Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
30. července 2018 18:20
Čas čtení 0:00
Jakub Paulík

Robin Williams přinášel svému obecenstvu radost, ale v soukromí sváděl těžké boje, které vyústily v sebevraždu (Recenze)

FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Úsměv na tváři neznamená automaticky vnitřní vyrovnanost a štěstí.

Není žádnou novinkou, že právě ti, co nejvíce baví své okolí, častokrát ve skutečnosti vnitřně trpí. Lidé je však považují za veselou kopu, a proto je jen málokdy mohou podezírat z toho, že jejich něco trápí.

Dokument Robin Williams: Come Inside My Mind divákům poví o životě významného komika a herce, který spadal právě pod zmíněnou kategorii navenek usměvavých, ale vnitřně mimořádně deprimovaných osobností.

Dokumentaristka Marina Zenovich (Roman Polanski: Wanted and Desired) ve svém nejnovějším projektu nabídne spoustu archivních záběrů. V nich nahlédneme na mladého Williamse plného energie, entuziasmu a vášně pro umění.


Robin Williams přinášel svému obecenstvu radost, ale v soukromí sváděl těžké boje, které vyústily v sebevraždu (Recenze)
Zdroj: Warner Bros. Pictures

Když vstoupil na pódium, dal ze sebe všechno. Po vyčerpávajícím představení se ale do šatny pravidelně vracel duševně i fyzicky ztrhaný, a proto následně potřeboval klid jen sám pro sebe.

Takové „dobíjení baterie“ bylo pro Robina Williamse výsostným charakterovým rysem, o němž však vědělo jen jeho blízké okolí. Z výmluvného humoristy bavícího davy se ze vteřiny na vteřinu dokázal stát tichý introvert žijící ve svém vlastním světě.

Dokument se víceméně rozděluje do tří částí. V jedné se věnuje Williamsově kariéře stand-up komika, v další jeho složité osobnosti a rodinnému životu, v neposlední řadě i jeho filmové a televizní kariéře.

Poslední kategorie je však bohužel tou nejkratší a možná až mírně odfláknutou částí, přičemž tvůrci věnují zbytečně dlouhou dobu hercovým stand-up vystoupením.

Ty v mnoha momentech skvěle pobaví, ale určitě by nikdo neprotestoval, kdyby se Come Inside My Mind o něco více zabývalo i hercovými zážitky z dob největších filmových úspěchů, které by tak jako jeho humoristická vystoupení určitě perfektně vykreslily Williamsovu unikátní povahu.

Pokud však od dokumentu očekáváte jednoznačnou odpověď na otázku, proč si tato slavná osobnost sáhla na život, musíme vás zklamat. Jeho přátelé a rodina sice nabízejí indicie, ale zdá se, že své nejtemnější myšlenky si nechával výjimečný herec a komik jen sám prosebe.

Robin Williams přinášel svému obecenstvu radost, ale v soukromí sváděl těžké boje, které vyústily v sebevraždu (Recenze)
Zdroj: Columbia Pictures

Robin Williams: Come Inside My Mind je skvělý dokument, kterému nechybí velmi citlivé nahlédnutí do hercovy duše, prohlídka jeho kariéry a rodinného života či popis bláznivých časů plných kokainu a alkoholu, kdy přišel o jednoho z přátel – Johna Belushiho.

Závěrečný přechod k tragické události tvůrci pojali rozumným způsobem bez zbytečného patosu, ale je možné, že kvůli některým dojemným scénám se i tak neubráníte slzám.

Před zhlédnutím snímku byste však měli alespoň z části znát Williamsovu filmografii. Dokumentaristé totiž zjevně počítali s tím, že diváci mají jeho filmy víceméně v malíčku a v dané oblasti tedy nemusí jít příliš do hloubky.

Možná i proto obsahově vsadili spíše na pasáže věnující se stand-upu. A to je vzhledem k hercovu významnému přínosu kinematografii vcelku škoda. 8/10

Průměrné hodnocení čtenářů
Tvé hodnocení
Jaké hodnocení bys dal ty?
0/10
Domů
Sdílet
Diskuse