlouhou dobu jsme jim věnovali minimální pozornost, ale teď přišel čas to napravit a představit vám náš žebříček těch nejkvalitnějších československých zástupců této disciplíny. Už tradičně půjde o víceméně subjektivní výběr těch členů redakce, kteří domácí tvorbu sledují, ale pokusíme se naše dohady podpořit i argumenty. Pochopitelně není vždy možné hodnotit jen samotné beaty, takže se v první řadě budeme opírat o skladby, na kterých se hudebně podíleli. No a pokud si říkáte, že jsme to měli jednoduché, tak vás velmi rádi vyvedeme z omylu, protože jsme jich za pár minut dokázali napočítat přes 40. Pojďme tedy společně na to.

TOP10: Výběr nejlepších českých a slovenských hudebních producentů rapového žánru

10. Frank Flames

Frank Flames je jedním z mnoha trapových producentů u nás, ač se zároveň od všech ostatních zásadně liší. Ke každé své produkci totiž přidává svůj charakteristický touch, díky nemůžu znalý posluchač hned pozná, o koho jde. Až mi skoro připadá, že Flames přidává "obyčejným" trapovým beatům jakousi novou dimenzi pomocí všelijakých vesmírných zvuků, neobyčejných efektů a podobně. A pokud nevíte, o čem to zde mluvím, nechť je vám deska Sleepwalker ukázkovým příkladem.

9. Fatte

I přesto, že se žebříček skládá spíše z jmen reprezentujících nový zvuk, s velkým potěšením jsme zařadili i polovinu IF, který v posledních dvou letech na každém projektu této dvojice dokázal, že bychom neměli zapomínat ani na klasické samply z desek. Povětšinou spíše "těžké" striktně rapové a úderné beaty připomínající oldschool, ovšem v aktuálním hávu jsou zároveň ideálním materiálem pro kolegu Ideu, se kterým jim to ladí vždy stoprocentně, což je určitě nejdůležitější. Za všechny ukázky jeho skillz vybíráme skladbu Maria z posledního alba Stop Play.

8. Mike T

Trafik je jedním z nejdéle působících hudebních producentů v Česku vůbec a je zároveň snad jediný, který vždy dokázal držet krok s dobou, přizpůsobovat se jí, ale také zachovávat svůj velmi typický rukopis. Na kontě má několik producentských projektů, na kterých můžeme jeho schopnosti sledovat a i když ho na albech kolegů ze scény vídáme spíše výjimečně, určitě bychom byli velmi rádi, kdyby tomu bylo jinak. Už brzy vydává své další album, na kterém se bude snažit o zajímavý koncept, do kterého vloží i vlastní chemii a silné emoce, jak jinak, díky živým nástrojům. Jako ukázku jeho schopností vybíráme nejnovější věc Nelituju Ničeho, ale vřele doporučujeme i návrat k záležitostem jako například HPTN.

7. Ján Lednický

V několika článcích jsme zmínili, že Jan Lednický vystupující i pod pěveckým resp. rapovým pseudonymem Jofre je mistrem Slovenska ve hře na klavír. Jeho hudebnické schopnosti jsou velmi jednoduše patrné v každé jedné jeho skladbě a nepopiratelný je také fakt, že spolupracuje výhradně s těmi nejlepšími. Nejčastěji však produkuje hudbu pro sebe, což se často nevidí ani ve světě, ale ve výsledku vždy dostaneme celek způsobující husí kůži. No a kdo potřebuje důkaz, tak si stačí pustit například poslední spolupráci s Egem.

6. Matej Straka

Schopnosti tohoto kluka jsme začali pozorovat až na albu Minimal, který se vyznačovalo hlavně kvalitním zvukem, což na Slovensku zatím bohužel stále není pravidlem. Hudbě se však věnuje už pár dlouhých let a snad nikdo nepochybuje o tom, že v tomto žebříčku si své místo zaslouží. Za hodně mluví i skutečnost, že již stihl spolupracovat s velkou částí scény včetně Rytmuse. Více o tom, jak Matej Straka tvoří jste si měli možnost prohlédnout nedávno v nejnovějším pokračování Hip Hop Reality, kde se také dozvíte něco více o samplování starších skladeb.

5. Abe

Samozřejmě jsme nemohli zapomenout ani na ridera z H16, který je snad jediným ze všech československých hudebních producentů, který má možnost posílat své práce známým interpretům i do zahraničí. Abe má velkou zásluhu i na zvuku nejnovějšího počinu Sila od jednašestky, který je díky němu plný koncertních skladeb. Cit pro bangery je tedy patrný snad na každé z jeho posledních hudeb, což můžeme vidět například i na albu HYPE od Pil Cho a samozřejmě dalších. V tomto případě je snad nejkomplikovanější vybrat pouze jedinou ukázku, tak vybíráme raději dvě.

4. Dalyb

Jedním z prvních přeborníků, díky kterému se rap na Slovensku dostal do současné podoby je určitě Dalyb, a to i přesto, že se to mnohým přiznává jen velmi těžko. Člen košické Haha Crew se nikdy nebránil tomu, že si bere inspiraci ze zahraničí, na čemž pochopitelně nevidíme nic špatného. Vždy aktuální a kvalitní zvuk definuje i multižánrovost, protože jsme ho už měli možnost slyšet v různých polohách. Dlouhodobě spolupracuje s drtivou většinou aktuálních jmen, ale i přesto vybíráme o něco starší věc, která pochází z nejlepšího československého rapového alba, jaké kdy vyšlo.

3. NobodyListen

Top trojku otevírá pražský DJ a producent NobodyListen, který sice tvoří hudbu primárně pro svůj alternativní projekt VR/NOBODY, ale i přesto si bez něj tento žebříček představit úplně nedokážeme. Zajímavostí je, že i přes nízký věk spolupracoval s československou scénou už před hodně lety, protože jeho tvorba oplývala zvukem, jaký nikdo jiný doručit nedokázal, což platí dodnes. Svůj cit pro hudbu dokázal přetavit i do skutečnosti, že je z něj dnes snad nejlepší československý DJ a za všechny ukázky vybíráme tu z alba Hype.

2. Maiky Beatz

Toto jméno registrujeme už velmi dlouho, a to hlavně díky spolupráci s Rytmusem, který od Maikyho odebírá produkce snad nejčastěji ze všech československých producentů. Podobně jako v případě Dalyba, i on má schopnost vytvořit hudbu vhodnou pro snad každou emoci, což zpozoruje každý posluchač už po pár skladbách. Jako jeden z mála se na veřejnosti i sociálních sítích objevuje jen velmi výjimečně, ale v mnoha případech by si určitě zasloužil větší pozornost, než samotní interpreti. Když jsme výše o Navždy tvrdili, že jde o nejlepší album, tak nyní připojujeme i jeho nejlepší skladbu.

1. SpecialBeatz

Tak a konečně první místo, které snad není pro nikoho velkým překvapením. Speciál má za poslední zhruba dva roky na kontě řadu zásadních skladeb a po boku Pil Cho, kterému zároveň sekunduje na koncertech se dokázal vypracovat až na vrchol. Za vše mluví nejen views na youtube ale také reakce lidí při dropech na koncertech a v neposlední řadě i podpora od scény, která s ním počítá na každém jednom svém počinu. Pokud bych měl vybrat jen jedinou jeho produkci za všechny, tak je to určitě právě Vidím jak ich hnevá, což bude bez pochyb ještě velmi mnoho let nejsilnější koncertní banger na Slovensku. Patrik mimochodem chystá v aktuálním roce i producentské album, na které se velmi těšíme.

Domů
Sdílet
Diskuse