Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
2. srpna 2017 15:49
Čas čtení 0:00
Marek R.

Neymar odchází do PSG a stane se nejdražším fotbalistou historie! Rozloučil se s ním už i Leo Messi

SPORT
Uložit Uložené

Jsme zvědaví, jakou lavinu tento transfer spustí.

Za posledních pár roků si během léta fanoušci fotbalu říkají, že šílenější přestupní období už přijít ani nemůže, ale přijde to další a pak to další a ukáže se, jak jsme se všichni mýlili. Loni to byl například přestup Higuaína z Neapole do Juventusu za šílenou sumu a hlavně tedy Pogbův transfer zpět do Manchesteru United za rekordní částku.
 
Letošní přestupní období také začalo zostra, zmiňoval se hlavně odchod Griezmanna, ale kvůli trestu pro Atlético Madrid v podobě podepisování hráčů se rozhodl francouzský klenot zůstat. Dlouho se mluvilo i o Verrattiho odchodu do Barcelony, ale ani k tomu zatím nedošlo a následně se zničehonic objevila informace, že Neymar přestoupí do PSG, aby vystoupil ze stínu Messiho, stal se hlavní hvězdou týmu a mohl vyhrát Zlatý míč. Informace se zdála být absurdní a hlavně krokem zpět pro brazilskou hvězdu, ale jak plynul čas, začaly se objevovat serióznější zdroje a lidé začínali věřit tomu, že nejšílenější přestup historie nastane.


Dnes navíc Neymar vynechal trénink Barcelony, což potvrdil i oficiální Twitter účet FC Barcelona. Později se spolu se svým otcem setkal s představiteli klubu, řekl jim o svém rozhodnutí a bylo už jasné, že přestup do PSG je konečně tady. Svět fotbalu se v příštích týdnech pravděpodobně zblázní, protože Barcelona zřejmě dostane na stůl více než 200 milionů eur a bude muset zalovit v přestupových vodách, aby získala Brazilcovu náhradu. Mezi horké favority na přestup do Barcelony momentálně patří Dembele z Dortmundu, Dybala z Juventusu, ale zejména Coutinho z Liverpoolu. Vyloučit však nemůžeme ani další alternativy a fanoušci katalánského klubu jen s malou dušičku doufají, že klub se získanými penězi naloží rozumně.


A na závěr jedna teorie. Při přestupu se mluvilo hlavně o tom, že Paříž se po vyplacení Neymarovy klauzule dostane do potíží s mechanismem Financial Fair Play. Katar (sponzorem PSG je Oryx Qatar Sports Investments v čele s Nasserem Ghanim Al-Khelaifim) si tedy nejdříve díky zkorumpovanému vedení FIFA koupí hostitelstvím mistrovství světa 2022. Aby při přestupu obešli FFP, udělají z Neymara ambasadora šampionátu a zaplatí mu za to kolem 300 milionů eur. Neymar se může sám vykoupit z Barcelony (tím že zaplatí výkupní klauzuli), díky tomu se stane volným hráčem a nic mu nebrání v tom, aby přestoupil do PSG. Tím pádem vlastně PSG za Neymara oficiálně nic nezaplatilo, i když se dostane na vrchol žebříčku nejdražších hráčů historie, protože PSG, ať už přímo či nepřímo, přeci jen Neymarovi poskytne 222 milionů eur na to, aby se ze svého kontraktu sám vykoupil. Samozřejmě, zatím je to stále jen teorie a bližší informace se dozvíme v následujících dnech.


S Neymarem se již po dnešním tréninku stihl rozloučit i Lionel Messi, který na svůj Instagram zavěsil krátkou montáž společných chvil s Brazilskou superhvězdou. Na letišti se už měl vyjádřit i Neymarův agent, který jen potvrdil to, co brazilská média spustila před zhruba dvěma týdny. Neymar bude konečně ve svém novém klubu největší hvězdou a určitě si bude užívat i královský plat, který některá média odhadují na více než 600 tisíc eur týdně. Jedna éra legendárního tria tedy skončila, ale pokud Barcelona udělá rozumné nákupy, může přijít ještě smrtelnější útočný trojspřeží. A klidně se může stát, že Neymar bude za rok v dresu PSG zvedat nad hlavu trofej Ligy mistrů.


Domů
Sdílet
Diskuse