Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
12. června 2018 1:51
Čas čtení 0:00
Dušan Šutarík

Kritici hovoří o Hereditary jako o nejlepším hororu roku a nástupci Osvícení a Vymítače ďábla. Souhlasí s nimi i diváci?

FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Kritici jsou nadšení a mluví o výjimečném díle. Diváci však s nimi často nejsou na jedné vlně. Platí to i v případě Hereditary?

Pro mnohé diváky je už nyní hororem roku výborné Tiché místo od Johna Krasinskiho. Rok však stále neskončil a ještě je zde několik kandidátů, kteří by si pomyslnou korunu rádi uzurpovali.

Mezi ty nejvýraznější nepochybně patří horor Hereditary (nebo Děsivé dědictví). Ten dorazí do našich kin příští měsíc a žánroví fanoušci na něj nahlíží s velkými nadějemi.

Od premiéry na festivalu Sundance totiž sbírá nadšené kritické ohlasy. Navíc za ním stojí studio A24, odpovědné za kvalitní artově laděné žánrovky jako Čarodějnice, It Comes at Night či The Killing of a Sacred Deer. Za velkou louží už kromě kritiků viděli film i řadoví diváci. Shodli se s nimi?

Kritici hovoří o Hereditary jako o nejlepším hororu roku a nástupci Osvícení a Vymítače ďábla. Souhlasí s nimi i diváci?
Zdroj: A24

Jak jsme zmínili, kritici jsou spokojení. Na Rotten Tomatoes má snímek 92 % s průměrným ratingem 8.3. Na Metacritic svítí famózních 87 %. Barry Hertz napsal, že Hereditary je jednoznačně dílem autora s jasnou vizí, ve které „ani jeden záběr není zbytečný“.

Pochválil také zvuk a celkovou technickou kvalitu. Adam Graham napsal: „Hereditary je děsivý thriller, který vás přiková k sedačce a paralyzuje strachem.“ Richard Lawson poznamenal, že jde o „děsivý pohled na to, jaké démony můžeme zdědit po svých rodičích.“

Hugh Armitage divákům doporučil, aby ignorovali lákavě znějící výkřiky, že je film lepší než Vymítač ďábla. Dílo Ariho Astera totiž podle něj podobné nálepky nepotřebuje. „Hereditary dokáže obstát samo o sobě a rozhodně dostojí vysokým očekáváním.“

Gaspar Zimerman napsal, že film je spíše vypjaté rodinné drama. „Drama odehrávající se ve zlověstném prostředí, budované znepokojivými detaily, které vrcholí v ohromném finále.“

Kritici hovoří o Hereditary jako o nejlepším hororu roku a nástupci Osvícení a Vymítače ďábla. Souhlasí s nimi i diváci?
Zdroj: A24

Sherilyn Connelly snímek označila za „jeden z nejhrozivějších hororů posledních let“Justin Chang řekl, že nás v kině čeká „devastující portrét americké rodiny v rychlém a neodvratitelném rozkladu“.

Brian Truitt napsal, že jde o tak znepokojivý zážitek, že se po něm nebudete cítit fyzicky dobře a možná i pro jistotu navštívíte nejbližší kostel. Laura Clifford označila film za „masterpiece“. „Znepokojivé od prvního záběru, až po doslova pekelné rozuzlení,“ dodala.

Ohromnou chválu sbírá i Toni Collette, která si podle několika ohlasů zaslouží minimálně nominaci na Oscara. Cary Darling Hereditary přirovnal k filmům jako The Babadook, It Follows, A Quiet Place a It Comes at Night„Strach neplyne z toho, co vidíte, ale z toho, co si myslíte, že vidíte,“ zhodnotil.

Ty Burr prorokuje, že se Asterův film stane klasikou a bude se řadit po bok takových děl jako The Shining, The Exorcist a Rosemary's Baby. Dodal, že Hereditary je natočeno přesně v podobně pomalém stylu a vsází spíše na atmosféru a postavy.

I ostatní kritici mluví o výjimečné žánrovce. Má zkrátka jít o inteligentně, pomalu vyprávěnou a precizní temnou vizi. Zmínili jsme však, že film už viděli i američtí diváci. Jak se k Hereditary stavějí oni?

Na Rotten Tomatoes měl snímek krátce po premiéře 76 %, což nebylo špatné skóre. Jak se však následně ukázalo, hodnocení postupně začalo klesat. Nyní se pohybuje na 60 procentech a zřejmě půjde ještě níže. Diváci filmu prostřednictvím CinemaScore udělili známku D+, což rozhodně není příliš pozitivní hodnocení.

Je tedy více než pravděpodobné, že se opět dostaví „efekt Čarodějnice“, tedy, že si snímek užijí spíše milovníci nezávislých a artově laděných děl, zatímco ti, co čekají lekačky, se budou nudit.

Mezi diváckými reakcemi již nyní můžete najít výroky o „nejhorším hororu roku“, či dokonce „nejhorším hororu všech dob“. Nespokojení diváci Hereditary označují za „nepochopitelné, hloupé, pomalé a nestrašidelné“.

Dodali také, že po závěru se většina diváků smála. Objevují se však i opačné názory, a ty dávají za pravdu kritikům. Tvrdí, že Hereditary je zkrátka náročnější dílo a je třeba u něj i přemýšlet a dávat pozor na detaily.

Připomíná vám to něco? No ano, přesně stejná písnička se prozpěvovala při premiéře Čarodějnice od Roberta Eggerse a It Comes at Night od Treye Edwarda Shultse. Zdá se tedy, že hardcore popcorn diváci zřejmě dílo Ariho Astera neocení.

Jelikož však osobně považuji Čarodějnici za jeden z nejlepších hororů posledních let a It Comes at Night za výrazně nadprůměrnou žánrovku, na Hereditary vyrazím mezi prvními. Co vy? V Česku se filmu dočkáme 19. července 2018.

 

Domů
Sdílet
Diskuse