Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
7. července 2017 11:49
Čas čtení 0:00
Richard Balog

JAY Z opět dobývá hudební průmysl. S albem 4:44 stihl získat platinovou desku za méně než týden. Je to však realita?

HUDBA
Uložit Uložené

47letý rodák z Brooklynu nám má stále co nabídnout. Proč ale k úspěchu využívá nepříliš čestné způsoby?

Celé čtyři roky už uplynuly od posledního sólového alba s názvem Magna Carta Holy Grail z portfolia interpreta, kterého zná několik generací po celém světě. Legendární JAY Z nás všechny ale překvapil v průběhu posledního měsíce oznámením o vydání úplně nového nosiče s názvem 4:44, který vydal 30. června výhradně pro platformu TIDAL.

 

A post shared by TIDAL (@tidal) on

Každý, kdo alespoň příležitostně sleduje dění na zahraniční hudební scéně a zná streamovací služby, ví, že právě manžel zpěváčky Beyoncé je spolumajitelem dané společnosti, což je také hlavní důvod, proč se do dnešního dne album nenachází například na Spotify nebo Apple Music. Bohužel. Dobrá zpráva pro všechny fanoušci však je, že aktuálně se již album 4:44 dá legálně stáhnout skrz stránku 444.tidal.com, kde po zadání kódu „SPRINT“ máte k dispozici výběr z kvalitních mp3 nebo FLAC .
 
Podle zákonů The Recording Industry Association of America (RIAA) získává exkluzivní ocenění každý umělec za milion a více prodaných kopií. V současné době se jedná především o digitální distribuci, ale to nic nemění na skutečnosti, že JAY Z je nejúspěšnější hip-hopový interpret, pokud jde o platinové desky za prodej. Lépe řečeno, tváří se tak a přitom skutečnost je mírně odlišná.
 
Jak jsme již uvedli, 13. sólové album amerického rapera je dostupné výhradně pro uživatele TIDALU a také oficiálního partnera 4:44, společnost Sprint, čímž se nám podařilo odhalit záhadu rekordního úspěchu při minimální publikaci pro široké spektrum lidí. Ve Spojených státech amerických známý mobilní operátor totiž odkoupil většinu kopií, které zaručují interpretovi již zmíněnou platinovou desku a následně je zcela volně postoupil svým klientům. Obdobný tah už však jednou rodák z Brooklynu vytáhl, a to při vydávání svého předchozího počinu, kdy stejně jako nyní úřadoval při nakupování partner Samsung. JAY Z tak dosáhl na vrchol ještě v den releasu. Ne zrovna nejčestnější cesta vedoucí k úspěchu, že, milí čtenáři?

 

A post shared by TIDAL (@tidal) on

Samotná čísla ale určitě budou růst směrem vzhůru ihned po zpřístupnění alba na platformy Spotify či Apple Music, k čemuž by mělo dojít ještě v průběhu tohoto týdne.
 
Radost nám ale JAY Z udělal alespoň zveřejněním videoklipu ke skladbě The Story of O.J. na Youtube, který je kompletně animovaný a několik uznávaných odborníků (webů) ho označilo za skvostné dílo. Nebudeme vás už ale zbytečně natahovat.

Na závěr jen dodáme, že nás v redakci zamrzelo, jakým způsobem se jeden z našich oblíbených interpretů táhne za pomyslnými úspěchy. Přece jen, umělec jako JAY Z opravdu nemusí už nikomu nic dokazovat skrz platinové desky.

Domů
Sdílet
Diskuse