Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
5. listopadu 2018 15:34
Čas čtení 0:00
Sona O.

Dvanáctiletá školačka vymyslela robota, který na mořském dně vyhledává plasty

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Anna Duo sestrojila zařízení, které dokáže rozeznat mikroplasty ve vodě.

Anně Duo je pouhých 12 let, ale už nyní udělala pro vědu více než někteří za celý život. Ve svém rodném Bostonu si na hladině vody všimla plastů a rozhodla se je vysbírat, avšak narazila přitom na problém. Bylo jich tam tak velké množství, že to zkrátka nebylo možné.

Dívka si pak začala zjišťovat více a více informací o životním prostředí, a když se dozvěděla, že do oceánů se dostane ročně až 8 milionů tun plastů, rozhodla se situaci řešit. Anna sestrojila robota, který na mořském dně dokáže úspěšně vyhledávat plasty.

Dvanáctiletá školačka vymyslela robota, který na mořském dně vyhledává plasty
Zdroj: Reprofoto Smithsonianmag.com

Zařízení z PVC materiálu ovládá dálkově a plasty identifikuje díky navigačnímu systému. Zabudovaný má v sobě infračervený fotoaparát s vysokým rozlišením a tři druhy světla osvětlující mořské dno. Robot tak dokáže rozeznat mikroplasty od jiných látek v moři.

Anna o sobě tvrdí, že se o vědu zajímá již od 5 let. Její projekt byl zařazen do prestižní studentské soutěže Broadcom Masters. Celé to má však jeden háček. Robot plasty sice dokáže vyhledat, ale nesbírá je. Zařízení tedy ještě potřebuje jiného parťáka, který by mu pomáhal přímo se sběrem odpadků.

Domů
Sdílet
Diskuse