Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
1. července 2017 15:45
Čas čtení 0:00
Matúš Majer

Chorvatsko přišlo o značný kus moře. Sousední zemi připadne pořádný kus oblíbených vod pro dovolené

ZAJÍMAVOSTI CHORVATSKO SLOVINSKO
Uložit Uložené

Oblíbená turistická destinace prohrála soudní spor.

Oblíbené Chorvatsko dnes přišlo o pořádně velký kus moře. Jeho malý soused Slovinsko si již od roku 1991 nárokuje více moře, než má k dispozici v současnosti. V tom roce se totiž odtrhlo od Jugoslávie, ale přidělen mu byl jen velmi malý kousek, který navíc nemá přístup k mezinárodním neutrálním vodám. Přes 25 let trvající spor mezi Chorvatskem a Slovinskem o značný kus moře však dneškem vyvrcholil rozsudkem soudu v Haagu.

Část Piranského zálivu a několik vzdálených vod připadne Slovinsku. Chorvatsko souhlasilo, že se vzdá vnějších vod, ale na oplátku zase chtělo až polovinu Piranského zálivu. Obě strany se v té době dohodly, ale chorvatský parlament prohlásil, že na ztrátu značné části moře nakonec nepřistoupí. Část chorvatské vody tak připadá Slovinsku, většina zůstává Chorvatům, slovinská plavidla přes ně budou moci bezproblémově plout.

Chorvatsko přišlo o značný kus moře. Sousední zemi připadne pořádný kus oblíbených vod pro dovolené
Domů
Sdílet
Diskuse