Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
9. května 2018 13:25
Čas čtení 0:00
Dušan Šutarík

Štáb Westworldu použil při natáčení týraného slona. Aktivisti z PETA žádají od HBO nahrazení divokých zvířat CGI verzemi

FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

K celému incidentu se už vyjádřilo i samotné HBO.

Druhá série seriálu Westworld způsobila mezi ochránci zvířat vlnu nevole. Konkrétně jde o třetí epizodu s názvem Virtù e Fortuna, v níž je odhalený nový park The Raj.

Návštěvníci v něm mohou lovit tygry a jezdit na slonech. Organizace PETA bojující za práva zvířat však poznala, že filmaři využili slona, který je na videu níže týrán.

 

PETA vyzvala HBO, aby se „zavázalo, že nebude používat žádná zvířata v dalších epizodách nebo jiných seriálech“. Místo toho navrhují, aby byla tato zvířata vytvořena kompletně pomocí CGI.

Nejde o první případ, kdy se PETA ohradila proti HBO. Jiné incidenty se týkaly lva v The Leftovers a tygra ve Vice Principals. V roce 2012 během produkce seriálu Luck uhynuli tři koně a HBO následně zrušilo druhou sérii.

Co se týče nejnovějšího incidentu, k situaci se už stihlo vyjádřit i samotné HBO:

„Se všemi zvířaty, která jsou použita v seriálech HBO, je zacházeno s maximální péčí a respektem k jejich zdraví, bezpečnosti a pohodlí. Certifikovaný zástupce pro zdraví zvířat ze společnosti American Humane byl přítomen na place Westworldu během všech scén. Potvrdil, že se se zvířaty zacházelo dobře a produkce dostala označení ‚žádnému zvířeti nebylo ublíženo.‘“

Štáb Westworldu použil při natáčení týraného slona. Aktivisti z PETA žádají od HBO nahrazení divokých zvířat CGI verzemi
Zdroj: HBO

„Prozkoumáme okolnosti týkající se archivních záběrů z tréninku jednoho ze slonů, který se objevil v seriálu. Žádné z těchto videí samozřejmě nebylo natočeno během produkce seriálu a v žádném případě neodráží praktiky našich štábů.“

Co k tomu dodat? Z etického hlediska má PETA nepochybně pravdu, ale asi je naivní myslet si, že filmaři začnou nahrazovat divoká zvířata CGI triky, protože by je to stálo mnohem více peněz. Nemluvě o tom, že výsledky by i tak nemusely být přesvědčivé. Náhrady u živých zvířat se tedy tak brzy nedočkáme, doufáme.

Domů
Sdílet
Diskuse