Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
31. ledna 2019 23:56
Čas čtení 0:00
Vl Mi

Nenáviděla pondělky, proto začala střílet po dětech z její školy a dva lidi zabila. Prý jí to zlepšilo den

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Hrůzostrašný příběh se stal před 40 lety v USA. Čin se pravděpodobně stal inspirací pro další střelce na školách.

Kdo by měl rád pondělky? Po víkendu se nikomu nic nechce, ať už je to návrat do školy nebo do práce. Něco podobného si zřejmě řekla 16letá Brenda Spencer, která navštěvovala kalifornskou základní školu Grover Cleveland. Dne 29. ledna 1979 nechtěla jít do školy a vymluvila se na chřipku.

Bydlela v polorozpadlém domě hned naproti škole. Vzala svou pušku, poloautomatickou zbraň Ruger 10/22, otevřela si okno, dřepla si na matraci a začala mířit na dav školáků, kteří čekali na otevření brány do školy. Příběh o Brendě je jedním ze série článků, které najdeš pod tagem Vraždy spáchané dětmi.

Žila s otcem na jedné matraci

Brenda se narodila 3. dubna 1962 v San Diegu v Kalifornii. Byla na svůj věk dost malá, měřila jen 157 cm a měla jasně červené vlasy. „Byla jsem gay hned po narození,“ mluvila o sobě ironicky. Její rodiče byli rozvedení, žila se svým otcem Wallacem Spencerem. Byli chudí, spávali společně na jedné matraci v obývacím pokoji. Při jejím zatčení se prázdné lahve od alkoholu povalovaly po celém bytě. Otec ji údajně znásilňoval prakticky každý den přibližně od 9 let. U soudu to popřel.

Ve škole nebyla oblíbená. Byla to však výborná fotografka. Podle jednoho učitele Brenda školu moc neřešila. Často vynechávala hodiny. Když už přišla na vyučování, potichu si to tam odseděla a aktivně se nezapojovala. Později se zjistilo, že má poškozenou část mozku. Poškozený lalok doktoři připsali nehodě na kole.

V roce 1978 ji škola zařadila mezi problémové studenty. Měla sebevražedné sklony, lovila ptáky a byla zadržena za střelbu s airsoftovou zbraní nedaleko školy. Bylo jí doporučeno psychiatrické léčení, její otec to ale odmítl. Na Vánoce týž rok od něj pod stromeček dostala skutečnou pušku se zaměřovačem a 500 náboji. „Chtěla jsem od něj zbraň a on mi ji koupil. Měla jsem pocit, že chce, abych se zabila,“ řekla později policii.

Výborně střílela, s 30 náboji zabila 2 lidi a 9 zranila

V osudný den seděla na matraci, která byla pod oknem. Pozorovala, jak se děti tlačí ke vchodu do školy. Vytáhla svou pušku a začala střílet do davu.

Zpět
Sdílet
Diskuse