Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
3. ledna 2018 12:52
Čas čtení 0:00
Matúš Majer

Proč jsou někteří lidé leváci? Mozek v tomto případě téměř o ničem nerozhoduje

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Rozhodování mezi „praváctvím“ a „leváctvím“ se vůbec neodehrává v naší hlavě.

Určitě ve svém okolí znáš někoho, kdo je levákem, pokud jím náhodou nejsi i ty. Lidé, kteří pro základní pohyby preferují především levou ruku, jsou dnes jednoznačně v menšině, ale proč tomu tak vůbec je? Nikdo z nás si přece nepamatuje ten moment, kdy jsme se poprvé rozhodli upřednostnit jednu ruku před druhou, a tak je otázkou, proč umí většina z nás stoprocentně fungovat jen s jednou rukou a tou vedlejší nedokáže ani pořádně napsat své jméno na papír.

Podle záznamů z ultrazvuku to všechno začíná ještě v děloze, a to přibližně v osmém týdnu těhotenství. Experti se kdysi domnívali, že za rozdíl mezi pravou a levou rukou může odlišná aktivita genů zodpovědných za fungování pravé a levé hemisféry.

Proč jsou někteří lidé leváci? Mozek v tomto případě téměř o ničem nerozhoduje
Zdroj: Evan Amos

Nedávno však byli vědci z Ruhr-Universitat Bochum publikované výsledky, které všechny naše dohady, úsudky a předpoklady vyvrací. Za vše prý může to, jak se vyvíjí mícha. Všechny naše pohyby totiž vycházejí z mozkové části zvané mozková kůra, konkrétně motorické oblasti.

Ta však podle nejnovějších poznatků jen zadává úkoly a o stoprocentní rozdělení se stará právě mícha, což už určují geny od našich rodičů, prarodičů a tak dále. Roli dokonce může hrát i to, v jakých podmínkách je dítě v děloze vyvíjeno, ale tento předpoklad ještě není stoprocentně prozkoumán. Za tvou pravorukost či levorukost tak překvapivě může obsah tvé páteře.

Domů
Sdílet
Diskuse