Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
27. července 2017 13:13
Čas čtení 0:00
Antonín Havlík

Z českých dálnic zmizí billboardy. Novinky se řidiči dočkají na začátku září letošního roku

ZAJÍMAVOSTI BEZPEČNOST DOPRAVA
Uložit Uložené

Méně billboardů – více bezpečnosti?

Dálnice a silnice první třídy se zbaví vizuálního smogu. Na 3 tisíce billboardů zmizí 1. září letošního roku z českých vozovek. Provozovatelé billboardů se zákazem nesouhlasí, ale budou ho prý respektovat – někteří se však chtějí s Českou republikou soudit o ušlý zisk.

Neexistuje prý žádná studie, která by prokázala vliv zákazu billboardů na zvýšení bezpečnosti silničního provozu v zemích, kde byly billboardy zakázány,“ říká prezident Svazu provozovatelů venkovní reklamy Marek Pavlas.

Z českých dálnic zmizí billboardy. Novinky se řidiči dočkají na začátku září letošního roku
Zdroj: Wikimedia Commons/Miraceti

Jasný názor má však ministerstvo dopravy. „Silnice má být bezpečná, což znamená také s dobrým rozhledem, a ne zaplavená stovkami reklam, které rozptylují pozornost řidičů a náraz do nich je většinou smrtelný. Jde nám o bezpečnost na našich silnicích, argumenty billboardové lobby odmítáme,“ zmínil pro ČTK mluvčí ministerstva dopravy Zdeněk Neusar.

Novela zákona o provozu na pozemních komunikacích z roku 2012 se týká výhradně dálnic a silnic první třídy. U ostatních druhů komunikací budou zatím reklamní nosiče povolené.

V České republice je podle odhadů na 25 tisíc billboardů, většina je pak ve městech.

Domů
Sdílet
Diskuse