Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
30. dubna 2017 10:27
Čas čtení 0:00
Martin M.

Inteligence není jen o IQ. Víš, co ovlivňuje méně známou emoční inteligenci, tedy EQ?

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Kdyby bylo vše jen o IQ, každý génius by byl multimiliardářem.

O inteligenčním kvocientu, který je znám pod zkratkou IQ, jsi už určitě slyšel mnoho a téměř každý si ho zkusil změřit na nějakém rychlém testu na netu. Bohužel, výsledky těchto testů jsou totálně zkreslené a na to, aby ses dozvěděl skutečnou hodnotu, musíš absolvovat mnohem komplexnější test. Kromě IQ tu však máme i EQ, tedy emocionální kvocient, respektive pojem emoční inteligence, jejíž měření je velmi těžké. Dlouho bylo IQ považováno za hlavní faktor úspěchu (slávy, bohatství, vlivu...), ale jak všichni dobře víme, mnozí géniové pracují pro průměrně inteligentní lidí. Chybějící částí skládačky na tuto záhadu se tak stala právě emoční inteligence. Můžeš o sobě tvrdit, že máš vysoký EQ, tedy emocionální kvocient? Pojď se na to podívat.

Máš obrovskou slovní zásobu k pojmenování emocí

Inteligence není jen o IQ. Víš, co ovlivňuje méně známou emoční inteligenci, tedy EQ?
Zdroj: Neil Patel

 

Každý člověk je schopen vyjádřit své emoce. Příroda nám nadělila obrovské množství mimických svalů, díky kterým se dokážeme mračit, smát se, tvářit se zoufale... Věděl jsi však, že pouze 36 % lidí je schopno identifikovat emoce vyjádřené pomocí obličeje? Lidé s vyšším EQ rozumí emocím a díky tomu je dokáží přesně pojmenovat. Vědí, co je přesně způsobilo, a proto vybírají specifičtější slova než jen špatně/dobře/fajn.

Zajímáš se o lidi

Inteligence není jen o IQ. Víš, co ovlivňuje méně známou emoční inteligenci, tedy EQ?
Zdroj: Raw Story

 

Ať už jsi uzavřený introvert, nebo naopak energický extrovert, emočně inteligentní lidé se zajímají o každého, kdo se vyskytne v jejich blízkosti. Jinými slovy, jsou empatičtí, přičemž empatie je jeden z hlavních faktorů, které výrazně ovlivňují výšku EQ. Díky empatii se dokážeš vcítit do pocitů toho druhého (netřeba to brát doslova) a máš pro lidi mnohem větší pochopení.

Něco dáš, ale neočekáváš protislužbu

Inteligence není jen o IQ. Víš, co ovlivňuje méně známou emoční inteligenci, tedy EQ?
Zdroj: Psychology Today

 

Ne, neznamená to, že musíš rozdávat celý svůj majetek, abys o sobě mohl tvrdit, že máš vyšší EQ, ale pokud dokážeš někomu něco darovat, aniž si přemýšlel nad protislužbou, kterou by ti tato osoba mohla v budoucnu splnit, tvá emoční inteligence je vyšší. Jednoduše daruješ, miluješ, máš rád, aniž bys od druhých očekával totéž. Právě díky tomu si emočně inteligentní lidé dokáží vybudovat velmi silné vztahy s ostatními lidmi, i když je bohužel díky této dobrosrdečnosti někteří zneužívají.

Nenecháš se snadno vyprovokovat

Inteligence není jen o IQ. Víš, co ovlivňuje méně známou emoční inteligenci, tedy EQ?
Zdroj: Udemy

 

Emoční inteligence není pouze o empatii a chápání druhých, ale také o sebeovládání. Pokud jsi sebevědomý a máš mysl otevřenou novým možnostem a názorům, je velmi těžké tě vyprovokovat. O to lépe, pokud si ze sebe dokážeš občas udělat srandu.

Dokážeš posoudit charakter člověka

Nejde jen o čtení jednotlivých emocí, emočně inteligentní lidé si dokáží vytvořit obraz, respektive posoudit celkový charakter člověka. Říká se, že nemáš soudit knihu podle obalu, ale někteří lidé jsou schopni tě celého prolistovat během několika minut. Je to mnohem těžší, než se zdá, protože celkové chování, gesta, mimika obličeje, intonace hlasu a nespočet dalších faktorů v tom všem hrají roli, ale věz, že někteří (není jich mnoho) si dokáží všechno pospojovat jako puzzle a získat o tobě jasnou představu. Lidé jsou pro ně otevřené knihy, z nichž mohou snadno číst.

Nedržíš v sobě zášť

Inteligence není jen o IQ. Víš, co ovlivňuje méně známou emoční inteligenci, tedy EQ?
Zdroj: iDiva

 

Negativní emoce jsou škodlivé nejen pro tvé fyzické zdraví, ale i psychiku. Čím déle je v sobě držíš, tím více zžírají a znepříjemňují tvůj život. Ať už tě naštvala tvá rodina, přítelkyně/přítel, kamarád nebo jen nějaký internetový hrdina, nedržíš vůči nim zášť, protože víš, že je to zcela zbytečné.

Nevyhledáváš dokonalost

Pokud se řadíš mezi emočně inteligentnější lidi, nevyhledáváš dokonalost, protože víš, že žádná neexistuje. Není žádný dokonalý moment, chvíle, příležitost, čas, krása, a právě proto neztrácíš čas přemýšlením nad tím, jak by ses mohl v některých situacích zachovat, abys je vyšperkoval k dokonalosti. Místo toho se zaměřuješ na přítomnost, vážíš si toho, co máš a těšíš se, co ti přinese další den.

Domů
Sdílet
Diskuse