Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
13. června 2017 11:05
Čas čtení 0:00
Dominik Vetrák

Sony na E3 opět nechalo konkurenci daleko za sebou a ukázalo epicky vypadající hry. Užijte si Spider-Mana, Days Gone nebo velkolepé God of War

TECH SONY
Uložit Uložené

The Last of Us 2 jsme neviděli, ale Sony nás potěšilo docela jinými tituly.

Poslední roky Sony prostě vládne. Ať už je to hardwarem nebo softwarem, vždy je pár kroků před konkurencí. Tento rok se to změní, protože Microsoft bude mít po čase znovu lepší konzoli, ale s hrami to v zeleném údolí není až tak růžové. Neradi se přikláníme pouze na jednu stranu (a Microsoftu jsme celý ten čas věřili a drželi palce, což je cítit i v článcích), ale když si porovnáme Sea of Thieves, Crackdown 3 či Forzu s Days Gone, God of War a Detroit: Become Human... asi jste pochopili, kam tím mířím. Exkluzivity jsou stále na straně Sony, ačkoli s nimi letos šetřili. Zdá se mi však, že jsme se dočkali ještě méně keců než naposledy, a přitom se na Shawna Laydena (CEO Sony v USA a prakticky CEO Sony Worldwide) dívá tak dobře. Působí extrémně profesionálně a zároveň přátelsky. Sony konference je zkrátka radost sledovat. Jsou plné her, exkluzivit a překvapení a jinak tomu nebylo ani letos.

Stejně jako loni, i tentokrát začala konference hudebním představením (snad se Ubisoft díval a pochopil, že další Dance Central a Let's Dance už na E3 nesneseme). Sice to bylo slabší než God of War před 12 měsíci, ale stále to bylo příjemné. Hudba pocházela z Uncharted: The Lost Legacy. Původně mělo jít o datadisk k Uncharted 4, ale nakonec se z toho vyklubal samostatný titul. Ve hře přebereme otěže nad Chloe Frasier, hrdinkou známou hlavně z druhého dílu série, ale je možné, že si zahrajeme i za Nadine Ross, antagonistku čtvrté části, protože právě s ní bude Chloe spolupracovat. Po dnešku už navíc známe i záporáka a podle mě vypadá úžasně a něco mi říká, že si ho zapamatujeme. Více vám ale napoví gameplay trailer níže.

Pokračovali jsme s Days Gone, které i po roce vypadá nádherně a hlavně zábavně. Množství originálních herních mechanismů vytváří dojem, že titul od Bend Studios (Syphoon Filter) nás posadí na zadky, ačkoli stále mnoho nevíme o příběhu. Očekávaná post-apo akce se v obou prezentacích soustředila na gameplay, akci a střelbu. Neviděli jsme nic ze survival stylu hry, craftingu, postav a tak dále. Už nyní však můžeme s klidným svědomím prohlásit, že to bude velkolepá hra. Cokoli jiného bude považováno za zklamání. Zombie grizzly, hordy nemrtvých v sprint módu a nádherný svět? A to jsme z Days Gone vlastně až tak mnoho neviděli.

Jelikož jsme chtěli remastery a PS1/PS2 klasiky, remaster (nebo remake) milovaného a hlavně kritiky nesmírně uznávaného Shadow of Colossus nás potěšil jako máloco během posledních dní. Užijte si gameplay záběry a těšte se na jednu z nejlepších her roku 2018. Podle spekulací z posledních týdnů se měla ohlásit i nová Monster Hunter hra. To se i stalo, a tak se můžete podívat na gameplay trailer pro návrat legendární série pro PC, Xbox a PS. Zmínit musíme i ohlášení příběhového DLC (tak přece jen) pro Horizon: Zero Dawn. Snad nám zkrátí čekání na pokračování. Titul se nám velmi zamlouval a nebyli jsme sami. Jedna z nejlepších her roku rozhodně překvapila všechny z nás a už se nemůžeme dočkat, jak se k ní vrátíme. Vše podstatné o příběhovém dodatku Frozen Lands (má vyjít ještě letos) v ohlašovacím traileru níže.

Mírně si odpočineme. Nicméně, ne příliš. Sice bude řeč o VR titulech, ale zdá se, že Sony se rozhodla nalít do tvorby VR her slušné peníze a výsledek je cítit. Nově ohlášené tituly budou určitě dalším důvodem ke koupi headsetu a my doufáme, že v nastoleném trendu budou vývojáři a japonská společnost pokračovat.

Směřujeme do finále. Nejlepší si necháme na konec a rádi vám představíme Spider-Mana od Insomniac Games (Ratchet and Clank). Upřímně, čekal jsem něco jiného, ale zároveň jsem spokojen. Styl skákání a krátkých pavoučích doskoků vyřešili vývojáři asi nejlépe, jak se dalo, „létání“ po New Yorku působí úžasným dojmem, souboje vypadají zábavně a celé to působí dojmem, že to bude fungovat. Otázkou je, zda budou QTE momenty (stiskni toto a tamto v tamten moment) markantní složkou gameplaye, nebo je hráč musel v tak hojném počtu využívat pouze při prezentované části hry. V každém případě, na hru se těšíme a doufáme, že podobně budou vypadat i zbylé Marvel hry, jelikož společnost plánuje vytvořit mnohem více AAA titulů podle svých oblíbených komiksových postav.

Destiny neukázalo prakticky nic nového, málokoho zaujme Marvel vs Capcom Infinite a Call of Duty budeme věnovat samostatný článek, takže nám zbývá už jen God of War a Detroit: Become Human. Pokud jste hráli předešlé tituly od Quantic Dream (Heavy Rain, Beyond: Two Souls), víte naprosto přesně, co čekat od Detroit: Become Human. Až šílené množství příběhových odboček a konců, stovky voleb dialogů a cutscén. Příběh o vzpouře androidů vedených Markusem skončí tak, jak si to přejete vy. Revoluce v pojetí tvoření příběhu hráčem na základě jeho rozhodnutí je něco, k čemuž se takové Telltale asi nikdy nepřiblíží.

Na závěr tu tedy máme God of War. Co vám k němu máme říct? Dojmy z combatu a kamery budou záviset na individuálních kritériích a preferencích hráčů, já jsem zatím nadšený a jediná hra, na kterou se těším více než The Last of Us 2, je právě God of War. Užijte si husí kůži na konec a nádherné animace. Vydání je naplánováno na březen–květen 2018.

Že se vám to zdálo málo? Inu, jsme trochu zklamaní, protože jsme neviděli nic od From Software (Dark Souls, Bloodborne), Sucker Punch (Infamous), neukázal se ani Rockstar (ale to se dalo čekat), neohlásilo se Crash Team Racing, neviděli jsme žádné indie tituly a mohli bychom tak pokračovat i dál, ale všechny hlavně mrzí absence The Last of Us 2. Ukázka z prosince měla být původně ukázána už na loňské E3, takže jsme tak nějak doufali, že za rok se s hrou uvidíme znovu. Zdá se však, že na její představení je ještě velmi brzy, stejně jako na Death Stranding a ještě neohlášené tituly, o kterých však víme, že jsou ve vývoji (akorát nevím, o čem vlastně budou). Představovat TLoU by však bylo vzhledem k Days Gone kontraproduktivní.

Nicméně, Sony neukázalo množství her během livestreamu. Některé tituly dostaly trailery či gameplay videa v preshow a těsně před zahájením plnohodnotné konference (následující hry až do konce článku jste neměli možnost vidět během konference od 3:00 našeho času). Řeč je například i o exkluzivitě Materfall od Housemarque Studios (Dead Nation, Alienation, Resogun nebo blížící se Nex Machina). Stejně jako v případě Resogunu, i Materfall bude side-scrolling, zatímco Nex Machina se hraje stylem top-down (takže pohled shora dolů – Alienation, Dead Nation...). Materfall (srpen) přitom vyjde jen dva měsíce po Nex Machina (červen), takže... klobouk dolů Housemarque, klobouk dolů.


Gameplay pro Materfall najdete v tomto videu přibližně v čase 29:30

Pozornost poutá i Knack 2. Jednička ve velkém nevyšla a rozhodně nešlo o hru, kterou mohli kritici a hráči jako launch titul nové konzole chválit. Pevně však věříme, že se sequel vydá jinou cestou a hlavně se těšíme na coop, který vypadá zábavně. Jak to celé dopadne, se dozvíme už v září.

Jen tak mimochodem se ohlásila i nová hra od tvůrců perfektního hororu Until Dawn. Jmenuje se Hidden Agenda a jde o kriminiálny thriller. Hrát budeme například za detektivku na oddělení vražd či státní zástupkyni. Záporákem bude sériový vrah, jehož vyslýcháme. Více vám napoví trailer níže. Osobně jsem trochu naštvaný a nechápu, proč Sony ukázalo tolik her mimo hlavní konferenci. Nakonec, loni to bylo delší a nikomu to nevadilo, právě naopak. Mějte na paměti, že všechny tyto tituly byly ohlášeny či ukázány mimo. Až tak mnoho silných titulů má Sony v přípravě. Až na Call of Duty: WWII, Destiny 2, Star Wars: Battlefront 2 a Monster Hunter jde navíc o výhradně exkluzivní tituly, což je slušná smršť.

Vzhledem k tomu, kolik her jsme neviděli na konferenci a byly ohlášeny či poprvé vůbec ukázány „jako by nic“, naskýtá se otázka, zda Sony letošní E3 neodfláklo, případně zda nebudou po PlayStation Experience potřebovat ještě jednu show, aby ukázali všechny své atraktivní hry a exkluzivity. Začínáme se v tom už totiž ztrácet. Kromě Knack 2, Uncharted, Materfall, Ni no Kuni 2: Revenant Kingdom, Gran Turismo Sport, pár VR titulů či příběhové DLC pro Horizon vyjdou všechny tituly prezentovány v článku až příští rok. Sledujte nás i nadále, protože pro vás z E3 ještě chystáme pár článků.

Domů
Sdílet
Diskuse