Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
18. července 2018 15:16
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

Google bude muset zaplatit rekordní pokutu 4,3 miliardy eur. Evropská komise zjistila, že zneužíval své postavení na trhu

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Světoznámá společnost dostala od Evropské komise vysokou pokutu.

Společnost Google si po čase opět pořádně zavařila. Evropské komisi se nelíbilo chování společnosti za poslední roky v souvislosti s jejím operačním systémem Android. Za porušování pravidel hospodářské soutěže jí udělila pokutu v rekordní výši 4,34 miliardy eur.

Google si měl podle závěrů vyšetřování nezákonně upevňovat vedoucí postavení. Firma měla pravidla porušit hned třemi způsoby. Předinstalovala prohlížeč Chrome s vyhledáváním Google Search, platila výrobcům pouze pokud tyto aplikace opravdu předinstalovali i oni, a nedovolili prodej žádného upraveného systému Android bez svého výslovného souhlasu.


Komise uznala firmu vinnou z omezování možnosti inovovat a obvinila ji z toho, že zákazníky nutila přednostně využívat služby od Google bez možnosti alternativy. Dominantní postavení na trhu by přitom nebylo problematické, kdyby ho společnost nezačala přímo či nepřímo zneužívat.

Google dostal k dispozici přesně 90 dní na to, aby své aktivity napravil a sladilo je s evropskými nařízeními, jinak riskuje ještě vyšší trest, který by mohl dosáhnout 5 procent denního obratu mateřské společnosti Alphabet. Uvidíme, jak se firma zachová, protože v minulosti již jednu pokutu dostala a odvolala se proti ní.


Domů
Sdílet
Diskuse