Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
22. března 2017 12:42
Čas čtení 0:00
Viktor Kniš

Paulie Garand: Nirvana symbolizuje jakousi transcendenci, kdy je člověk uvízlej ve vlastní realitě, kterou je v mém případě muzika

REFRESHER ČESKÝ RAP NIRVANA
Uložit Uložené

Člena labelu Ty Nikdy jsme vyzpovídali těsně před vydáním jeho dalšího sólového alba Nirvana, které spatří světlo světa už za pár hodin.

Neodmyslitelnou součástí Refresheru jsou i rozsáhlé rozhovory s členy domácí rapové scény. Své pověsti nezůstáváme nic dlužni a pravidelně se snažíme zpovídat nejen slovenské, ale i české interprety. Tentokrát jsme se rozhodli oslovit Paulieho Garanda, který má momentálně velmi těsně před releasem jeho počinu Nirvana, přesto jsme velmi rádi, že si na nás našel čas. Album je mimochodem již v předprodeji, a tak si ho můžeš objednat ještě předtím, než se pustíš do čtení. Už tradičně se dozvíš hodně o samotné desce, ale také pár zajímavostí z Paulieho života. Tak tedy pojďme na to.

Paulie Garand: Nirvana symbolizuje jakousi transcendenci, kdy je člověk uvízlej ve vlastní realitě, kterou je v mém případě muzika
Zdroj: Kubo Krížo

Čau, Paulie! V první řadě děkuju, že jsi přijal nabídku na rozhovor. Máš těsně před vydáním své desky Nirvana, tak nám, prosím, prozraď, jaké jsou tvé momentální pocity.

Čau. Momentálně ležím v kupě CDs a podepisuju desky všem, co si je objednali v předprodeji. Nečekal jsem, že toho bude tolik, tak se od toho už druhej den nehnu. Upsanou ruku ale doprovází obří radost, takže díky všem za podporu. Vážím si a děkuju.

Doporučeno
Yzomandias, Nik Tendo či TK27. Který český rapper má nejlepší módní vkus? Yzomandias, Nik Tendo či TK27. Který český rapper má nejlepší módní vkus? 26. února 2024 16:00

Není to tvůj první ani druhý release a s tvorbou desek už máš poměrně dost zkušeností. Je něco, v čem ses možná poučil v porovnání s předcházejícími alby a teď jsi to udělal jinak?

Vždycky si myslím, že sem poučenej z předchozích chyb, ale pokaždý mě překvapí něco novýho. Největší kámen úrazu je ve výsledku lidskej faktor, protože na desce dělá vždycky team lidí a všechny je sesynchronizovat je většinou cesta do blázince. I když všem dávám deadliny třeba i dva měsíce dopředu, tak se nakonec stejně nestíhá. Je to svým způsobem určitej adrenalin, ale ty nervy mě zabíjej. Asi to tak ale má bejt. Bohémský hlavy prostě nemaj řád.

Ještě předtím, než se dostaneme k samotnému obsahu, nám prozraď něco o názvu i coveru alba. Obojí hodnotíme velmi kladně, a tak nás určitě zajímá, proč právě toto.

Chtěl jsem mít cover, kde bude vévodit jedna barva a ponese to tak jednolitej grafickej koncept, se kterým budeme pracovat i v rámci merche, tour a dalších věcí vázající se na desku. Co se týče námětu, na předchozích dvou albech byl vždy jinak zpracovanej potrét a chtěl jsem z toho vybočit. Pro kontext s názvem desky ("NIRVANA") jsme pak vybrali levitující postavu, která symbolizuje jakousi transcendenci, kdy je člověk uvízlej ve vlastní realitě, kterou je v mým případně muzika.

Doporučeno
KVÍZ: Poznáš české a slovenské rappery podle outfitu? KVÍZ: Poznáš české a slovenské rappery podle outfitu? 1. února 2024 8:25

Mimochodem, myslíš si, že má ještě význam listovat i cédéčka, nebo zaznamenáváš, že lidé postupně přecházejí na streamovací služby, kde je poslech přeci jen o něco pohodlnější? I když, samozřejmě, určitě souhlasím, že se nic nevyrovná pocitu držet ten projekt fyzicky v ruce.

Jak už sem psal v první otázce, tak jsem fakt nadšenej, že si lidi CDs stále kupujou. Byl bych nerad, kdyby tohle médium úplně vymřelo. Miluju rozbalit desku z fólie , prolistovat si booklet a i kdybych si měl pak CD vystavit na poličku, má to pro mě větší hodnotu než vlastnit desku svýho oblíbenýho intepreta přes streamovací služby. Nicméně se tomu moderní člověk nevyhne a sám používám streamovací služby, nebo si v rámci pohodlnosti koupím desku na iTunes.  Nechci, aby to vyznělo jako klišé, ale fyzickej produkt ti to nenahradí nikdy. Jsem rád, že se vrací trend vinylů. To miluju.

Nedávno jsi zveřejnil kompletní seznam všech hostů a na rozdíl od tvých předcházejících projektů dostal mnohem méně prostoru Kenny. Můžeme se tedy těšit i na úplně jiný zvuk?

Zaprvý jsem chtěl udělat sólovku a za druhý přijít s různorodou energií, kterou nechci, aby Kenny tlačil na sílu, tak jsem se rozhodl oslovit i svý oblíbený producers. Díky tomu můžete na desce očekávat i striktnější kousky a věci, na který ode mě nejste zvyklý. 

Paulie Garand: Nirvana symbolizuje jakousi transcendenci, kdy je člověk uvízlej ve vlastní realitě, kterou je v mém případě muzika

Zkus, prosím, charakterizovat Nirvanu jen třemi slovy.

Moje nejrapovější deska.

Osobně jsem nejvíc zvědavý na věci s Maikym, Special Beatzem a Grimasem, jelikož jsou to fakt talentovaní kluci. Hudby ti dělali „na míru“, tedy že jsi jim sdělil své představy a oni se jim snažili co nejvíce přiblížit, nebo sis vybíral z už hotového?

Většinou mi producers posílaj beaty formou snippetů, ze kterejch si pak vybírám.Takhle to bylo i u výše jmenovanejch. Je lepší mít na poslech víc věcí, který ti zrajou v uších.

Doporučeno
KVÍZ: Poznáš české rappery podle jejich občanského jména? Vyzkoušej to KVÍZ: Poznáš české rappery podle jejich občanského jména? Vyzkoušej to 16. ledna 2024 9:29

Do rapového žánru se u nás v posledních pár letech dostal termín cílová skupina. Zajímalo by mě, koho vnímáš jako svoji cílovku z hlediska věku nebo sociálních vrstev a zda se na ni snažíš opravdu orientovat.

Když to beru podle koncertů, tak je to u mě takovej průřez mezi generacema. V klubech vidím, jak klasický „rap kids“, tak i vysokoškoláky a lidi ve středním věku. Občas i nějakej rodič, kterej pozorně naslouchá a sem tam odrapuje i kus textu. Když to beru podle sociálních sítí, tak se musí brát v potaz, že je rapových žánr plnej pubertálních jedinců. Já na žádnou z těch skupin ale přímo necílím. Dělám si hudbu podle sebe a můžu bejt jenom rád, že oslovuje širší škálu věkových skupin.

Osobně si myslím, že není moc československých raperů, kteří by se hodili k živé kapele tak, jako právě ty. Nepřemýšlel jsi někdy nad podobným projektem?

Teď jsi mi docela nahrál, protože momentálně skládáme kapelou, se kterou bychom chtěli jet na podzim 2017 tour po menších klubech po vzoru Mac Millera s kapelou The Internet, se kterejma předělal desku „Watching Movies“ do takovýho „grungeovýho“ soundu. To samý bych chtěl udělat s deskou „Nirvana“.

K novému albu už vyšlo i pár velmi pěkných videoklipů. Jsou v plánu i další?

Mám předtočenej jeden klip, kterej vychází ruku v ruce s deskou. Je na track „PENICILIN“ , kterej produkoval Grimaso a na featu je šBoy Wonder. Točil jsem ho s audiovizuální značkou Mystika. Pokud máte rádi Lynche, Triera nebo Arnovskiho, tak si určitě přijdete na svý. Miluju jejich styl (myslím mystiku), a když s ním jdu do klipu, vím, do čeho jdu. Jejich precizně natočená syrovost a surreálnost je na československý klipový scéně něco jedinečnýho. Lidi. Naše místní nátura je obecně dost konzervativní, takže kolem toho bude spoustu humbuku, ale na to se právě nejvíc těším. Holt je třeba bejt trošku náročnej.

Paulie Garand: Nirvana symbolizuje jakousi transcendenci, kdy je člověk uvízlej ve vlastní realitě, kterou je v mém případě muzika
Zdroj: Kubo Krížo

No a když už jsme u těch klipů – mnoho tvých skladeb jsi měl možnost vizuálně  zpracovat sám, což není vůbec na škodu. Moje otázka však zní, zda je někdo, ať už z československé, nebo i světové rapové i nerapové scény, pro koho bys rád udělal klip? A klidně i prozraď proč.

Z cizinců by to byl asi Mac Miller. Dřív mě jeho vizuály bavily hodně, ale poslední dobou se mi zdá, že by si jeho klipy zasloužily mnohem lepší ztvárnění. Zároveň by to mohl bejt na chvíli můj „kámoš“ a třeba by se na place na chvíli objevila i Ariana Grande. Haha.

Doporučeno
Rappeři, rapperky a producenti, kteří byli v roce 2023 nejvíc fresh. Poznáš všechny? Rappeři, rapperky a producenti, kteří byli v roce 2023 nejvíc fresh. Poznáš všechny? 31. prosince 2023 15:00

Prakticky od svých začátků působíš ve stáji Ty Nikdy, která si vždy držela status velmi kvalitního seskupení profesionálů ve všech oblastech. Existuje v našich končinách momentálně nějaký interpret, kterého bys rád viděl po svém boku v labelu? Klidně to může být nováčik, jakož i zaběhlé jméno.

Teď je to poměrně těžký. Každej, kdo mě nějakym způsobem baví, už v nějakym labelu je, nebo ho sám zakládá. Poslední, koho jsem do labelu dostal, byl MC Gey, čímž se v podstatě uzavřel kruh, protože ten člověk je absolutní král.

Ještě předtím, než přejdeme k našim tradičním Refresher otázkám, nám prosím prozraď, zda se k albu připravuje i speciální release party, případně co vše se v nejbližším měsíci chystá a co by neměli fanouškové přehlédnout.

Bude toho poměrně dost. V den desky proběhne release party v libereckym Golf Baru a hned druhej den v Praze. Tam se můžeš stavovat do Freshlabels storu na Jindřišskou 15. Obě akce maj Facebook události, takže můžete sledovat bližší Informace tam. Bude premiérovat klip a představíme taky speciální merch v podobě skateboardovejch desek.  V dubnu pak startuje „NIRVANA TOUR“ , která pojede až do června a bookuje se už i léto a festivaly. Co se desky týče, tak se chystá taky vinyl. K tomu všemu nechci zanedbat GARAND BRAND, takže čekejte koncem května novou SS17 kolekci. No, je toho furt až až. Uf.

Volného času asi momentálně moc nemáš, ale i navzdory tomu mi nedá nezeptat se. Sleduješ filmy a seriály? Které tě v poslední době nejvíce oslovily?

Hrozně mě zabil seriál Stranger Things. První sérii jsem úplně zhltal a už se nemůžu dočkat druhý. Pokud to někdo neviděl, tak doporučuju v nejbližší možný chvíli napravit. Pak mě děsně oslovil film Sing Street. Pro mě takovej ten film, kterej nechceš, aby skončil. Nebo minimálně pocit z něj.

Paulie Garand: Nirvana symbolizuje jakousi transcendenci, kdy je člověk uvízlej ve vlastní realitě, kterou je v mém případě muzika
Zdroj: Kubo Krížo

I když momentálně asi nejvíc posloucháš své album, která jiná tě v posledních několika měsících zaujala nejvíce? Ať už zahraniční, nebo domácí.

Jonwayne – Rap Album Two.

A co konzole? Jsi hráčský typ, nebo je to podle tebe ztráta času? 

Jsem ryzí „FIFAŘ“. Moc ostatních her mě nezajímá. Haha.

Najdeš si čas i na dobrou knížku?

Nějak si na knihy poslední dobou neumím udělat čas, ale znovu jsem začal listovat knihou Obratník Raka od Henryho Millera. Taková příjemná dekadence.

Vaříš? Co nejkomplikovanějšího bys nám dokázal uvařit?

Moc toho neumím, ale moje holka mě naučila výbornou vegetariánskou čínu se sójovym masem. Jednu dobu jsem byl na tom dost závislej, takže o to bych se pokusil i pro vás. Jinak jsem klasickej snídaňovej čávo.

Doporučeno
Vybrali jsme 10 nejlepších českých rapových alb roku 2023 Vybrali jsme 10 nejlepších českých rapových alb roku 2023 26. prosince 2023 10:00

Případně nám můžeš doporučit nějakou dobrou restauraci kdekoliv v Česku nebo na Slovensku, jelikož jsi jich musel při cestování na shows vyzkoušet mnoho.

Vezmu si asi na paškál Prahu. Tam mám rád pár míst, co bych doporučil: Pizza Nuova, Pho Letná nebo Savoy.

Co piješ, když piješ a čím zapíjíš?

Poslední dobou je to vodka, a když to něčím nezkurvím, tak je nejlepší možnost zapíjení jemně perlivá voda s citronem.

Děkuji za vyčerpávající rozhovor a držím palce, ať se album prodává co nejlépe. Vidíme se na festivalech! Na závěr ještě prostor pro tebe a pár slov našim čtenářům.

Děkuju za prostor na vašem webu a za support. Zdravím všechny čtenáře a všechny fans. Kupujte muziku a choďte na koncerty, ať maj ty věci, který děláme, nadále smysl. Děkuju za podporu.

Paulie Garand: Nirvana symbolizuje jakousi transcendenci, kdy je člověk uvízlej ve vlastní realitě, kterou je v mém případě muzika
Zdroj: Paulie Garand FB

Vám všem děkujeme za pozornost. Nashledanou!

Domů
Sdílet
Diskuse