Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
7. března 2018 10:28
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

Nos strongmana nevydržel obrovský tlak při zvedání 400 kilogramové činky. Náhlého krvácení se však neměl proč zaleknout

SPORT
Uložit Uložené

Rus se tekoucí krve nezalekl a pokračoval ve svém výkonu.

Rus Michail Šivljakov sice na sportovním turnaji Arnold Sports Festival v americkém městě Columbus ve státě Ohio nezvítězil, ale i tak se zapsal do srdcí fanoušků. Michail vzal do rukou činku, kterou musel zvednout, aby mohl postoupit do dalšího kola, avšak neměl jednoduchý úkol. Rus patří mezi mimořádně silné muže a činka o hmotnosti 426 kilogramů pro něj byla obrovskou výzvou.

Doplatil na to jeho nos, ze kterého v jedné chvíli vytryskla krev, zatímco Michail se zvedáním nepřestával. Publikum ho hnalo dopředu a nedovolilo mu vzdát se, a proto nakonec svůj pokus úspěšně zakončil. Naneštěstí ani zkrvavená tvář ho nepřivedla do vítězného konce, protože triumfoval Thor Björnsson, který je známější jako The Mountain z Game of Thrones.

Krev tekoucí z nosu vrcholových strongmanů přitom není zcela neobvyklým jevem. I když samozřejmě nejde o pravidelnou záležitost, občas se strongmanům zdvihajícím mimořádně těžké váhy spustí krev z nosu zejména kvůli vysokému krevnímu tlaku. Zvedání činek je krevnímu tlaku nápomocné v dlouhodobém horizontu, avšak v momentech absolutního vypětí stoupá do výšin.

Zvyšuje se tep i samotný tlak na jednotlivé části těla. Záleží také na tom, zda strongman při zvedání činky zadržuje dech a dokonce i na příslušenství, které v té chvíli používá. Krev tekoucí z nosu tedy není úplně běžná, ale v žádném případě nemusí hned znamenat závažný zdravotní problém.

Krvácení začíná v čase 47:10.

Domů
Sdílet
Diskuse