Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
11. července 2018 18:51
Čas čtení 0:00
Viktor Kniš

Test: Je pětkrát dražší konkurence Nutelly od Lindt lepší?

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Rozhodli jsme se porovnat čokoládovou pomazánku od Lindt se zažitou Nutellou.

Před několika dny jsme vás informovali o skrytém pokladu na trhu roztíratelných kakaových a lískooříškových produktů. Jde o pomazánku od známého výrobce čokolád – Lindt, která i podle vašich komentářů existuje už déle. Jelikož původní článek vyvolal obrovskou diskusi blížící se hádce, rozhodli jsme se novou potenciální konkurenci Nutelly ochutnat a zároveň ji s tou klasickou od Ferrero porovnat.

Vycházeli jsme z toho, že Lindt je zárukou dokonale chutné čokolády, která by sice neměla mít konkurenci, ale pro jistotu jsme vedle sebe postavili i Ferrero Nutellu a Nugetu od známé společnosti Orion. Třetí jmenovaná se sice vyrábí z arašídů a ne lískových ořechů jako předešlé dvě, ale i tak nás zajímalo, jestli dokáže díky relativně vysokému obsahu ořechů držet krok.

Co se týče ceny, za kilo Nugety zaplatíš 235 Kč, kilo klasické Nutelly stojí přibližně 217 Kč a Lindt se vyšplhal na necelých 1100 Kč. Částky pocházejí z portálu rohlik.cz, odkud jsme si kvůli pohodlnosti všechny tři pomazánky objednali.

Co se týče samotného hodnocení, kvůli co největší objektivitě se do ochutnávky zapojilo 6 členů naší redakce a v následující části si kromě pár faktů týkajících se složení přiblížíme i naše pocity, se kterými se pochopitelně nemusíš ztotožnit. Hodnotit budeme vůni, konzistenci, chuť i celkový dojem, který je v konečném důsledku nejdůležitější.


Test: Je pětkrát dražší konkurence Nutelly od Lindt lepší?

Složení 

Orion Nugeta

Pravděpodobně nejdůležitějším údajem je u všech tří pomazánek procento použitých ořechů. V tomto případě najdeme v každém obalu slušných 31 % arašídů, kterým dále sekunduje cukr 56,6 g ve 100 gramech a také rostlinné tuky, konkrétně často velmi kritizovaný palmový olej. Pro doplnění, Nugeta obsahuje 515 kcal / 100g.

Ferrero Nutella 

 

56,3 gramům cukru ve 100 gramech pomazánky sekunduje palmový olej, necelých 9 % sušeného mléka a jen 13 % lískových oříšků, což není pro klasickou Nutellu velmi reprezentativní číslo. Zároveň se jí však nemůže upřít síla v reklamě, díky které pravděpodobně většina konzumentů podíl skutečných ořechů vůbec neřeší. I v tomto případě doplňuje chuť kakaový prášek. Pokud si sleduješ příjem kalorií, tak jich zde ve 100 g najdeš 539.

Lindt Haselnusscreme

Suverénně nejlépe je na tom se složením právě pomazánka od Lindtu. „Jen“ 45 gramů cukru, překvapivých 40 % lískových oříšků, kakaové máslo, mléčný tuk a jako doplněk i mletá jádra mandlí nezní až tak špatně jako složení Nutelly a Nugety. Tato pomazánka vítězí nejen v kategorii největšího obsahu ořechů, ale obsahuje také nejvíce kalorií. Až 550 ve 100 gramech.

Vůně

Orion Nugeta

 

Velmi výrazně jsou cítit samotné arašídy. Pravděpodobně byste Nugetu dokázali rozpoznat i se zavázanýma očima, i když se možná při hlubším nádechu dokonce vůní podobá arašídovému máslu. Určitě ji však hodnotíme kladně, a pokud jste fanoušci tohoto druhu ořechů, budou se vám sbíhat sliny.

Ferrero Nutella 

Možná až nepříjemně nasládlá vůně, ze které byste bez obalu asi nedokázali jednoznačně určit, že jde o produkt vyrobený z lískových ořechů. Do velké míry jsme se shodli, že Nutella nemá v žádném případě zdravou ani přírodní vůni.

Lindt Haselnusscreme

Nejlépe je na tom opět pomazánka od Lindt, které do velké míry určitě pomáhá vysoký obsah použitých lískových oříšků a mandlí. I přesto je vůně výrazně nasládlá, ale ne úplně agresivní a pokud bychom měli hodnotit na základě jakési „škodlivost“ produktů našemu zdraví, tento by dopadl nejlépe.

Test: Je pětkrát dražší konkurence Nutelly od Lindt lepší?

Konzistence a chuť

Orion Nugeta

I díky vysokému obsahu ořechů je Nugeta od značky Orion určitě nejhustší a zároveň má i nejsvětlejší barvu, což je však zcela přirozené. Milovníci arašídů si na své určitě přijdou, ale jde spíše o kombinaci sladkosti klasické Nutelly a mírně nahořklého arašídového másla, což nemusí nutně sedět každému. Sníst dvě či tři čajové lžíce po sobě se nikomu z nás nepodařilo a raději jsme se přesunuli k pomazánce z lískových oříšků.

Ferrero Nutella 

Legendární a místy až nepříjemně sladká chuť čistého cukru je blízká snad každému z nás. Čokoládové produkty od Ferrero mají svou jednoznačnou identitu, kterou snad přibližovat nemusíme. Chuť ořechů je sekundární, dominuje spíše mléčná čokoláda, což však bereme všemi deseti. Konzistence je ideální tak, aby sis Nutellou plnil jednu lžíci za druhou a pomazánka se ti stihne v ústech roztát, než si dáš další sousto. Něco jako jemné lepidlo.

 

Lindt Haselnusscreme

Velmi výrazná ořechová chuť dělá z pomazánky Lindt suverénního vítěze, kdyby bylo hlavním kritériem nejlepší čokoládové pomazánky právě to, zda je dostatečně oříšková. Pokud jste měli někdy možnost ochutnat i klasické čokoládové výrobky této značky, tak stejně sladká mléčná chuť provází i pomazánku. Co se týče konzistence, je podobná jako v případě klasické Nutelly, ale zároveň je barva o něco tmavší, pravděpodobně díky kakaovému máslu. Shodli jsme se také na tom, že ani větší sousto ti nezalepí zuby a ústa tak jako předešlé dvě.

Celkový dojem

Orion Nugeta

Nugetu jsme do testu zapojili i přesto, že se vyrábí z arašídů a ne lískových oříšků jako ostatní dvě z jednoduchého důvodu. Zajímalo nás, zda právě relativně vysoký obsah ořechů sehrává v chuti čokoládové pomazánky nejdůležitější roli. Vše však nasvědčuje tomu, že to pravda není. A i když jde v první řadě o preference konzumenta, vysoké procento nosné suroviny nemá skoro žádný vliv na obsah cukru a palmového oleje. Diskuse o tom, co je pro naše tělo vhodnější tedy naprosto není na místě a ve srovnání s pomazánkami níže se řiď jen tím, zda preferuješ arašídy nebo lískové ořechy.

Ferrero Nutella 

V redakci jsme se shodli, že nehledě na složení, obsahu kalorií, ceně, vůně či konzistence, je Ferrero Nutella vítězem testu. Ať už je důvodem jakýsi zvyk nebo subjektivní preference, u těchto pomazánek asi v konečném důsledku nezáleží na tom, zda obsahují více či méně lískových oříšků. Ani jeden produkt tvému zdraví nepomůže, takže zkoumat složení možná ani nemá význam, a pokud si potřebuješ doplnit dávku cukru, tak je asi jedno, po čem sáhneš. Náš výsledek směřuje k tomu, že právě Nutella tvé choutky uspokojí nejefektivněji, a to i přesto, že je Lindt vítězem všech kategorií výše.

Lindt Haselnusscreme

Produkt budeš před tím předešlým preferovat hlavně v případě, že jsi milovníkem lískových oříšků. Kromě této chuti však nenabízí nic navíc a po vyprázdnění obalu nebudeš mít ani lepší pocit. Vše však nasvědčuje tomu, že si dokáže najít dostatečně mnoho fanoušků na to, aby pravidelně mizel z regálů.

Test: Je pětkrát dražší konkurence Nutelly od Lindt lepší?

Děkujeme za pozornost a pevně věříme, že nebudete mít důvod se s námi v diskusi hádat. Ještě jednou připomínám, že jde o subjektivní názor zvědavé redakce a nepopíráme, že vám může více chutnat kterýkoli jiný produkt dostupný v českých, slovenských nebo jiných zahraničních řetězcích. Na závěr ještě klidně zahlasuj v anketě.

Domů
Sdílet
Diskuse