Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
9. března 2018 10:09
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

Neuvěřitelných 472 kilogramů. The Mountain z Game of Thrones překonal světový rekord v mrtvém tahu fantastickým výkonem

SPORT
Uložit Uložené

Hafþór Björnsson se opět nesmazatelně zapsal do historie.

V seriálu Game of Thrones hraje znovuzrozenou bestii chránící svou královnu, zatímco ve skutečnosti zvedá činky s neuvěřitelnou hmotností. Hafþór Björnsson proslul jako strongman a dokázal to i na soutěži v Ohiu.

Hafþór se zúčastnil několika disciplín a nakonec se postavil před 472kilogramovou činku, aby jejím zvednutím překonal světový rekord v mrtvém tahu. Jednotlivé techniky mrtvého tahu se však liší, a tak Hafþór nepřekonal rekord ve standardní technice mrtvého tahu. Technika, kterou strongman využil, se v angličtině jmenuje elephant bar.

V praxi to znamená, že je samotná činka delší, což způsobuje její větší prohýbání, a tak v prvních pár sekundách Hafþór nemusel zvedat celou váhu. Množství fanoušků i odborníků argumentuje, že oproti standardnímu mrtvému tahu je technika elephant bar o něco jednodušší, ale zvednout 472 kilogramů jakýmkoliv způsobem je pro běžného člověka prakticky nepředstavitelné. Hafþór se tak stal držitelem nového světového rekordu, a i kdyby ho z Game of Thrones vyškrtli krvavou vraždou, kariéru strongmana mu už nevezme nikdo.

Domů
Sdílet
Diskuse