Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
27. února 2018 14:19
Čas čtení 0:00
Radka T.

Kvůli nehodě mu ochrnuly nohy a částečně i ruce. Říkali mu, že ho lidé nebudou brát vážně, dnes je z něj lékař

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Nehoda ho připoutala na vozík, on dokazuje, že hendikepovaní lidé čelí diskriminaci neprávem.

Někdy stačí jen okamžik a všechno je jinak. Okamžik, který život změní na trápení a boj, zkomplikuje ho a promění realitu v něco, co by předtím zdravého člověka ani nenapadlo. Student medicíny Dinesh Palipana neměl žádné zdravotní problémy, přesto skončil v mladém věku na vozíčku. Život mu změnila vážná autonehoda, ale neodradila ho od jedné věci - dokončit studium a stát se respektovaným lékařem.

Dineshův příběh je velmi inspirující. Když mu bylo 25 let, přežil strašidelnou autonehodu, v důsledku čehož utrpěl poškození míchy a stal se z něj kvadruplegik. To znamená, že mu úplně ochrnuly nohy a částečně i ruce.

„Před havárií jsem byl v polovině lékařského studia a měl jsem velmi dobrý život. Vlastně jsem měl všechno, co jsem kdy chtěl - rodinu, přátele a všechny materiální věci, jaké jsem potřeboval. Hodně jsem cestoval, hrával basketbal, trávil množství času venku. Miloval jsem i řízení auta. Byl to bohatý život plný různých věcí. Každé ráno, když jsem vstával, jsem byl vděčný. Byly to skvělé časy, “ cituje ho magazín Vice.

Psal se rok 2010, kdy Dinesh ještě netušil, že během pár vteřin se jeho skvělý život změní. Byla noc, když se nacházel na cestě domů, za svými rodiči. Tam už však nedorazil, protože jeho auto havarovalo. A když se po srážce snažil vystoupit, zjistil, že se nemůže hýbat. „Dotkl jsem se nohy, ale necítil jsem ji. V tom okamžiku jsem věděl, co se stalo - byl jsem paralyzován. Podíval jsem se kolem sebe a všude byla krev,“ přiblížil děsivé chvíle.

V nemocnici strávil sedm měsíců a díky studiu věděl, co znamená, když mu řekli, že je kvadruplegik. Většina lidí by se z pochopitelných důvodů složila, nikoli však Dinesh. Jakmile to bylo možné, tvrdě pokračoval v proměně svého snu v realitu. Nyní jako lékař pomáhá lidem navzdory vážnému handicapu.

Na jeho cestě za profesí lékaře se setkal i s negativními komentáři samozřejmě zejména za zády. Jeden lékař řekl, že mě pacienti nikdy nebudou brát vážně. No já jsem věděl, že kdybych to nezkusil, litoval bych toho po celý zbytek svého života,“ cituje ho Daily Mail.

Lékařské studium se mu podařilo dokončit a získal místo v australské nemocnici Gold Coast. Jeho cílem je ukázat, že pro lidi s tělesným postižením nemusí být překážky až tak závažné. Rovněž chce poukázat na to, že hendikepovaní lidé čelí diskriminaci, ale zcela zbytečně. Navíc většina kolegů se jeho postižením ani nezabývá a nemá s ním problém. „Medicína je do značné míry kognitivní činností. Pokud dokážete používat svou hlavu, stále můžete do značné míry pomoci,“ vysvětlil Dinesh.

Doufá, že se mu podaří prolomit bariéru a ukázat, co všechno je možné. „Existuje rčení, které říká: ‘Lidé se nejvíce seznámí s sebou, když čelí náročným situacím.' A myslím, že je to pravda. Tato zkušenost skutečně způsobila, že já a lidé kolem mě vidíme věci jiným způsobem,“ řekl dnes již 32letý Dinesh. Věří také v to, že jednou bude chodit a že se podaří úspěšně vyléčit jeho poraněnou míchu.

Domů
Sdílet
Diskuse