Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
20. června 2017 12:36
Čas čtení 0:00
Ivan J.

Odborníci slavnému Irovi nevěří, ale ten už pochybovače nejednou umlčel. Jak vypadají jeho šance proti Floydu Mayweatherovi?

SPORT
Uložit Uložené

The Money Fight se nezadržitelně blíží.

Dvě mimořádně zvučná jména světového sportu, která jsou obrovským lákadlem a dokáží k televizní obrazovce přitáhnout miliony diváků po celém světě, na sebe narazí už 26. srpna v Las Vegas. Hostit je bude T-Mobile Arena, čili místo, kde už jednou irský šampion předvedl svého bojovného ducha v plné kráse. Nejen jeho výjimečné schopnosti v oktagonu hrály tehdy prim, ale i nezlomná vůle a nepoddajnost se zasloužily o to, že oplatil prohru Nateovi Díazovi. Toto pamětné vítězství zaznamenal zhruba v době, kdy o Conorovi mnoho lidí pochybovalo. Po úvodní prohře na půdě UFC se jakási aura neporazitelnosti, která kolem slavného Ira vznikla, rozplynula, a tak přirozeně začaly kolovat pochybnosti ohledně jeho budoucích výsledků v oktagonu. „Notorius“ však opět všem „hejtrům“ vypálil rybník.

Poté, co se pomstil Díazovi, dokázal si následně poradit i s houževnatým Eddiem Alvarezem, přičemž tímto vítězstvím si vysloužil i zápis do historie, neboť se stal historicky prvním držitelem dvou titulů ve dvou různých váhových kategoriích UFC najednou. O několik měsíců později je zde opět souboj Conora s množstvím lidí, kteří v jeho úspěch nevěří. Tentokrát je to však více pochopitelné, protože McGregora čeká výzva, jaká ještě nikdy předtím. Nastoupí proti hvězdnému americkému boxerovi Floydu Mayweatherovi, který za celou svou profesionální kariéru neokusil prohru ani jednou.

Mayweather se vrací do ringu po dvou letech strávených v důchodu, který oznámil po vítězném souboji nad Andre Bertem v roce 2015. Svou kariéru ukončil s bilancí 49-0 a tím pádem mu souboj s McGregorem dává příležitost zaokrouhlit počet vítězství na rovných 50. Jak se i sám rodák z amerického státu Michigan nechal slyšet, lidé po celém světě si jeho konfrontaci s McGregorem žádají a on nemá žádný důvod jim nevyhovět. Kromě obrovské prestiže, kterou s sebou tento zápas nese, je jistě dalším faktorem i faktor finanční. Ne nadarmo se o tomto souboji mluví jako o „The Money Fight“. Podle předběžných prognóz se bude v ringu hrát o více než 200 milionů dolarů, jen pro srovnání, takový Anthony Joshua si po megašlágru s Kličkem přišel na 18 milionů eur.

Prezident UFC Dana White nám už minulou středu stihl rozluštit i několik nezodpovězených otázek ohledně dlouho očekávaného zápasu. Souboj titánů proběhne v lehké střední váze, což by mělo více vyhovovat Irovi, ale jelikož se jedná o boxerskou akci, jednoznačným favoritem setkání je Američan. Má tedy Conor McGregor vůbec nějakou šanci zvítězit v jednom z nejsledovanějších zápasů historie?

V první řadě je třeba říci, že odborníci nedávají „Notoriusovi“ moc šancí na úspěch, doslova by se dalo říci, že žádné. Dle boxerského komentátora Maxe Kellermana má Conor McGregor přesně nulovou šanci porazit zkušeného Američana v 12kolovém duelu. Právě zkušenosti jsou podle mnohých kamenem úrazu. Mayweather je pravděpodobně jeden z nejlepších boxerů v historii a má odboxovaných nespočet těžkých soubojů proti šampionům jako například Manny Pacquiao. Zatímco Ir v profesionálním ringu debutuje, a to hned proti tomu úplně nejlepšímu z nejlepších.

I přesto, že Conor McGregor svými boxerskými schopnostmi v UFC vyčnívá, nepředpokládá se, že by to na Floyda mělo stačit. Do karet mu rozhodně nehraje ani 12 kol, které ho čekají. Jeho nejdelší boj kariéry zatím sestával nejvíce z pěti, čili další novinka, se kterou se slavný Ir bude muset vypořádat. Samozřejmě za předpokladu, že zápas neskončí dříve. Když k tomu všemu připočteme Mayweatherovu neporazitelnost, s šancemi jeho nejbližšího oponenta to nevypadá zrovna dvakrát růžově.

Jenže, jak jsme již výše zmínili, Conor je rozený šampion a má v sobě některé vlastnosti, které mu šanci na úspěch dávají. Kromě toho, že McGregor je výrazně mladší a na vrcholu sil, bojoval loni také ve třech duelech. To je rozdíl oproti jeho soupeři, který si vůni souboje vyzkoušel naposledy v roce 2015. Buďme však upřímní. Vydržet 12 kol a zároveň vyhrát bude pro rodáka z Dublinu nadlidský úkol.

Cesta k vítězství by proto mohla vést přes rychlé ukončení zápasu. McGregor je osvědčený finišer a jeho levačka přezdívaná také „keltský kříž“ už posadila na podlahu nejednoho soupeře. Klidně by se to mohlo stát i takovému šampionovi, jakým je Floyd Mayweather. Jeho defenzivní schopnosti jsou sice známé široko daleko, avšak historie nás naučila, že ve sportu se může stát cokoli. Ani Busteru Douglasovi v roce 1990 nedával nikdo žádnou šanci, aby následně celý svět překvapil poražením Mikea Tysona. Koneckonců, pokud by se měl někdo o podobné překvapení v budoucnu postarat, byl by to právě Conor McGregor.

Domů
Sdílet
Diskuse