Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
9. února 2019 13:29
Čas čtení 0:00
František Kulhánek

Sériový vrah, který zabíjel výhradně zrzky. Mrtvá těla házel k dálnici, ale policisté ho nikdy nedokázali vypátrat

Sériový vrah, který zabíjel výhradně zrzky. Mrtvá těla házel k dálnici, ale policisté ho nikdy nedokázali vypátrat
Zdroj: Universal Pictures
ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Ani desítky let od vypuknutí kauzy nebyl pachatel dopaden.

„Vraždy rusovlásek“ jsou sérií nevyřešených vražd, o nichž se předpokládá, že byly spáchány neidentifikovaným sériovým vrahem. Vrah přezdívaný jako biblický škrtič za sebou zanechal zohavená těla zejména ve východních státech USA. Západní Virginie, Pensylvánie, Kentucky, Tennessee, Arkansas a Mississippi jsou státy, kde náhodní kolemjdoucí objevili neznámé usmrcené ženy.

Policie předpokládá, že pachatel začal ohavné vraždy provádět koncem 70. let, přičemž se nezastavil až do poloviny 80. let. Podle některých však mohlo jeho vražedné běsnění pokračovat až do začátku 90. let. Mnohé oběti nebyly do dnešních dnů identifikovány, ale ukazatel, který je spojuje, jsou zrzavé vlasy a fakt, že byly pohozené podél dálnic. Umístění obětí policii podnítilo k tomu, aby o nich přemýšlela jako o potenciálních prostitutkách či možných stopařkách.

Vyšetřovatelé si však ani přes tato fakta nejsou stoprocentně jistí, zda je za tyto vraždy zodpovědný jeden nebo více maniaků. Faktem ale zůstává, že za žádnou z potenciálních 11 vražd nebyl nikdo obviněn. Politováníhodná je i skutečnost, že dosud byly identifikovány pouze 4 oběti, přičemž 3 z nich pouze před pár měsíci, což je také důkazem toho, že policie ve Spojených státech na staré případy skutečně nezapomíná. 

Vraždy rusovlások
Vraždy rusovlások Zdroj: youtube.com / Rob Gavagan
 

Oběť Wetzel County

13. únor 1983 byl dnem, kdy bylo vedle silnice č. 250 v Západní Virginii nalezeno tělo první oběti. Jelikož tělo nebylo nikdy identifikováno, oběť dostala přezdívku podle okresu, ve kterém byla nalezena.

O nález se postaral starší manželský pár, který později na policii uvedl, že si zpočátku mysleli, že jde o starou vyhozenou figurínu. Přesně takovou jaké se nacházejí ve výlohách obchodů, ale vzápětí zjistili, že jde o lidskou mrtvolu. Vyšetřovatelé podle očividných stop usoudili, že tělo je na místě teprve krátce, neboť celou oblast v té době pokrýval sníh, ale tělo ženy bylo bez stop sněhu.

Stopy vyšetřovatelů spíše vedly k indicii, že vrah ženu usmrtil někde jinde a sem se jen přišel zbavit mrtvoly. Domněnky policistů ostatně potvrdil i obhlížející lékař, který určil, že žena je mrtvá přibližně 48 hodin. Sexuálně motivovaný útok, jak si mnozí zpočátku mysleli, však vyloučil.

Vraždy rusovlások
Vraždy rusovlások Zdroj: www.doenetwork.org

Příčina smrti této ženy nebyla dokonce nikdy přesně objasněna, ale v kuloárech se mluvilo o uškrcení jako o nejpravděpodobnější příčině. Věk ženy byl odhadnut na 35 až 45 let, čímž se zařadila mezi starší oběti, které byly podél silnic objeveny.

Lékař při pitvě objevil výraznou jizvy na břiše, což naznačovalo, že ženě byl v minulosti proveden císařský řez. Vyholené nohy i podpaží ukazovaly na velkou péči. Jelikož hladká kůže nebyla v té době samozřejmostí, vyšetřovatele to okamžitě dovedlo k domněnkám, že se může s určitou pravděpodobností jednat o prostitutku.

V případě neznámé ženy policie vypátrala podezřelého muže ve středních letech, který byl viděn blízko místa, kde bylo tělo nalezeno, avšak nakonec to vyhodnotili jako planý poplach. 

Lisa Nichols

Téměř dva roky nic nenasvědčovalo tomu, že se případ rozroste o další oběť, ale nakonec se 16. září 1984 noční můry policistů naplnily. Mezistátní dálnice č. 40 ve státě Arkansas byla dějištěm dalšího brutálního nálezu. Tělo navíc policie nedokázala opět identifikovat. Domnívala se však, že žena zřejmě nebude pocházet přímo z Arkansasu.

Tentokrát se však na policii usmálo štěstí a oběť se jim podařilo po téměř roce od nalezení identifikovat. Její pozůstatky však nebyly identifikovány díky její rodině, protože s ní nebyla Lisa už delší dobu v kontaktu, ale pomocí jistého manželského páru z Floridy, u něhož měla Lisa chvíli pobývat.

28letá Lisa byla s největší pravděpodobností zavražděna poté, co opustila dálniční odpočívadlo a pokoušela se stopovat. Jelikož měla vlasy jahodové barvy a byla uškrcena, spadá do případu vraždy rusovlásek.

Vraždy rusovlások
Vraždy rusovlások Zdroj: wikipedia.org
 

Tina Farmer

Domů
Sdílet
Diskuse