Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
6. února 2018 17:49
Čas čtení 0:00
Adam Smeták

Batman v Rkovém animáku bojuje proti Jacku Rozparovači a prostředí viktoriánské Anglie mu náramně sedí (Recenze)

FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Batman se tentokrát vrací do minulého století, aby vyhledal jednoho z nejděsivějších vrahů historie.

Před dvěma lety jsme se dočkali Rkové komiksovky Batman: The Killing Joke. Očekávání však silně předčila realitu. Zpracování výborné předlohy se podařilo jen částečně, nebylo dostatečně propracované a samotný Batman působil nevýrazně. Krvavých a vulgárních scén jsme se i přes přísný rating dočkali méně, než by bylo zdrávo. I proto byla na místě jistá zdrženlivost, když bylo oznámeno zpracování komiksového příběhu Batman: Gotham by Gaslight.

Opět jsme se měli dočkat Rka a režie byla též svěřena etablovanému Samu Liuovi. Z jeho rukou vzešel v loňském roce průměrný animák Batman a Harley Quinn, a tak byly na místě pochyby, jak se nového netradičního námětu chopí. 

Batman v Rkovém animáku bojuje proti Jacku Rozparovači a prostředí viktoriánské Anglie mu náramně sedí (Recenze)
Zdroj: DC Entertainment

Komiks se totiž odehrává ve viktoriánské Anglii, v době, kdy zde řádil nechvalně proslulý Jack Rozparovač. V obrázkové předloze toto prostředí Batmanovi náramně sedělo, pro animovaný film trvající jen něco přes hodinku však nabízí řadu výzev. Nutné bylo přirozeným způsobem zasadit Bruce Wayna do koloritu staré Anglie a obstarat mu dobové náhražky jeho moderního vybavení

Tvůrcům se to podařilo vcelku obstojně a Batman do odlišného prostředí zapadá. Dabing ústřední postavy si tentokrát vzal na paškál Bruce Greenwood, což se ukázalo být taktéž dobrou volbou. Výroky, které však pronáší opět nejsou tak peprné, jak bychom si přáli a ani tentokrát není Rkový potenciál využit nějak výrazně.

Dočkáte se několika slov za hranici slušnosti a dvou-tří krvavých scén. V animáku se navíc takřka nepoužívají zbraně a i když mají pěstní souboje své kouzlo, využití zbraní z viktoriánské éry by akci oživilo. 

Batman v Rkovém animáku bojuje proti Jacku Rozparovači a prostředí viktoriánské Anglie mu náramně sedí (Recenze)
Zdroj: DC Entertainment

Celý příběh se točí kolem hledání Jacka Rozparovače, jehož postava překvapivě nepatří k té silnější části filmu. Zahalený cizinec je až příliš tajemný, před vraždami by mu slušely nějaké hlášky. Jeho všeobjímající mlčenlivost z něj činí nepříliš zajímavou postavu, která mě začala bavit paradoxně až v momentě, kdy bylo odhaleno, kým je.

Samotné hledání násilníka je vystavěno chytře a tvůrcům musím uznat, že si dali opravdu práci ve snaze diváka zmást, aby jeho identitu neodhalil příliš brzy.

Co se týče animace, líbilo se mi ztvárnění viktoriánského prostředí. Vlastně jsem se několikrát přistihl při myšlence, že hraná verze Batmana z 19. století by vlastně vůbec nebyla k zahození. Během vyprávění narazíte i na několik úsměvných odkazů na starší komiksové filmy od DC a na detektivní práci Batmana se dobře dívá.

Narativ vás dokáže udržet stále v napětí, a i přes absenci výrazného záporáka se budete bavit hádáním, kdo by za vraždami mohl stát. Trochu zamrzí také nepřítomnost památnějších scén, tu nám však vynahrazuje finále, které je sladkou tečkou za batmanovskou jednohubkou.

Batman v Rkovém animáku bojuje proti Jacku Rozparovači a prostředí viktoriánské Anglie mu náramně sedí (Recenze)
Zdroj: DC Entertainment

Když tedy shrnu všechna pro a proti, určitě jde o lepší animovanou komiksovku, než předchozí Rko s Jokerem. Uvítal bych více násilí a sprostých slov, když už je udělen takový rating a zamrzí také nepřitažlivý záporák. Více než hodinový dynamický děj však rozhodně stojí za zhlédnutí, ať už pro zobrazené viktoriánské prostředí nebo protože chcete vidět Batmana na stařičké motorce místo Batmobilu. 7/10

Průměrné hodnocení čtenářů
Tvé hodnocení
Jaké hodnocení bys dal ty?
0/10
Domů
Sdílet
Diskuse