Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
27. září 2017 15:55
Čas čtení 0:00
Matúš Majer

Ženy v Saúdské Arábii budou moci řídit! Nedávno získaly volební právo a brzy si bez problémů sednou i za volant

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Saúdská Arábie se posouvá mílovými kroky kupředu.

Ženy v Saúdské Arábii budou mít povoleno řídit, oznámila tamní vláda. Arabské království tak ukončí svou éru jediné země, kde měly ženy zakázáno sednout si za volant. Samotné téma je však poměrně ošemetné, ve skutečnosti totiž neexistuje žádný zákon, podle kterého by dámská část Saúdské Arábie nemohla řídit auto, ale kompetentní úřady mají zakázáno vydávat ženám potřebné doklady.

Vláda arabské velmoci prohlásila, že to je však v rozporu s jejich představami o reputaci země. Uvědomují si prý škodu způsobenou na mezinárodním mínění o Saúdské Arábii a věří, že se na zemi budou lidé po tomto kroku dívat úplně jinak. Pokud nikdo nenavrhne žádné námitky, královský dekret vstoupí v platnost v červnu roku 2018.


Problém se skutečností, že žena nemůže řídit, znamená, že je odkázána na nespolehlivou veřejnou dopravu, pokud si nezískala žádného partnera. Na povolení řízení vozidla ženou už léta tlačili aktivisté, protože přeci jen žijeme v roce 2017. V roce 2011 dokonce obletěl svět rázný protest, kdy si za volant sedlo 40 žen, ale do několika hodin byla iniciátorka demonstrace zatčena. Mimochodem, na Saúdskou Arábii jde o velký posun, pro srovnání, ženy v království získaly volební právo teprve v roce 2015.

Rijád, hlavní město.

Ženy v Saúdské Arábii budou moci řídit! Nedávno získaly volební právo a brzy si bez problémů sednou i za volant
Zdroj: pixabay.com
Domů
Sdílet
Diskuse