Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
8. dubna 2017 13:36
Čas čtení 0:00
johnnybravo

Rostliny slyší, když je někdo začne jíst! Okamžitě začnou vylučovat látky v rámci obranného mechanismu, ale často jim to nepomůže

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Obranné mechanismy skutečně fungují.

Pokud je člověk vegetarián, často argumentuje tím, že rostliny nemají žádné pocity a při konzumaci jim proto nic nezpůsobují. Výzkumníci z americké University of Missouri se však ve své nedávné studii zaměřili na to, jak fungují obranné mechanismy jedné z rostlin, konkrétně huseníčky z čeledi brukvovitých, a výsledky výzkumu vypadají mimořádně zajímavě. Už v minulosti jsme zjistili, že rostliny dokáží reagovat na různé akustické vjemy, a tak si to výzkumníci šli vyzkoušet přímo v akci.
 
Na huseníčky umístili housenky a díky laseru pak mohli změřit, jak rychle a do jaké míry se listy rostliny začaly pohybovat poté, co si na nich housenky pochutnávaly. Vibrace a zvuky hodujících housenek nahráli a pak rostliny rozdělili na dvě skupiny. První skupina si vyslechla vibrace, na kterých byly slyšet konzumující housenky a druhé skupině bylo puštěné úplné ticho. Později výzkumníci znovu vzali housenky a umístili je na huseníčky v obou skupinách, díky čemuž zjistili, že rostliny, které si předtím vyslechly vibrace spojené s housenkami, začaly okamžitě produkovat větší množství obranné látky, jmenovitě hořčičný olej, což housenky odradilo od jejich další konzumace. Na druhé straně, rostliny, které neměly možnost poslechnout si žádné zvuky housenek, zareagovaly na hrozbu s větším odstupem. Zajímavostí je i fakt, že různé další vibrace způsobené větrem či zvukem hmyzu rostliny nijak neovlivnily, a tak je jasné, že identifikace nebezpečných vibrací je jedním z nejúčinnějších a nejrychlejších obranných mechanismů.


Rostliny slyší, když je někdo začne jíst! Okamžitě začnou vylučovat látky v rámci obranného mechanismu, ale často jim to nepomůže
Zdroj: devbio.biology.gatech.edu
Domů
Sdílet
Diskuse