Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
20. listopadu 2017 2:10
Čas čtení 0:00
Matúš Majer

Alkoholické nápoje zabíjí více mladých než všechny tvrdé drogy dohromady. Pijí ho zejména proto, aby zapadli

ZAJÍMAVOSTI ALKOHOL
Uložit Uložené

Mladí lidé pijí alkohol především kvůli tomu, aby zapadli.

Samozřejmě, i přesto, že se alkoholovému požitku oddáváme téměř všichni, tušíme, že jsou na světě i zdravější věci, které do sebe můžeme dostat. Nadpisy médií pravidelně zaplavují informace lidí, kteří se předávkovali áčkovými drogami, ale o samotném alkoholu slyšíme jen málokdy. A přitom alkohol ročně zabije více mladých lidí než všechny ostatní drogy dohromady. Alkohol však není problematickým jen pro mladé lidi, ve Spojeném království je pro věkovou skupinu 15–49 tím nejriskantnější faktorem pro způsobení smrti nebo poškozeného zdraví.

Pokud zůstaneme ve Spojeném království i nadále, v letech 2014 a 2015 muselo být vlivem alkoholu hospitalizováno 1,1 milionu lidí. Tamější National Health Service přiřazuje alkohol jako původ šedesáti různých příčin hospitalizace.

Alkoholické nápoje zabíjí více mladých než všechny tvrdé drogy dohromady. Pijí ho zejména proto, aby zapadli
Zdroj: pixabay.com

Portál Drinkaware se mezi Brity rozhodl zjistit, co vlastně mladé lidí motivuje pít a kdy s alkoholem začínají. Výsledky však nejsou překvapující, polovina lidí ve věku 13 až 17 let pije na pravidelné bázi, přičemž většina z nich začala mezi třináctým a patnáctým rokem života. 43 % z dotázaných prohlásilo, že alkohol požívají jako reakci na deprese, nervozitu či špatnou náladu. Z toho samého vzorku zase 63 %, tedy téměř dvě třetiny, uvedlo, že pijí, protože pijí ostatní. Snaží se zapadnout a upevnit si nebo zvýšit své sociální postavení.

Domů
Sdílet
Diskuse