Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
9. prosince 2017 15:07
Čas čtení 0:00
Radka T.

Jako Kokosy na sněhu: Na zimní olympiádě budou soutěžit i bobistky z Nigérie

SPORT
Uložit Uložené

Trio sportovkyň je hrdé na to, když je někdo přirovnává k jamajským bobistům z komedie Kokosy na sněhu.

Komediální film Kokosy na sněhu patří již mezi klasiku a vypráví skutečný příběh jamajských bobistů, kteří se dostali na zimní olympiádu, konkrétně na ZOH v Calgary v roce 1988. Byl to paradox – jak se mohou bývalí vojáci, co před přípravou na olympiádu nikdy neviděli sníh a led, probojovat až na tak prestižní sportovní událost? A přece to dokázali, ačkoli byli pro mnohé spíše atrakcí. I tak jamajským bobistům všichni drželi palce a i po tak dlouhé době je stále obdivují. Nyní se o něco podobného pokusí nigerijské trio. S tím rozdílem, že do bobů usednou ženy.

Historicky poprvé se na zimní olympiádě představí nigerijský bobový tým. Seun Adigunová, Ngozi Onwumereová a Akuoma Omeogaová doufají, že si z Jižní Koreje odnesou medaili. Sportovkyně dosáhly požadovaného kvalifikačního standardu minulý měsíc. 

Je to neskutečné,“ reagovala s nadšením Seun. Právě ona má s účastí na olympiádě své zkušenosti. Ještě v roce 2012 závodila v Londýně v běhu na sto metrů přes překážky. Ale protože s během skončila a vrcholového sportu se nehodlala vzdát, stejně jako další účasti na olympiádě, napadlo ji zkusit to s boby. Nakonec, předpoklady pro to měla jen ty nejlepší. Atletika a boby jsou si podobné, hlavně kvůli potřebě rychlého startu.

A jelikož Seun nezapomíná na to, odkud pocházejí její rodiče, napadlo ji zformovat čistě africkou posádku. I když její celé složení včetně Seun vyrůstalo v Americe. Jde o dcery přistěhovalců, které jsou však silně ovlivněny nigerijskou kulturou. Do africké země se dokonce vydaly osobně, aby lidem vysvětlili, co je jejich cílem. Kromě africké krve je však spojovalo i něco jiného, a to zkušenosti ve sportu, konkrétně v atletice. Právě proto se jim podařilo vytvořit tak silný tým, který bude na únorové olympiádě ostře sledován.

Je to obrovský milník pro sport v Nigérii,“ prohlásila Seun poté, co její tým dokončil závody potřebné ke kvalifikaci na olympijské hry. Cílem celého týmu je nyní co nejlépe reprezentovat Afriku. Bodejť by také ne, vždyť na to, aby se prosadily i v tomto sportu, na sobě sprinterky tvrdě makaly. Tým sháněl finance i pomocí crowdfundingové stránky Go Fund Me, mnoho lidí je zároveň přirovnává k Jamajčanům, ke „Kokosům na sněhu“. Pro ambiciózní sportovkyně to však není žádná urážka, právě naopak.

Úsilí bobistek ocenil i prezident Nigerijské bobové a skeletové federace Solomon Ogba. „Chválím osobní angažovanost a odhodlání těchto žen. Jejich těžká práce byla inspirativní a doufám, že Nigerijci ocení jejich práci, disciplínu i obětavost.“ Zimní olympijské hry se uskuteční v jihokorejském Pchjongčchangu, a to od 9. do 25. února 2018. Nigerijské trio bude prvními sportovci na zimní olympiádě z této země a zároveň bude reprezentovat historicky první africkou zemi, která bude závodit na bobech.

Domů
Sdílet
Diskuse