Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
13. dubna 2017 21:32
Čas čtení 0:00
Matúš Moravčík

Měsíc Saturnu asi hostí mimozemský život, tvrdí NASA. Vhodné podmínky jsou prý na dně ledového oceánu

ZAJÍMAVOSTI NASA VESMÍR
Uložit Uložené

Vesmír nám opět odhaluje svá tajemství.

Avizovaná novinka od americké kosmické agentury dnes odhalila svoji podobu. NASA nám prostřednictvím větší tiskové konference prozradila, že získala cenné informace o životě za hranicemi naší planety. Konkrétněji jde o Saturn z naší sluneční soustavy a jeho měsíc s bílým povrchem. Oceán Enceladus prý na svém ledovém dně ukrývá ideální podmínky pro snadnější formy života.
 
Jak píše web The Verge: „Hydrotermální aktivity na dně oceánu měsíce mohou mít vše potřebné, aby se přítomným mikrobům dařilo.“

Měsíc Saturnu asi hostí mimozemský život, tvrdí NASA. Vhodné podmínky jsou prý na dně ledového oceánu
Zdroj: NASA

Odhalení umožnila zrealizovat přítomná bezpilotní výzkumná loď Cassini, která již několik let krouží kolem záhadného Saturnu. Právě díky ní v oceánu měsíce objevili molekuly vodíku. Ty pronikají přes kůru na dno a tam pak vznikají takzvaná teplá místa (podobná místa najdeme i na dně našich oceánů), kde by se prý mohly vyskytovat jednoduché organismy, bakterie s ochranou zamrzlé hladiny.
 
Celkem podobný husarský kousek se jim ale podařil i s Hubbleovým vesmírným teleskopem, jehož prostřednictvím zase objevili erupce na měsíci Jupitera, kterému říkají Europa. „Takto daleko jsme zašli při identifikaci míst s ingrediencemi, které potřebuje obyvatelné prostředí. Tyto výsledky demonstrují vzájemně spojenou podstatu vědeckých misí NASA, díky kterým se přibližujeme k odpovědi, zda jsme sami, nebo ne.“

Domů
Sdílet
Diskuse