Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
27. března 2019 12:01
Čas čtení 0:00
Roman Kulich

Hráli zde Ramones, AC/DC, Guns N' Roses a 50 tisíc dalších. Přesto musel newyorský klub CBGB zavřít kvůli dluhům

Hráli zde Ramones, AC/DC, Guns N' Roses a 50 tisíc dalších. Přesto musel newyorský klub CBGB zavřít kvůli dluhům
Zdroj: Flickr, thenails, CC BY 2.0
HUDBA
Uložit Uložené

V CBGB si zahrály kapely jako Ramones, AC/DC, The Police nebo třeba Beastie Boys.

Píše se rok 1931, období rozkvětu organizovaného zločinu, mafie a Lucky Luciana, když je 23. září na svět přivítán novorozený Hillel Kristal, kterému od mládí nikdo neřekne jinak než Hilly Kristal.

Ačkoliv byl již od mala předurčen k tomu, aby strávil život v New Yorku, přestěhoval se jako dítě s rodiči do malého městečka na okraji New Jersey. Již odmala tíhl k hudbě a věnoval se jí při svém studiu na univerzitě ve Filadelfii.

Stejně jako u každého muže té doby, i u Hillyho měla vliv na jeho formování armáda, kde strávil několik let. Po odchodu se stal členem hudebního sboru v Radio Music City Hall a tím zahájil svůj návrat zpět do rodného New Yorku. A tak odstartoval nový směr jeho života.

Hráli zde Ramones, AC/DC, Guns N' Roses a 50 tisíc dalších. Přesto musel newyorský klub CBGB zavřít kvůli dluhům
Zdroj: By Charliesamuels - Own work, CC BY-SA 3.0

Několik let po jeho narození došlo k otevření dnes již legendy mezi jazzovými kluby v New Yorku, Village Vanguard. Hilly se stal v dospělosti manažerem a zasloužil se tak například o vystoupení Milese Davise.

Touha po vlastním

Po několika letech začal pociťovat jistou prázdnotu s touhou otevřít si něco vlastního, nad čím by měl stoprocentní moc a mohl si dělat vše, jak se mu zachce. V roce 1970 tak zavítal na populární ulici Bowery, která je i dnes oseta bary a hospodami, a otevřel si zde bar s názvem Hilly's on the Bowery. Ačkoliv byl ve vyhlášené čtvrti, byl po několika letech nucen zavřít.

V ten moment Hilly dlužil, kam se podíval, a kvůli tomu tak přišel o většinu přátel i nejbližších. Jeho jedinou šanci byla jeho matka, jež byla jeho častým prasátkem, které sypalo peníze.

Psal se rok 1973, Hilly byl po krk v problémech s dluhy, ale měl sen a za tím si šel. Jednoho dne vlezl do pošmourného baru ve stejné ulici, jako byl kdysi jeho, který byl těsně před rozpadem. Z nějakého neznámého důvodu se mu ten prostor zalíbil a při prvním pivu se rozhodl, že ho koupí. Barman a majitel v jednom s tím neměl žádný problém. Ten měl však Hilly – neměl finance ani na vlastní život, natož aby si mohl koupit další podnik.

Dalo se čekat, že mu opět pomůže jeho matka, které tak úplně nesdělil, na co hodlá finance opravdu použít, a došlo k otevření nového hudebního klubu s kapacitou 350 míst na Manhattanu ve stejné ulici, jako kdysi jeho Hilly's on the Bowery, jehož název byl zprvu CBGB, neboli Country, BlueGrass a Blues.

Cílem byla poklidná hudba

Jenže se mu tak nějak v klubu začalo objevovat mnohem více žánrů, než si původně představoval, a proto bylo přidáno ke stávajícímu názvu ještě OMFUG – Other Music for Uplifting Gormandizers. A tím dal možnost naprosto všem z celých Spojených států. Není tedy divu, že si zde postupem času zahráli třeba i Lil Wayne nebo Moby, kteří se znatelně vymykají hudebním žánrům, které v klubu pravidelně zněly.

Domů
Sdílet
Diskuse