Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
17. října 2018 21:18
Čas čtení 0:00
Dušan Šutarík

Viggo Mortensen natáčel závěr Pána prstenů vedle nevybuchlých bomb

FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Herec zkusil na place zaimprovizovat. Mohlo ho to stát krk.

Trilogie Pán prstenů od Petera Jacksona patří k nezapomenutelným klenotům fantasy žánru. Přehlížený a okrajový žánr se po premiéře Společenstva prstenu v roce 2001 okamžitě dostal do světla reflektorů a celosvětového zájmu.

Těžko bychom hledali pro Pána prstenů konkurenta. Mnoho tvůrců se ho sice snažilo trumfnout (Letopisy Narnie, Zlatý kompas), ale ani jednomu se to nepodařilo. Jacksonova trilogie tak stále zůstává zaslouženým králem, který dodnes uchvacuje a emocionálně rezonuje.

Ohledně natáčení této trilogie se toho už napsalo mnoho, mimo jiné i na stránkách Filmkultu, ale právě vydaná kniha Anything You Can Imagine: Peter Jackson and the Making of Middle-Earth od Iana Nathana, přináší hned několik nových zajímavostí ze zákulisí.

Viggo Mortensen natáčel závěr Pána prstenů vedle nevybuchlých bomb
Zdroj: New Line Cinema

Všichni si jistě pamatujete scénu z Návratu krále, kdy se vojska vedená Aragornem (Viggo Mortensen) shromáždila před Černou branou Mordoru, aby čelila přesile Sauronových vojsk a zároveň dala šanci Frodovi zničit prsten moci. Natáčení této scény bylo nebezpečnější, než by se mohlo zdát.

Jackson totiž natáčel na Rangipo Desert, místě, které bylo využíváno armádou Nového Zélandu, takže všude kolem se nacházely nevybuchlé bomby. Natáčení samozřejmě probíhalo v bezpečné zóně, do které se vešly i stovky komparsistů.

To však nebránilo Mortensenovi, aby během svého plamenného proslovu na koni nedocválal mimo tuto bezpečnou zónu. Peteru Jacksonovi v té chvíli mělo zamrazit v zádech a dokonce čekal, že Mortensen jednu z bomb odpálí. Což by tedy rozhodně nebyl ideální konec natáčení posledního dílu.

Viggo Mortensen natáčel závěr Pána prstenů vedle nevybuchlých bomb
Zdroj: New Line Cinema

Mortensen se však nakonec v bezpečí vrátil na své místo a scénu bez problémů dokončil. Toto nebyl jediný případ, kdy se naplno ponořil do role Aragorna. Nepřistupoval k ní sice ve stylu method acting, ale přesto se snažil z role příliš nevypadávat.

Jeho ostatní praktiky však už naštěstí nebyly tak nebezpečné. Například nosil stále s sebou svůj meč a v noci spal venku pod noční oblohou. Návrat krále se stal epickým a nádherným zakončením strhujícího příběhu a odnesl si 11 Oscarů včetně toho za nejlepší režii a nejlepší film.

Peter Jackson chystá dokumentární film z první světové války s názvem They Shall Not Grow Old a jako producent dohlíží na další epické fantasy Mortal Engines. Viggo Mortensen na sebe upozornil v chváleném festivalovém dramatu Green Book a v budoucnu chystá režijní debut Falling.

Domů
Sdílet
Diskuse