Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
9. dubna 2017 14:54
Čas čtení 0:00
Matúš Majer

Jak vytvořit nejsilnější heslo, které si navíc snadno zapamatuješ? Zkušený hacker prozradil, co mu nejvíc ztěžuje práci

ZAJÍMAVOSTI BEZPEČNOST
Uložit Uložené

Většina dnešních hesel je pro hackery velmi jednoduchých.

Možná si myslíš, že je tvé heslo velmi bezpečné, s největší pravděpodobností je však pro zkušené hackery velmi lehkým oříškem. Business Insider si pozval hackera, se kterým se pobavili přímo na téma počítačových hesel, přičemž z diskuse vzešlo mnoho informací, které dokážeme užitečně použít i my. Jednou z nich je přehled hesel, která hackerům téměř vůbec nedají zabrat. Pokud má totiž tvé heslo význam, který pochopí i kdokoliv jiný, není to dobře. Ať už jde o klasické 123456 nebo název tvé ulice, oblíbeného sportovního klubu či hráče. Snadné uhodnout jsou i kombinace, například jméno klubu a za ním číslo hráče. Takové kombinace mají lidé tendenci dělat velmi často s domněnkou, že jde o bezpečnou variantu.

Jak vytvořit nejsilnější heslo, které si navíc snadno zapamatuješ? Zkušený hacker prozradil, co mu nejvíc ztěžuje práci
Zdroj: Christian Colen | flickr.com

A jaké heslo je to, které je pro hackery nejtěžší rozlousknout? Nuže, logicky takové, které má význam jen pro tebe. Ideálně náhodný shluk znaků, kde jsou miliardy možností, jaké písmeno je kde a v jakém pořadí jsou všechny seřazeny. Něco takového však může být značný problém kvůli zapamatování, proto hacker navrhuje vymyslet si nějakou větu, kterou si snadno zapamatuješ. Pokud je to „Včera jsem si koupil jeans na internetu za 60 €,“ můžeš z toho například vybrat první písmena a dostat VJSKJNIZ6 €. Jsou tam čísla, speciální znaky a komukoliv jinému to nebude dávat žádný smysl. V takovém momentě procesu tvorby hesla můžeš navíc zkusit dát například každé třetí písmeno malé a zbylá velká, či naopak. Podle hackera může být každý neočekávaný krok kritický.

Doporučeno
Nastolte ve firmě pořádek a přehled. Prvním krokem bude integrace elektronického přístupového systému Nastolte ve firmě pořádek a přehled. Prvním krokem bude integrace elektronického přístupového systému 29. února 2024 15:04

V případě, že ti video nefunguje v pořádku, najdeš ho zde.

Domů
Sdílet
Diskuse