Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
30. března 2017 8:57
Čas čtení 0:00
Matúš Moravčík

Tenké rámečky, Siri na steroidech nebo dokovací stanice. 7 důvodů, proč je Galaxy S8 lepší než iPhone 7

TECH SAMSUNG
Uložit Uložené

Jižní Korea se s tím nepárala.

Vše nasvědčuje tomu, že se Apple při vývoji další generace iOS smartphonu pořádně zapotí. Ta by měla spatřit světlo světa buď v červenci nebo až v září, což je pravděpodobnější možnost. Tak či onak, nyní tu máme iPhone 7, a proto nám nezbývá než ho premiérově porovnat s tím nejlepším, co má v repertoáru jeho úhlavní konkurent, společnost Samsung.

Ještě čerstvá vlajková loď Galaxy S8 dostala pořádně nabitou jak hardwarovou, tak i tu softwarovou výbavu. Jihokorejská špička vzala to nejlepší, co měl Galaxy Note7, a to zkombinovala s Infinity displejem i některými důležitými vnitřnostmi z loňské generace Galaxy S7. V konečném důsledku z toho vznikl ultimátní mobilní telefon s virtuálním asistentem, který časem poznává naši dennodenní rutinu. A to ani zdaleka není vše. Zde je sedm důvodů, proč za ním nejaktuálnější iPhone zaostává.

Zaoblený Infinity displej bez rámečků

Když se najednou podíváte na sedmičku i osmičku, první, co vás napadne, bude, že je mezi nimi obrovský vizuální rozdíl. Prsty v tom má fakt, že iOS smartphone nezměnil design už téměř tři roky. Samsung si pro změnu dal tento rok skutečně záležet, a proto posunul laťku opět trošku dál, čímž mám nyní na mysli kombinaci zaobleného displeje a nadstandardně tenkých rámečků po všech stranách zobrazovacího panelu.

Asistent Bixby je náš nový kámoš

V tomto roce přestane všem renomovaným výrobcům Android smartphonů konečně záležet na specifikacích, protože, jak je vidět, už začínají přesouvat hlavní pozornost na konstrukční provedení, design a v neposlední řadě i software. Konkrétněji virtuální asistenty s kapacitami, díky kterým dokáží podstatně více než taková Siri z dílny Apple. A asistent Bixby je jedním z nich – povíme si o něm trošku více v samostatném článku. Samsung dokonce oznámil, že ho naučil slušných 50 jazyků.

DoX ho přemění na osobní počítač

To, co jsme mohli dnes už neprodejným Lumiím od Microsoftu pouze tiše závidět, nabízí i Galaxy S8. Bavíme se tu o alternativě za Continuum, které nese název DoX a během krátké chvíle dokáže změnit náš smartphone na stolní počítač. Stačí nám pouze externí monitor, dokovací stanice, myš a klávesnice. Jednoduché, praktické a hlavně ekonomické.

Tenké rámečky, Siri na steroidech nebo dokovací stanice. 7 důvodů, proč je Galaxy S8 lepší než iPhone 7
Zdroj: Samsung

 Rozpoznávání očí je opět realitou

Naposledy tak bylo po představení phabletu Galaxy Note7, ale protože ten nakonec neuspěl, část jeho výbavy dostala nová generace vlajkové lodi. Biometrické snímače jsou zde proto k dispozici až dva. Jeden nás rozpozná prostřednictvím otisku prstu a ten druhý zase prostřednictvím naší oční duhovky, kterou má každý z nás, logicky, jedinečnou. A problém nepředstavuje ani prostředí se zhoršenými světelnými podmínkami, protože přední strana smartphonu obsahuje integrovanou infračervenou kameru. Řeč navíc padla i o rozpoznávání obličeje, takže způsobů je tu víc.

Nechybí ani bezdrátové či rychlé nabíjení

V těchto dnech běžná součást high-end modelů s operačním systémem Android, no nejnovějším iPhonům něco takového jako rychlé nebo dokonce bezdrátové nabíjení absolutně nic neříká. Ano, iPhone 8 může ještě překvapit, ale ten zatím neexistuje, takže sedmička v této oblasti selhává na plné čáře, protože novinka Galaxy S8 dostala podporu jak pro bezdrátové, tak i pro to rychlé nabíjení. Uvidíme tedy v září (nebo možná trošku dříve).

Tenké rámečky, Siri na steroidech nebo dokovací stanice. 7 důvodů, proč je Galaxy S8 lepší než iPhone 7
Zdroj: Samsung

Lepší poměr mezi tělem a displejem

Pokud někdo nevěděl, že Samsung Galaxy S8 disponuje přesně stejným poměrem mezi plochou displeje a přední strany konstrukce jako futuristický Xiaomi Mi MIX, tak teď už ví. Toto magické číslo je 83,6 %. A poměr iPhonu? Pouze 65,6 %. Více měl i Galaxy S6 z roku 2015.

Doporučeno
Samsung představil tři zařízení, která by ti neměla chybět ve sbírce. Co najdeš v řadě Galaxy FE? Samsung představil tři zařízení, která by ti neměla chybět ve sbírce. Co najdeš v řadě Galaxy FE? 7. listopadu 2023 11:30

Tento poměr v podstatně vyjadřuje, jak velkou plochu z přední strany zabírá pouze sám zobrazovací panel. Pokud je číslo vyšší, tím jsou rámečky kolem něj menší, takže se vytváří prostor na zvětšení úhlopříčky, ačkoli rozměry konstrukce zůstanou bez jakékoliv změny.

Tenké rámečky, Siri na steroidech nebo dokovací stanice. 7 důvodů, proč je Galaxy S8 lepší než iPhone 7
Zdroj: Samsung

 Má slot pro microSD karty

Pro někoho možná nepodstatná záležitost, ale existuje dost lidí, kterým na možnosti vložení vlastní microSD karty stále záleží. Rozšíření interního úložiště proto nabízí i smartphone Galaxy S8, což o iPhone 7 říci určitě nemohu. Novinka od Samsungu si rozumí s 256GB kartami, takže uživatelé tak dokáží získat spoustu úložného prostoru pro hudbu nebo fotografie.

Zpět
Sdílet
Diskuse