Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
15. října 2018 10:35
Čas čtení 0:00
Dominik Vetrák

Jak přivést ženu k orgasmu, kde je bod G, jak začínal Bitcoin a proč je manželství nepřirozené a nelogické? (Recenze)

FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Dokumentární seriál Explained od Netflixu a Voxu vám vysvětlí mnoho skutečností nejen o vašem životě.

Netflix ve spolupráci s Voxem přinesl před pár měsíci dokumentární seriál s názvem Explained. Ten se v krátkých epizodách zaměřuje na různé společenské konstrukty, vědu, lidi jako takové a mnohé další aspekty našich životů.

Každou epizodu přitom komentuje jiná osobnost, mezi nimiž mohou vyniknout zejména Christian Slater či Kristen Bell. Hlavní otázkou tedy je, zda tomuto doku-seriálu věnovat svůj drahocenný čas. A přesně na to ti v této recenzi odpovíme.

Explained je zajímavým projektem, který pracuje s ověřenými informacemi, vědci a rozhovory. Zaměřuje se ale i na obyčejné lidi a jejich příběhy, aby si tak divák mohl utvořit celistvý obraz o jakékoli problematice.

Jeho dvacetiminutový formát způsobuje, že se nikdy nenudíš a denně si můžeš prohlédnout několik minidokumentů. Nicméně, má to samozřejmě i negativní stránky. V první řadě dokáže dokument klouzat jen po povrchu, a to hned v několika epizodách. Člověk, který se v daném oboru pohybuje, nebo ho má alespoň nastudovaný, se nedozví nic nového.

Zhruba dvě, tři epizody tak byly maximálně rekapitulací toho, co jsem už věděl, navíc ne zcela hlubokou. Například epizoda o dietách je sice pěkně zpracovaná, ale chybí v ní množství klíčových informací a bočních znalostí, které by tvůj obraz o skutečném hubnutí postavily na pevných základech.

Explained si dostojí svého názvu. Jednotlivé kapitoly života a naší společnosti vysvětlí, ale tam zároveň i končí. Pokud si tedy chceš jen rozšířit rozhled a dozvědět se několik zajímavostí nejen o lidském těle, byznysu a společnosti, je pro tebe ideální.

Pokud však hledáš hlubší dokumenty věnující se problematice, která tě zajímá, zřejmě budeš zklamán. Nicméně, jen z hlediska množství obsahu. Ten, který tam je, je ale zpracován zajímavě. Využívají se různé vizuální pomůcky a „komentátor“ se ti všechno snaží vysvětlit co nejsrozumitelněji.

Vyniknou hlavně některé netradiční epizody zaměřující se na ne zcela běžná témata. Mezi ně můžeme řadit i monogamii nebo epizody o rozdílném platu mezi muži a ženami či majetkovými rozdíly mezi bělochy a černochy. Právě ty vnášejí na světlo světa nový pohled na problematiku, který jistě oceníte.

Jak přivést ženu k orgasmu, kde je bod G, jak začínal Bitcoin a proč je manželství nepřirozené a nelogické? (Recenze)

Zalíbí se ti i epizody o marihuaně, ženském orgasmu či zásobách pitné vody na světě, které výrazně ubývají. Množství Čechů si přitom neuvědomuje, jak bohaté zásoby této „ropy 21. století“ vlastně máme přímo před nosem. Jde o jeden z dílů, který bys rozhodně měl vidět.

Kromě kryptoměn, které jsem nedokoukal, mě vysloveně zklamala asi jen jedna epizoda. Je jí Politická korektnost. Už teď si z ní absolutně nic nepamatuji a při jejím sledování jsem měl opravdu nepříjemný dojem. Prezentované názory a myšlenky mi jednoduše nesedly a nedozvěděl jsem se ani nic nového či užitečného.

Abychom si to shrnuli. Explained je dvacetiepizodová dokumentární série, která se ti v 20 minutách snaží vysvětlit mnohá zajímavá témata a problematiku našich životů. Nevyhýbá se kontroverzním tématům, a i když nejde dostatečně do hloubky, k machrování u piva postačí. Pokud si tedy chceš rozšířit své obzory se srozumitelným komentářem, jdi do toho. 7/10

Průměrné hodnocení čtenářů
Tvé hodnocení
Jaké hodnocení bys dal ty?
0/10
Domů
Sdílet
Diskuse