Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
28. listopadu 2017 15:12
Čas čtení 0:00
Matúš Moravčík

Smartphony nabijeme za chvilku. Samsung vyvinul baterii, kterou naplníme 5krát rychleji

TECH SAMSUNG
Uložit Uložené

Mobilní průmysl má před sebou něco, co ho opět citelně změní.

Katastrofa s Android smartphonem Galaxy Note7, který si v závěru minulého roku zasloužil obrovskou mediální pozornost, byla pro Samsung tak obrovská, že nyní dělá vše pro to, aby se něco takového už nikdy neopakovalo. A mezi podobné iniciativy bez jakýchkoliv pochyb patří i čerstvě vyvinutý akumulátor pro mobilní telefony, který pětinásobně zkrátí dobu nabíjení konvenčních kousků. Na plné nabití bychom tak měli čekat pouze něco přes 10 minut.

V čem tedy spočívá to kouzlo? Jihokorejský gigant sáhl po speciálním materiálu, takzvaném grafenu, díky čemuž mohl dosáhnout zmíněného zlepšení. Za netradiční baterií stojí jeho křídlo Advanced Institute of Technology a jak píše web The Investor, nejde tu jen o rychlost nabíjení, ale také o kapacitu, což pro uživatele smartphonů v konečném důsledku znamená ještě více výdrže na jedno nabití.

Doporučeno
Samsung představil tři zařízení, která by ti neměla chybět ve sbírce. Co najdeš v řadě Galaxy FE? Samsung představil tři zařízení, která by ti neměla chybět ve sbírce. Co najdeš v řadě Galaxy FE? 7. listopadu 2023 11:30

Stejně tak se zlepší i bezpečnost, akumulátor z grafenu nás už totiž nebude ohrožovat potenciálním výbuchem a tedy ani následným ohněm. Výrobce tvrdí, že si teplota konstrukce udržuje při nabíjení konstantní úroveň, což je přibližně 60 stupňů Celsia, proto by nebylo žádným velkým překvapením, kdyby ho začal postupem času používat i automobilový průmysl. Samsung v něm přece také zčásti působí, a to dodáváním baterií pro výrobce osobních vozidel, jako je například německá těžká váha BMW.

Patenty

Ambiciózní novinku si Samsung samozřejmě chce chránit, k čemuž hodlá využít patenty. O ty zažádal jak v domovské zemi, tak i ve Spojených státech amerických, kde má také docela komplexní působiště. Zatím ale nevíme, kdy hodlá s něčím tak pokročilým vyrukovat na spotřebitelský trh. V úvahu připadá Galaxy Note9, který by měl být představen během druhé poloviny příštího roku.

Domů
Sdílet
Diskuse