Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
11. března 2018 11:39
Čas čtení 0:00
Ondřej Jarůšek

Firma z Brna dala svým zaměstnancům neomezenou dovolenou. Lidé mají více odpočinku a stíhají plnit všechnu práci

ZAJÍMAVOSTI BRNO
Uložit Uložené

IT firma Artin přišla s neobvyklým nápadem. Svým zaměstnancům dala loni neomezenou dovolenou a tento nápad se jí osvědčil natolik, že v tom bude pokračovat i letos.

Brněnská IT firma Artin se rozhodla k poměrně neobvyklému kroku. Svým zaměstnancům během loňského roku dala neomezenou dovolenou a přestože se tato myšlenka může na první pohled zdát jako příliš riskantní, společnosti se nápad osvědčil. Pracovníci díky speciálnímu benefitu loni odpočívali v průměru o třicet procent více než dříve a přitom stíhali bez problému zvládat všechny pracovní povinnosti.

Neomezená dovolená i letos

Zaměstnanci Artinu měli až do minulého roku nárok na dvacet dní odpočinku, pak ale firma přišla právě s konceptem neomezené dovolené. Ten měl za cíl do společnosti nalákat nové pracovníky a zároveň udržet ty stávající v době, kdy je ve městě po odbornících v oboru IT vysoká poptávka.

A jelikož nápad přinesl pozitivní výsledky, firma v tom hodlá pokračovat i letos. Novinka se navíc rozšíří i na firemní pobočku v Bratislavě. „Loňský rok nás přesvědčil o tom, že stavět firmu na lidech, spoléhat se na jejich zodpovědnost a zdravý úsudek dává smysl,“ uvedla pro server iDNES Andrea Najvárková z personálního oddělení firmy.

Ilustrační obrázek

Firma z Brna dala svým zaměstnancům neomezenou dovolenou. Lidé mají více odpočinku a stíhají plnit všechnu práci
Zdroj: pixabay.com/adamkontor

Zájem mají i další firmy

V praxi funguje koncept neomezené dovolené tím způsobem, že po domluvě s nadřízeným si mohou zaměstnanci vzít volno kdykoliv budou chtít  – avšak pouze za té podmínky, že to neohrozí práci na firemních projektech

Ne každý však lákavého benefitu využil v plné míře. Někteří pracovníci si loni vzali sotva dvacet dnů volna, našli se ovšem i takoví, kteří odpočívali až kolem čtyřiceti dnů. „Nejčastěji si lidé brali dovolenou víc v létě a na Vánoce. V dřívějších letech už jim často právě na Vánoce nezbývala. Možnost neomezené dovolené nakonec využilo přes 60 procent zaměstnanců,“ dodala Najvárková. 

Poté, co se dostaly na veřejnost příznivé výsledky, které originální nápad přinesl, se o koncept neomezené dovolené začaly zajímat i další firmy. Jak totiž Najvárková uvedla, Artin už kontaktovalo několik dalších společností, které projevily zájem novinku nabídnout i svým zaměstnancům. Brali byste neomezenou dovolenou i vy?

Domů
Sdílet
Diskuse