Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
19. prosince 2018 17:10
Čas čtení 0:00
Daniel Mikolášik

Známá značka čelí kritice. Na propagaci svetru inspirovaného Černým panterem použila bílého modela

MÓDA
Uložit Uložené

Vánoční svetr s nápisem Wakanda Forever by podle některých lidí měl propagovat model tmavé pleti.

Kalifornský oděvní fast fashion řetězec Forever 21 čelí kritice okolí. Do své nabídky totiž uvedl vánoční svetr s nápisem Wakanda Forever inspirovaný filmem Černý panter. Na tom by však nebylo nic zvláštního, kdyby ho na fotkách na oficiálním e-shopu nepropagoval bílý model, což okamžitě pobouřilo část veřejnosti.

Americký prodejce rychlé módy byl proto nucen fotografie bělocha s blond vlasy a modrýma očima ihned odstranit. Na sociálních sítích se však našlo bezpočet lidí, kteří postup obchodu odsoudili.

Ti totiž prosazovali tvrzení, že samotná podstata Wakandy, tedy fiktivní marvelovské země, ve které žijí obyvatelé výhradně tmavé pleti, vychází z úplně jiné etniky, a proto by ji měl propagovat černoch.

Značka se kromě odstranění fotografií také veřejně omluvila. Tvrdí, že zpětnou vazbu o jejich produktech a marketingu neberou na lehkou váhu. Velmi ji mrzí, pokud doprovodné fotografie k Wakanda svetru někoho urazily. Společnost rovněž uvedla, že oslavuje všechny superhrdiny prostřednictvím různých modelů, bez ohledu na jejich barvu pleti.

Domů
Sdílet
Diskuse