Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
8. září 2018 4:40
Čas čtení 0:00
Viktor Kniš

10 nejlepších skladeb zesnulého Mac Millera

HUDBA
Uložit Uložené

Pokaždé je velmi smutné, když nás opustí umělec, který za sebou zanechal spoustu kvalitní tvorby. Obzvlášť, pokud jde o mladého člověka.

Rapový žánr přišel o další velkou osobnost, kterou si za poslední dekádu oblíbilo několik generaci napříč celým světem. Informace o smrti Mac Millera se k nám dostala těsně před půlnocí našeho času a vše nasvědčuje tomu, že hlavní příčinou má být předávkování drogami. Neznámý muž ho našel ležícího v domě v San Fernando Valley, avšak ani okamžitý příjezd záchranné služby nepomohl.

Skutečnou příčinu se sice už pravděpodobně nedozvíme, ale právě kvůli závislosti se s ním po dvou letech rozešla Ariana Grande, která je aktuálně pod palbou kritiky od Malcolmových fanoušků. Ti dokonce tvrdí, že je to právě její chyba a donutili ji zablokovat možnost přidávání komentářů na Instagramu.

My vám však tento článek přinášíme hlavně proto, abychom si zavzpomínali na hudební tvorbu mladého rapera z Pensylvánie, který aktivně tvořil od roku 2007. Za více než jedno desetiletí stihl vydat pět studiových alb, dvanáct mixtapů a odehrát sedm obrovských turné, přičemž to osmé ho čekalo už za pár týdnů.

Samozřejmě, není cílem se dohadovat o tom, která skladba je nejlepší a která jí konkuruje. Spíše bychom si chtěli připomenout jeho tvorbu i jednotlivé projekty a ti, kteří Mac Millera třeba neznají, alespoň zjistí, proč ho respektovali i nejlepší muzikanti světa.


10 nejlepších skladeb zesnulého Mac Millera

Nikes On My Feet

 
Tak a tady někde to celé začalo. Nacházíme se na čtvrtém mixtapeu s názvem K.I.D.S. z roku 2010, na který dodnes s radostí vzpomínáme. Každý poctivý fanoušek zná Nikes On My Feet nazpaměť a pokud ne, tak se mu pravděpodobně více zalíbila skladba Kool Aid & Frozen Pizza ze stejného nosiče. My pevně věříme, že minimálně s odstupem času společnost Nike tuto PR podporu patřičně ocenila.
 

Knock Knock

Na úspěch Nikes On My Feet velmi přirozeně navázal track Knock Knock. O prvotní pozornost se v tomto případě zasloužil ikonický samplovaný beat z originálu starého přibližně 50 let. Na svou dobu jde o relativně kvalitní videoklip a autor zde možná i nechtěně položil základy jakéhosi vlastního stylu oblékání. Zároveň na scéně chyběl bílý a pozitivně naladěný raper bez nutnosti útočit na každého kolem sebe. Jednoduše, když chtěli být všichni drsní, mladý Mac Miller tancoval, bavil se a cítil se jako milion dolarů.

Best Day Ever

Jako většina amerických interpretů, i Mac Miller začínal vydáváním mixtape projektů a právě kolem Best Day Ever se vytvořil pravděpodobně největší hype, po kterém už musel začít naplno makat a dělat i studiová alba (a přitom dalších sedm mixtape počinů). Určitě se o pozornost zasloužila titulní pohodová věc, díky níž si v té době ještě autor jen skromného počtu úspěšných singlů upevnil pozici. Zároveň si vytvořil velmi charakteristický zvuk a dokázal se od zbytku oddělit i díky absentujícím tvrdým pózám či negativitě v textech.

Missed Calls

Mac Miller vydal debutové album Blue Slide Park v roce 2011. Tehdy ještě jako čerstvý dospělák neměl za sebou žádné vydavatelství, a to i přesto, že už v té době jsme věděli o jeho talentu a schopnosti přilákat publikum. Z tohoto nezávislého projektu vybíráme jednu z mála hloubavých skladeb, která se později dočkala i videoklipu.

Donald Trump

Jedna z nejikoničtějších skladeb, která byla pro Mac Millera speciální i tím, že jako první v jeho kariéře se dostala až do prestižního žebříčku Billboard Hot 100. Dnes by už asi skladba s tímto názvem i v jeho podání měla úplně jiný význam, ale jako 20letý kluk tehdy rapoval o tom, že chce být bohatý a úspěšný jako Donald Trump. Na YouTube se ti ještě možná podaří dohledat slova současného prezidenta USA, který tehdy na desítky milionů views reagoval a nazval Mac Millera budoucím Eminemem.

 Watching Movies

Pro drtivou většinu raperů je často druhé album přelomové a všichni od něj máme velká očekávání, která se právě Mac Millerovi podařilo na sophomore projektu naplnit. Watching Movies with the Sound Off ukázal, že Malcolm není jen cool student, který dokáže promlouvat ke svým vrstevníkům. Ze všech vybíráme právě titulní věc se stejnojmenným názvem, na níž se autor podílel i producentsky – pod známým pseudonymem Larry Fisherman.

Objects In The Mirror 

V rámci Watching Movies nemůžeme zapomenout na Objects In The Mirror, na níž se mimochodem podílel i Pharrell Williams. Skladba dostala i skvělou verzi s The Internet a v tomto případě je asi důležité poznamenat, že ve skutečnosti není o ženě, i když jsme si to možná v minulosti mnozí mysleli. V jednom z pozdějších interview autor prozradil, že něžné pohlaví využil jako obraz pro drogy a hudbu.

Diablo

V této pokročilejší tvůrčí fázi už pensylvánský raper velmi dobře věděl, jak na to. Kromě toho, že si dokázal vždy ušít beat na míru, měl odhad na to, co si právě může dovolit. Často konzervativní interpret i hudební producent vyměnil svůj typický líný rap za něco surovějšího a možná by už přísností pochodil aspoň na menších českých a slovenských sídlištích. Přece jen, na street creditu se tehdy ještě v jeho případě muselo pracovat.

Cinderella

Mac Miller patřil mezi extrémně aktivní interprety a ročně byl schopen vygenerovat klidně i 40 skladeb a další desítky spoluprací. I proto je pro nás velmi obtížné dělat úzký výběr, ale pokud hledáme „nej“, tak právě Cinderella s Ty Doll $ignem je suverénně nejžhavější a roztaví jakékoliv ledové srdce. Po rozchodu s Arianou Grande zpěvačka na svém Twitteru prozradila, že text je věnován jí. Ať je to jakkoli, dnes tento track pusť své polovičce.

Hurt Feelings

Samozřejmě, nemůžeme zapomenout ani na nejaktuálnější projekt Swimming starý jen několik týdnů, který jsem si bohužel ještě nestihl podrobně naposlouchat. Možná prvoplánově vybírám atmosférickou věc Hurt Feelings a důvodem je skutečnost, že tato živá verze spatřila světlo světa jen před několika desítkami hodin. Jde tedy o jednu z posledních věcí, která zazněla živě z Malcolmových úst. Klidně si však nechám poradit v diskusi. Nezapomeň však přidat i odůvodnění.

Pevně věříme, že jste si společně s námi alespoň na chvilku na Mac Millera zavzpomínali a na jeho tvorbu nezanevřete. Pro jistotu připomenu, že cílem nebylo vyvolávat bouřlivou diskusi o tom, která skladba je lepší, přelomovější, má více views a všichni ji znají. Ty nám do komentářů klidně napiš pár svých tipů a nezapomeň přihodit i nějaký ten argument.

Domů
Sdílet
Diskuse