Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
4. března 2018 16:36
Čas čtení 0:00
Viktor Kniš

Patří ananas na pizzu? Vyřešili jsme jednu z největších gastronomických otázek

GASTRO
Uložit Uložené

Pokusili jsme se najít odpověď na jednu z nejkomplikovanějších otázek, které v současnosti trápí lidstvo.

Před pár dny jsme vám přinesli článek o novince na trhu, kterou je mražená čokoládová pizza. I když bylo naším cílem jen informovat, rozhodli jsme se ji zároveň ochutnat a výsledek se těšil vaší obrovské pozornosti. Pokud jste ji už od tehdy stihli koupit, určitě nám v komentářích dejte vědět, zda vám chutnala.

Dnes se však pokusíme najít odpověď na komplikovanější otázku, která lidstvo trápí již mnoho dlouhých let. O tom, zda patří ananas na pizzu, existují dokonce četné výzkumy, vyjádření etablovaných šéfkuchařů a nekonečné diskuse skalních fanoušků i haterů. V konečném důsledku samozřejmě platí, že je každého svobodnou volbou, jakou variantu pizzy zvolí a nikomu nemůžeme diktovat, co mu má chutnat, ale i přesto jsme se rozhodli pro malý test.

Zajímalo nás totiž, zda dokáže proslulá pizza Hawai potěšit chuťové pohárky například i kvalitou surovin v případě, že si ji dáme v těch nejlépe hodnocených restauracích. Bohužel ty nejlepší pizzerie v Praze v nabídce nic s ananasem nemají, a tak jsme se rozhodli vyzkoušet donášku.

Postup byl přitom úplně jednoduchý, otevřeli jsme si Damejidlo a vybrali tři nejlepší provozovny, ve kterých měli v nabídce i Hawai. Všechny tři restaurace měly hodnocení nad 87 %, i když z vlastních zkušeností připouštíme, že ne vždy musí být toto číslo zcela relevantní. No pro naše potřeby zároveň naprosto dostačující.

Pizzy jsme si objednávali v sobotu 24. 2. 2018 mezi 20:30 a 20:45. Tedy v době, kdy služba nabízí suverénně nejvíce různých restaurací.

Patří ananas na pizzu? Vyřešili jsme jednu z největších gastronomických otázek

vlevo Pizza Fabbricia, 130 Kč

 uprostřed Puzzle Pizza, 140 Kč

vpravo PizzBurg, 129 Kč

Ano, původně jsme si i my mysleli, že každou z pizz budeme hodnotit a komentovat zvlášť. V konečném důsledku, jak máte možnost vidět sami, by to ale bylo naprosto zbytečné. Sice jsme si objednávali ze tří různých městských části Prahy, výsledky se však na sebe podobají až velmi nápadně a velmi podobně i chutnaly, takže to můžeme shrnout do jedné „recenze“, která bude zároveň naší odpovědí, zda patří ananas na pizzu.

Nebudeme hodnotit čas trvání donášky, způsob, jakým bylo jídlo zabalené, ani žádné jiné služby spojené s konkrétními podniky a už vůbec je mezi sebou nebudeme porovnávat.

Začněme přímo od těsta. Že mají všechny tři podniky relativně vysoká procenta, se v této disciplíně osvědčuje a po této stránce moc vytýkat nemusíme, ale ve všech případech jsem při prvním soustu cítil jakousi vlhkost, z níž jsem nejprve podezříval krabici. Kromě těchto tří jsme si však z nejlépe hodnocené (Puzzle Pizza) objednali i verzi se salámem (abychom se opravdu najedli) a ta problémem s vlhkostí netrpěla.

Co se týče ingrediencí, tak rajčatový základ ani v jednom případě neurazil, ale ani nenadchl a stejně je na tom i mozzarella. Už na první pohled sdílejí restaurace stejnou značku šunky, naštěstí tu správnou. Obecně však byla kombinace těsta a základních ingrediencí zvládnutelná. Jediný problém představoval ve všech třech případech konzervovaný ananas, který nebyl ani šťavnatý, ani horký a už vůbec chutí nepřipomíná oblíbené ovoce. Vysušená dužina s pachutí konzervy a umělého nálevu.

Patří ananas na pizzu? Vyřešili jsme jednu z největších gastronomických otázek

Pokud bychom to měli shrnout, tak pizza Hawai by možná nebyla špatná volba v případě, že by si někdo dal záležet na její přípravě a naservíroval vám ji s čerstvými přísadami. To se však nikdy a za žádných okolností nemá důvod stát. Proto nejlepší pizzerie nenabízejí ve svém menu ananas, a proto ho všichni tví blízcí i profesionální šéfkuchaři odsuzují. Výsledek? Ananas na pizzu jednoduše nepatří.

Do komentářů nám klidně napiš, jaký je tvůj názor.

Domů
Sdílet
Diskuse