Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
26. dubna 2018 16:09
Čas čtení 0:00
Dominik Vetrák

Infinity War je jedním z nejlepších filmů od Marvelu se šíleným tempem a nejlepším komiksovým záporákem od Ledgerova Jokera (Recenze)

FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Bratři Russovi natočili instantní hit, skvělou komiksovku a jeden z nejlepších MCU filmů.

10 let lákání na něco velkolepého, 10 let budování propojeného světa desítek hrdinů. MCU je na prahu svého konce, protože konečně dorazil Thanos, a ten si s sebou rozhodně nebere rukavičky (tedy až na jednu).

Bratři Russovi po skvělém Winter Soldier a předpřípravě na dvoudílných Avengers v podání Civil War natočili jednu z nejlepších marvelovek se záporákem, na jakého jsme v MCU čekali celou dekádu. I díky skvělému scénáři od Stephena McFeelyho a Christophera Markuse se podařilo odčinit hříchy Age of Ultron a vy byste tomu rozhodně měli dát šanci.

Infinity War začíná hned po konci Thor: Ragnarok. Pro plné pochopení děje skutečně nemusíte vidět každý MCU film, zopakování si 3. fáze alespoň s Civil War, Black Pantherem, Guardians of the Galaxy 2 (ne kvůli kvalitě, ale ději) či posledním Thorem rozhodně pozvedne váš divácký zážitek.

Infinity War je jedním z nejlepších filmů od Marvelu se šíleným tempem a nejlepším komiksovým záporákem od Ledgerova Jokera (Recenze)
Zdroj: Marvel/Disney

Všichni víte, o co tady jde. Thanos si jde pro Tesseract, tedy Space Stone, zdecimuje přitom posádku asgardské uprchlické lodi, Hulk se dostane na Zem, aby všechny varoval a starý tým se postupně začne spojovat. Pokud však čekáte, že na konci uvidíme Avengery pohromadě, musím vás zklamat. Tedy vlastně potěšit.

Průšvih jménem Age of Ultron se nekoná. Bratři Russovi se rozhodli desítky hrdinů rozdělit na skupinky a vyslat je do opačných koutů světa, aby tak měli více prostoru na seberealizaci v jednotlivých scénách (ať už dialogových nebo akčních).

Zároveň se tak nestane, že by byl na plátně chaos, přičemž každá postava zažije svůj moment slávy. Potěšeni budou zejména fanoušci Strange, Iron Mana a Spider-Mana.

Právě tato skupinka dostává zřejmě nejvíce prostoru. Nemějte však obavy, potkáme se téměř se všemi starými známými a každý něco předvede. Tedy kromě Visiona, který je od svého zrodu v MCU stále přibrzďovaný a dosud nám nebyl schopen ukázat svůj plný potenciál.

Infinity War je jedním z nejlepších filmů od Marvelu se šíleným tempem a nejlepším komiksovým záporákem od Ledgerova Jokera (Recenze)
Zdroj: Marvel/Disney

Naplno se však předvedl Thanos, bez jakýchkoliv pochyb nejlepší záporák v MCU a pravděpodobně nejlepší komiksový „bad guy“ od dob Ledgerova Jokera. Popravdě, fandil jsem mu víc než Avengerům. Jeho motivace mají neprůstřelnou logiku, a hlavně je z něj cítit více emocí než jen hněv.

Jeho metody jsou však drastické. Pokud máte k dispozici všechny Kameny nekonečna, určitě by se s nimi dalo předejít hladu a nedostatku zdrojů ve vesmíru i jinak než jeho polovičním vyhlazením.

To však nic nemění na tom, že si jeho přítomnost na plátně budete užívat. Má pár triků v rukávu, oddané pobočníky (škoda, že ti nejlepší dostali nejméně prostoru), neuvěřitelné charisma (hlavně díky perfektnímu Joshi Brolinovi) a kvůli svému cíli je ochoten obětovat cokoli. Není však bezcitné monstrum.

I on zná slitování, lásku a respekt k nepříteli. Není zbrklý, má plán a veškerou sílu převést jej do skutečnosti. Nesmírně jsem si ho užíval a bez pochyb můžeme hovořit o hlavní postavě Infinity War. Nepochybně dostal nejvíce času na plátně a všechen ho využil nadmíru uspokojivě.

Infinity War je jedním z nejlepších filmů od Marvelu se šíleným tempem a nejlepším komiksovým záporákem od Ledgerova Jokera (Recenze)
Zdroj: Marvel/Disney

I přes dvouapůlhodinovou stopáž se mi však film zdál krátký. Problémem je počet postav. Na zdlouhavé dialogy ani očekávané rozhovory není čas. Banner se s Natashou jen pozdravil, Cap a Thor mezi sebou prohodí dvě věty a podobně.

Tempo totiž od začátku vůbec nezpomaluje, vždy se něco děje a kvůli několika souběžně se odehrávajícím dějovým linkám, mezi nimiž neustále přeskakujeme, si ani divák nemá čas vůbec odpočinout.

Na jedné straně to prospívá filmu, který díky neustálé akci místy působí jako komiksový Mad Max, na straně druhé jsem se až příliš častokrát pozastavil nad tím, že jsem chtěl víc dialogů.

Na jednotlivá setkání jsme čekali hned několik let, a i když nemuselo jít nutně o vtipy či gagy, rozhovory posouvající vztahy mezi postavami bych uvítal.

Infinity War je jedním z nejlepších filmů od Marvelu se šíleným tempem a nejlepším komiksovým záporákem od Ledgerova Jokera (Recenze)
Zdroj: Marvel/Disney

Mírný zápor musím zmínit i u akci. Je sice přehledná, skvěle natočená a nabízí pár cool momentů (tuším jich však mohlo být mnohem více), místy však na obraze budete pozorovat divné „rozlišení“.

Je to tím, že se film natáčel kompletně na IMAX kamery (jako první v historii), a ve studiích a střižně tak museli udělat mnoho kompromisů, aby snímek v normálních sálech nevypadala ochuzený. Zcela se jim však jejich cíl bohužel naplnit nepodařilo.

Na druhé straně, což je nevídané, musím pochválit soundtrack. Většina marvelovek používá ohrané melodie, tuctová témata a soundtrack funguje pouze jako podmaz pro dění na plátně. Už Thor i Black Panther k tomu přistoupili jinak a zdá se, že tento trend bude pokračovat. A to nás jen těší, protože soundtrack si klidně pustíte i doma.

Hercem již tradičně nemáme co vytknout, hrají si své a stále to působí jako další seriálová epizoda, kdy máte dojem, že sledujete pokračování toho, co jste viděli před pár měsíci v kinech. Pokud jste si na tento fakt dosud nezvykli, máte smůlu.

Připravit jsme se měli i na silný emocionální závěr, který se nedostavil. Konečně je cítit, že jde o hodně, postavy jsou skutečně v ohrožení a i ty, co zemřou, působí dojmem, že se tentokrát žádného bonusového života jako Parzival nedočkají.

Infinity War je jedním z nejlepších filmů od Marvelu se šíleným tempem a nejlepším komiksovým záporákem od Ledgerova Jokera (Recenze)
Zdroj: Marvel/Disney

A funguje to až do samotného závěru. Je však třeba poznamenat, že vzhledem k pár neúprosným faktům se film napsat a natočit lépe ani nedal.

Scenáristé a režiséři mají náš obdiv, protože dokázali ukočírovat masivní ansámbl herců a postav, dodali jim skvělé repliky, pár úžasných scén a dohromady to působí jako největší geekovský sen nejen tohoto roku.

Pár dějových výhrad či tužeb ohledně většího prostoru pro dané postavy zde bude a je to zcela přirozené, ale skutečně mám dojem, že lepší cesty nebylo.

Avengers: Infinity War oplývá skvělou akcí, pár povedenými vtipy, vysněnou chemií mezi postavami a záporákem, jakého jsme v komiksovkách neviděli více než dekádu. Splněný sen všech geeků a fanoušků Marvelu, který KONEČNĚ zkouší být odvážným, až to působí jako nějak trik.

Při sledování se budete bavit od začátku do konce, a i když se pár chybiček najde (jako například humor, který se zase použil na nesprávných místech, přičemž v tomto filmu po první půlhodině fakt být nemusel), těch pozitiv je mnohem více.

Zvládnout tolik postav, takového záporáka a splnit vše, co po vás chtělo jak studio, tak i diváci... klobouk dolů. Čekal jsem totiž regulérní průšvih. Místo toho tu máme jednu z nejlepších komiksovek vůbec. 8,5/10

Průměrné hodnocení čtenářů
Tvé hodnocení
Jaké hodnocení bys dal ty?
0/10
Domů
Sdílet
Diskuse