Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
22. května 2018 16:46
Čas čtení 0:00
Matúš Majer

Daleko za Neptunem se možná nachází devátá planeta sluneční soustavy. O Planetě 9 toho zatím moc nevíme

ZAJÍMAVOSTI VĚDA VESMÍR
Uložit Uložené

Náhradník za Pluto?

Ještě před několika lety bylo devátou planetou naší sluneční soustavy Pluto, ale časem se usoudilo, že je kdysi planeta jen planetkou. Nyní tak má naše soustava jen osm planet, ale vědci předpokládají, že se v dálce nachází také devátá.

Konkrétně má jít o objekt 2015 BP519, o němž máme zatím jen málo informací. Má skalnatý povrch, ale co je zvláštní – nachází se v úplně jiné rovině než všechny ostatní planety sluneční soustavy. Ty obíhají všechny společně na jedné úrovni, zatímco zmíněný kus skály obíhá Slunce v úhlu 54 stupňů.

Vysvětlením tohoto zvláštního jevu je podle mnohých vědců teorie, která hovoří o obrovské deváté planetě daleko za Neptunem. Její gravitace by neměla být tak silná, aby ovlivnila obíhání skály kolem Slunce, ale měla by se postarat o to, aby neobíhala po tradiční dráze typické pro ostatní planety. „Není to jasným důkazem toho, že devátá planeta existuje,“ prozradil David Gerdes z University of Michigan pracující na výzkumu, „ale objevená skála naši teorii významným způsobem potvrzuje.“

Daleko za Neptunem se možná nachází devátá planeta sluneční soustavy. O Planetě 9 toho zatím moc nevíme
Zdroj: Sputnik
Domů
Sdílet
Diskuse